تأخیر در پرداخت قطره چکانی غرامت، کشاورزان گلستانی را از بیمه محصولات ناامید کرد
اعتبار پایین صندوق بیمه محصولات کشاورزی و تأخیر در پرداخت غرامت موجب شده تا اکثر کشاورزان گلستانی تمایل چندانی برای بیمه کردن محصولات خود نداشته باشند.
به گزارش گلستان ۲۴؛ چهل نوع بلای طبیعی در دنیا شناسایی شده که 30 نوع آن در کشور ما وجود دارد، بنابراین از آنجایی که اشتغال افراد زیادی خاصه در گلستان به کشاورزی و شاخههای آن وابسته است فعالیت در بخش کشاورزی به یکی از پرمخاطرهترین فعالیتهای اقتصادی تبدیل شده است. در حالیکه در دنیا برای رفع این مشکل نظام بیمهای را برای محصولات کشاورزی تدارک دیدهاند اما متأسفانه در کشور و البته استان ما بیمه محصولات کشاورزی با استقبال کشاورزان مواجه نشده است.
اعتبار پایین صندوق بیمه محصولات کشاورزی و تأخیر در پرداخت غرامت موجب شده تا اکثر کشاورزان گلستانی تمایل چندانی برای بیمه کردن محصولات خود نداشته باشند.
*14 درصد از اراضی گلستان تحت پوشش بیمه محصولات کشاورزی هستند
در همین رابطه رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان در خصوص وضعیت بیمه محصولات کشاورزی استان در گفتگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: متأسفانه در خصوص بیمه محصولات کشاورزی طی چند سال گذشته از سوی کشاورزان شاهد استقبال خوبی نبودیم که این امر اتفاقأ یکی از نقاط ضعف کشاورزی استان محسوب میشود.
مختار مهاجر تصریح کرد: ۱۴ درصد از اراضی کشاورزی گلستان یعنی ۸۸ هزار و ۷۰۰ هکتار از ۶۵۰ هزار هکتار اراضی تحت پوشش بیمه هستند با توجه به مخاطرات زیاد در تغییر اقلیم، شرایط آب و هوایی و اکوسیستم هر نوع حادثهای به بخش کشاورزی بر میگردد بنابراین لازم است بیمه محصولات کشاورزی انجام شود.
وی علت عدم استقبال کشاورزان از بیمه محصولات کشاورزی را هزینهای بودن این نوع بیمه عنوان کرد و گفت: بیمه محصولات کشاورزی بیمه تولید نیست بلکه بیمه هزینه کاشت است از اینرو کشاورز فکر میکند این نوع بیمه به نفعشان نیست، البته رویکرد بیمه در حال تغییر است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی گلستان اضافه کرد: با پیگیریهایی که انجام شد در سال جاری سه سقف جدید به تعرفه بیمه اضافه و کشاورزان میتوانند هر کدام از این سطوح بیمهای را انتخاب کنند، در سال جاری به ازای هر یک هکتار گندم در صورت خسارت میتوانند تا ۶ میلیون تومان پرداخت بیمه داشته باشند در واقع همانطور که تعرفه افزایش پیدا کرد غرامت نیز افزایش پیدا کرده است.
مهاجر بیان کرد: هر چه ضریب نفوذ بیمه بیشتر شود امنیت پرداخت بیمهگذار نیز بیشتر خواهد شد، ۳۰ درصد سهم بیمه را کشاورز تقبل میکند و ۷۰ درصد مشمول یارانه دولت خواهد شد.
*ضریب خطر بسیار بالا در کشاورزی و عدم جذابیت سرمایهگذاری در بخش بیمه محصولات کشاورزی/ تقویت مالی صندوق بیمه محصولات کشاورزی
معاون امور بیمهای بانک کشاورزی گلستان نیز در خصوص تعرفههای جدید بیمه محصولات کشاورزی اظهار کرد: در بخش کشاورزی به دلیل ضریب خطر بسیار بالا سرمایهگذاری در این بخش اندک است معمولأ تمایل به سرمایهگذاری در بخشهای خدماتی بیشتر مشاهده میشود بنابراین اگر بخواهیم برنامهای برای بیمه تولید داشته باشیم که فقط شامل هزینهها نباشد باید یک ساز و کاری اندیشیده شود که این امر خواهان یک بودجه کلان است و باید از سوی دولت در مجلس مطرح شود، با این وجود هنوز چنین صندوق بیمهای در کشور طراحی نشده است.
