مناره کج قدیمیترین دانشگاه کشاورزی ایران و تربیت دانشجویان بیکار!/ کشاورزی گلستان بدون بانک ژن گیاهی رونق نمیگیرد
بیش از 60 سال از عمر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان به عنوان قدیمیترین دانشگاه کشاورزی ایران میگذرد اما این دانشگاه همچنان از فقدان بانک ژن گیاهی و مراکز پژوهشی رنج میبرد.
به گزارش گلستان ۲۴؛ سامانه «فارس من» مطالبات و مشکلات مردمی را در سراسر کشور پیگیری میکند.
مخاطبان در سامانه «فارس من» سوژهای را با عنوان «تأسیس بانک ژن گیاهی در قدیمیترین دانشگاه کشاورزی ایران دانشگاه منابع طبیعی گرگان » به ثبت رسانده و درخواست پیگیری پیرامون این موضوع را داشتند.
در این سوژه آمده است؛ «دانشگاههای کشاورزی کشور از عدم وجود یک بانک ژن منسجم که تمامی نمونههای گیاهی خود اعم از بذر تا نمونه برگ را برای مدتها نگهداری کند رنج میبرند و هر ساله نمونههای بسیاری از بین رفته وجود این بانک ژن قطعاً و یقینا به پیشرفت و حوزه کشاورزی منجر خواهد شد، چرا باید برخی از نمونههای استراتژیک کشور در بانکهای ژن خارجی نگهداری شود، این بانک ژن یک گام در حوزه پدافند غیرعامل است.»
فقدان بانک ژن گیاهی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ما را بر آن داشت تا گفتوگویی با «علی نجفینژاد» رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان داشته باشیم که متأسفانه تلاشهای فراوان ما برای این گفتوگوی رسانهای بینتیجه ماند.
پیگیری خبرگزاری فارس در خصوص فقدان بانک ژن گیاهی، موجب شد تا با گلایهمندی برخی از اساتید و دانشجویان برخی سؤالات دیگر نیز در حوزه پژوهش در ذهنمان ایجاد شود.
علاوهبر فقدان بانک ژن گیاهی سؤال دیگر ما از مسؤولان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان آن است که چرا جای انستیتو تحقیقاتی و پژوهشگاه در قدیمیترین دانشگاه کشاورزی ایران خالی است و چرا پژوهشگاه زراعت و محیط زیست بعد از پنج الی هفت سال فعالیت طی سالهای گذشته تعطیل شده است.
این مسائل در کنار ضرورت بانک ژن گیاهی موضوعات بیپاسخی است که شاید رئیس دانشگاه با گذر زمان و با مطالبهگری اساتید و دانشجویان مجبور به واکنش شود.
اساتید و فارغالتحصیلان مقاطع مختلف تحصیلی در دانشگاه علوم کشاورزی گرگان همچنین بر این مهم تأکید کردند که توجه به چنین مسائلی در دانشگاه میتوانست محل جذب نیروهای پژوهشی و فارغالتحصیلان باشد.
متأسفانه دانشگاه گلستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و دانشکده پزشکی فاقد پژوهشگاه است و قطعاً با حلوا حلوا گفتن دهان شیرین نمیشود و هرچقدر سمینار پژوهشی نیز برگزار شود ولی وقتی بدنه دانشگاه عاری از پژوهش باشد کاری از پیش نخواهیم برد.
یک استاد دانشگاه و دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در این باره گفت: ما باید در برخی مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی جزئیات ژرمپلاسمهای گیاهی یک منطقه را با شناسنامه و کد ثبت کنیم و اطلاعات آنها را در جایی ذخیره کنیم، از طرفی برخی گونههای در حال انقراض را میتوان از طریق جمعآوری بذر در بانک ژن و یخچالها و فریزرهای مشخص برای مواقع مبادا نگهداری کرد.
