نخستین جشن تولید و خوداتکایی گندم درگلستان

 گزارش گلستان ۲۴؛ به‌همت بخش خصوصی و با‌حضور گندمکاران پیشرو، نخستین جشن تولید و خوداتکایی (تحویل) گندم و ششمین جشن خرمن (برداشت) گندم گلستان در گنبدکاووس برگزار شد. در این آئین ابتدا دبیر جشنواره گفت: «نخستین جشن تولید و خوداتکایی گندم گلستان را به‌منظور ارج نهادن به مقام کشاورزان گندمکار و تلاش‌های آنها برگزار کردیم». مرتضی جلیل‌وند افزود: «گلستان، استان بسیار زرخیزی‌ست و توانایی تولید دو‌میلیون‌تن گندم را دارد». وی ادامه داد: «گندم، کالایی استراتژیک است و هم‌اکنون که در شرایط تحریم هستیم باید به تمام ابعاد تولید و برداشت گندم توجه ویژه‌ای داشته باشیم».

کاهش سطح کشت گندم در دستور کار

در ادامه رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان گفت: «از حدود ۶۵‌سال قبل مرکز تحقیقات کشاورزی گلستان تشکیل شد و تحقیقات در خصوص تولید و تکثیر بذور با کیفیت در استان آغاز شد». ابوالفضل فرجی با‌اشاره‌به‌اینکه در برنامه‌های اجرایی کاهش استفاده از نهاده‌های شیمیایی (‌کود و سم) در دستور کار قرار دارد، تصریح کرد: «حدود ۵۰‌سال قبل میانگین برداشت گندم گلستان حدود دو تن در هکتار بود اما با تحقیقات انجام شد و تولید بذور اصلاح شده کشاورزان پیشرو در گلستان بیش از هفت‌تن گندم در هکتار برداشت می‌کنند». وی اضافه کرد: «تاکنون ۳۰۰ رقم گندم آبی در گلستان تولید شده است و بر روی رقم‌های شور و تولید گندم دیم که می‌تواند تحول عظیمی را در اراضی شور استان ایجاد کند، در حال تحقیق هستیم». فرجی با‌بیان‌ِاینکه کاهش سطح کشت گندم در گلستان در دستور کار قرار دارد، خاطرنشان کرد: «۹۰‌درصد آفات و بیماری‌های موجود در کشور را در گلستان شاهد هستیم و تلاش داریم که با ادامه روند تحقیقاتی و ارتباط بیش‌از‌پیش محققین و مروجین بتوانیم بذور با عملکرد بالا تولید کنیم تا تولید در واحد سطح افزایش یافته و میزان استفاده از کود و سموم شیمیایی در گلستان را کاهش دهیم». وی تأکید کرد: «هرچند مرکز تحقیقات تلاش دارد در کنار بخش اجرا باشد و روند تحقیقاتی برای تولید بذور با کیفیت را در دستور کار قرار داده است اما همچنان نیاز داریم سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها اتفاق بیفتد».

سیل، ۵۵‌هزار‌هکتار گندم گلستان را از بین برد

همچنین رئیس سازمان جهادکشاورزی گلستان در این جشنواره بیان کرد: «در سال زراعی جاری ۳۶۰‌هزار‌هکتار گندم در گلستان کشت شده بود که پیش بینی می کردیم مانند سال زراعی گذشته حدود یک‌میلیون و ۳۰۰‌هزار‌تن گندم در گلستان برداشت شود». مختار مهاجر با‌اشاره‌به‌اینکه بر اثر سیل اخیر در گلستان ۳۱۷‌هزار‌هکتار از اراضی کشاورزی گلستان در معرض آبگرفتگی قرار گرفت و محصول ۹۷‌هزار‌هکتار کاملاً از بین رفت، افزود: «در سیل اخیر ۵۵‌هزار‌هکتار از اراضی زیرکشت گندم گلستان خسارت دید و حدود ۱۷۰ تا ۱۸۰‌هزار‌تن گندم از بین رفت». وی ادامه داد: «هرچند بخش قابل توجهی از اراضی گندم از بین رفت اما ۱۵۰‌هزار‌هکتار از اراضی شمالی استان که هر سال به‌دلیل تنش آبی و خشکی و شوری بین ۴۰ تا ۸۰‌هزار‌هکتار از محصول آن قابل برداشت نبود، به‌دلیل بارندگی‌های خوب از هر هکتار حداقل ۲.۵‌تن گندم برداشت شد». مهاجر اضافه کرد: «امسال با وجود بیماری، سیل و آفات حدود یک‌میلیون و ۱۶۰‌تن گندم در گلستان تولید شد و گلستان رتبه سوم تولید و رتبه چهارم خرید تضمینی گندم کشور را کسب کرد». رئیس سازمان جهادکشاورزی گلستان با‌بیان‌ِاینکه تاکنون ۵۵۸‌هزار‌تن گندم تحویل شرکت غله و خدمات بازرگانی شده و ۴۰‌هزار‌تن گندم بذری توسط جهادکشاورزی خریداری شده است، گفت: «پیش‌بینی می‌کنیم حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰‌هزار‌تن گندم گلستان دست مردم و دلالان در انبارهای غیر استاندارد نگهداری می‌شود». مهاجر تأکید کرد: «با‌توجه‌به‌اینکه درجه حرارت حدود ۳۰‌درصد و رطوبت ۷۵درصد در گلستان را تجربه می‌کنیم زمینه آفت زدن گندم بسیار بالاست و گندم کیفی کشور (گندم گلستان) در معرض آسیب است». وی خاطرنشان کرد: «چنان‌چه گندم در انبارهایی که در سامانه صنعت، معدن و تجارت گلستان ثبت نشده باشد، نگهداری شود کالای احتکاری محسوب می‌شود؛ با هماهنگی انجام شده با دادگستری گلستان سه مرکز خرید در گرگان، گنبدکاووس و گالیکش دائر است و از روز یکشنبه تا چهارشنبه گندم مازاد را تحویل می‌گیرد». شایان ذکراست؛ در پایان این آئین از کشاورزان گندمکار گلستانی که بیشترین محصول تولیدی گندم را به مراکز دولتی و کارخانجات در استان تحویل داده‌اند، تجلیل شد.

/سایه

ارسال نظر

آخرین اخبار