امیر محتشمامیری با بیان اینکه گزینههای مختلفی برای بیمه محصولات کشاورزی وجود دارد، افزود: یک نوع بیمه شامل هزینه کاشت، داشت و برداشت است تا تعهد یک و نیم میلیون تومان در صورت خسارت پرداخت خواهد شد بیمه دیگری نیز در کنارش وجود دارد که هر چه مبالغ بیشتر پرداخت غرامت نیز بیشتر میشود.
وی خاطرنشان کرد: امسال تغییرات عمدهای در صندوق بیمه اتفاق افتاد دو سال گذشته مشکلاتی از نظر مالی وجود داشت به دلیل آنکه بخش مالی صندوق بیمه کشاورزی با خود بانک کشاورزی که دو واحد حقوقی جدا از هم بودند از نظر مالی به هم وابسته بودند اما از سال گذشته این وابستگی جدا و صندوق بیمه در بودجه و برنامه ششم دارای ردیف و بودجه خاصی شد و از دولت بودجه دریافت میکند این امر موجب تقویت صندوق بیمه از نظر مالی شده است.
*مهمترین ابزار حمایتی دولت از کشاورزان، حمایت از بیمه محصولات کشاورزی است
رئیس نظام صنفی کشاورزی گلستان نیز معتقد است تا زمانی که تعهد صندوق بیمهای محصولات کشاورزی افزایش نیابد کشاورزان رغبتی برای این نوع بیمه ندارند.
قاسم سوخته سرایی با بیان اینکه امنیت غذایی برای تمام دولتها از اهمیت خاصی برخوردار است در گفتگو با خبرنگار فارس از گرگان، اظهار کرد: چنانچه امنیت اقتصادی کشاورز به مخاطره بیافتد به طور قطع امنیت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی نیز به خطر خواهد افتاد در واقع به دنبال مخاطره اقتصاد کشاورز مهاجرتها، بزهکاری، حاشیهنشینی و سایر موارد که موجب نقصان در جامعه میشود بیشتر خواهد شد بنابراین کشاورزان باید مورد حمایت همه جانبه دولت قرار گیرند.
وی یکی از مهمترین ابزار حمایتی دولت از کشاورزان را حمایت در بخش بیمه محصولات کشاورزی عنوان کرد و گفت: متأسفانه در بحث بیمه حداقلها در نظر گرفته میشود و پرداخت همان حداقلها نیز مرحلهبندی شده است.
رئیس نظام صنفی کشاورزی گلستان افزود: پیشنهاد ما افزایش تعهد صندوق بیمه است صندوق بیمه باید تمام محصول و درآمد کشاورز را تحت پوشش قرار دهد تأخیر در پرداخت ناچیز غرامت موجب نارضایتی کشاورزان از بیمه محصولات کشاورزی شده است.
براساس این گزارش، بیمه محصولات کشاورزی در تئوری یک مکانیزم مشارکت در پذیرش ریسک است، بیمه محصولات کشاورزی نوعی بیمه است که به موجب آن محصولات کشاورزی در مقابل خطرات جوی، بیماریهای نباتی و حوادثی همچون آتشسوزی تحت پوشش قرار میگیرند و خسارت وارد شده تا میزان مورد تعهدگر جبران میشود با این وجود بیمه محصولات کشاورزی به دلیل ریسک بالای آن برای سرمایهگذار جذابیتی ندارد و بدین ترتیب بیمه محصولات کشاورزی غرامت ناچیزی زمان خسارت محصولات به کشاورزان پرداخت میکند، غرامتی که به گفته کشاورزان حتی هزینههای آنها را پوشش نخواهد داد.
کشاورزی یکی از محورهای توسعه در گلستان محسوب میشود بنابراین برای پایداری این بخش لازم است حمایتهای لازم در خصوص تولیدات کشاورزی و حمایت از آن در غالب بیمه محصولات کشاورزی صورت گیرد.
/فارس
ارسال نظر