کامران رهنما با بیان اینکه گیاهانی در طبیعت جمعیت کمتری دارند از طریق جمعآوری بذرها میتوانند تجدید حیات شوند، افزود: امروزه ساختار بانک ژنها نیاز به تجهیزات ساده و پیشرفته و ساختمان مجزا دارد و باید پرسنل مخصوص این کار تربیت شوند و در خدمت کامل ایستگاه مؤسسه ژرمپلاست باشند.
وی ادامه داد: با آزمایشگاههای ساده در سطح دانشگاه نمیتوان گیاهان و ژرمپلاستها را جمعآوری کرد، اساتید مختلف در دانشگاه ما گیاهان مختلف را جمعآوری کردند اما این هرباریومها برای دورههای طولانیمدت ماندگاری ندارد.
دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان با بیان اینکه در ایران و کشورهای همسایه به ایجاد بانک ژن گیاهی کمتر توجه شده است، افزود: ایران از جمله کشورهایی است که منشأ تنوع بسیاری از گیاهان کشاورزی از جمله گندم و ... است نیاز است ما نیز به سراغ راهاندازی بانک ژن برویم و این مرکز در برخی از دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی استان گلستان از طریق بودجههای استانی و با حمایت استانداری ایجاد شود.
رهنما با بیان اینکه بانک ژن گیاهی همسطحِ کشورهای آلمان و روسیه در ایران وجود ندارد، گفت: آزمایشگاه ژرمپلاسم گیاهی در سطح متوسط در کرج وجود دارد که بر روزی بخشی از گیاهان مانند غلات فعالیت دارد اما مؤسسات آلمان و روسیه بینالمللی هستند و قالب محققان و پژوهشگران دنیا این مؤسسات را میشناسند و با آنها ارتباط دارند.
*ایجاد بانک ژن در امر تحقیق به دانشجویان کمک میکند
وی اذعان کرد: مؤسسه ژرمپلاست گیاهی یک آزمایشگاه و یا یک اتاق 20 متری نیست بلکه یک موزه تنوع جانوری و گیاهی در سطح وسیع است که میتواند محل بازدید بسیاری از پژوهشگران در سطح بینالمللی و دانشآموزان و دانشجویان باشد.
دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان بیان کرد: ایجاد بانک ژن در دانشگاهها در امر مطالعه و تحقیق به دانشجویان کمک زیادی میکند و بسیاری از تحقیقات دانشگاهی که توسط دانشجویان انجام میشود کد گیاه و گونهها معلوم نیست لذا در بانک ژن در تحقیقات دانشگاهی و پایاننامهها هم حائز اهمیت است.
رهنما متذکر شد: شرایط استان گلستان خاص و ویژه است و با توجه به وضعیت ویژه استان گلستان و وجود جنگلهای هیرکانی و اکوسیستمهای بیابانی و مناطق خشک نیاز است که بانک ژن در استان گلستان راهاندازی شود تا تنوع و پوشش های مختلف گیاهی استان را پوشش دهد.
وی گفت: در حال حاضر امکانات موجود در دانشگاههای استان در حد آزمایشگاه است و در حد موزه نیست حال آنکه موزه گیاهپزشکی و یا جانوری باید در دانشگاه وجود داشته باشد تا به بهبود تحقیقات دانشجویان و جمعآوری نمونههای کمیاب کمک کند.
دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان موزهها را محل کارآفرینی برشمرد و تأکید کرد: راهاندازی موزههای مختلف در دانشگاهها موجب جذب دانشآموزان به رشته کشاورزی و تحقیق و تفحص آنها در این حوزه میشود.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان نیز در این خصوص در گفتوگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: به مفهوم واقعی در کشور یک بانک ژن گیاهی تحت عنوان بانک ژن گیاهی ملی ایران وجود دارد که در مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر است و مجلس شورای اسلامی مصوب کرده است در دل سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر قرار بگیرد و این مؤسسه موظف به ایجاد بانک ژن گیاهی شده است.
ابوالفضل فرجی ادامه داد: ایجاد بانک ژن گیاهی کاری پرهزینه است و در خصوص بذر گندم نیاز است صدها نوع بذر گندم نگهداری و احیاء شود و هر سال کشت شود که این کار بسیار پرهزینه و وقتگیر است و تکنولوژی خاص خود را میطلبد.
وی بیان کرد: ما برای برخی از محصولات گیاهی با توجه به اهمیت آن محصول در استانها بعضی از ژرمپلاسمها را نگهداری میکنیم اما چه اشکالی دارد که دانشگاه علوم کشاورزی گرگان در برخی موضوعات که مرکز تحقیقات گلستان کمتر ورود پیدا کرده فعالیت کند، یکی از این حوزهها حوزه سبزی و صیفی است که دانشگاه با فعالیت در این بخش به استان کمک خواهند کرد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان با بیان اینکه معمولاً دانشگاهها به این حوزهها ورود پیدا نمیکنند، افزود: با توجه به اینکه این کار در وظیفهمندی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان قرار ندارد دانشگاهها برنامه بهنژادی ندارند.
فرجی با بیان اینکه هدف دانشگاهها بیشتر پرورش دانشجو است، ابراز کرد: رسیدن به بذر جدید 15 تا 20 سال به طول میانجامد و یکی از مشکلاتی که در دانشگاهها وجود دارد آن است که کارها ادامهدار و برنامهمحور نیست.
*توقف ایجاد بانک ژن گیاهی در گلستان بهدلیل مشکلات اعتباری
وی با بیان اینکه تأسیس بانک ژن گیاهی کار تخصصی است و به انرژی زیادی نیاز دارد، گفت: در استان تهران بانک ژن گیاهی وجود دارد، همچنین ما در راستای طرح پدافند غیرعامل و ایجاد بانک ژن گیاهی طرحی را به استانداری گلستان ارائه کردیم و مصوب شده است اما به دلیل مشکلات اعتباری هنوز اجرایی نشده است.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان با بیان اینکه ایجاد بانک ژن گیاهی مورد تأیید مسؤولان استانی قرار گرفته اما به دلیل مشکلات اعتباری هنوز به نتیجه نرسیده است، بیان کرد: ایجاد بانک ژن گیاهی به نگهداری بهتر ژرمپلاسمها کمک میکند.
فرجی با توجه به تأثیر بانک ژن گیاهی در حوزه تحقیقات گفت: اگر واقعاً نگاه کاربردی و واقعی باشد و بانک ژن به این معنا نباشد که صرفاً دانشجویی پرورش داده شود و مقالاتی به چاپ برسد میتوان ژرمپلاستها را نگهداری کرد و به رقمهای برتر دست یافت.
وی ابراز کرد: در بخش گندم 10 هزار نمونه گندم در مرکز تحقیقات گلستان وجود دارد و این نمونهها در برنامههای بهنژادی و دستیابی به رقمهای با عملکرد بالا به ما کمک میکند.
*ضرورت تأسیس بانک ژن گیاهی برای نگهداری با کیفیتتر نمونهها
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان در پاسخ به این پرسش که آیا در فقدان بانک ژن گیاهی نمونههای گیاهی در استان گلستان از بین میروند، پاسخ داد: ما این نمونهها را در ایستگاهها و انبارهای خود نگهداری میکنیم اما برای نگهداری با کیفیتتر تأسیس بانک ژن گیاهی ضرورت دارد.
فرجی ادامه داد: در دنیا 15 مرکز تحقیقات بینالمللی وجود دارد که این مراکز، مؤسسات تحقیقاتی کشورها را از لحاظ فنی حمایت میکنند و یکی از این مراکز تحقیقاتی در کشور سوریه بود که در زمان حمله داعش فائو ژرمپلاسمهایی که در آنجا وجود داشت را توزیع کرد که در این راستا 600 رقم ژرمپلاست باقلا به استان گلستان ارسال شد و موجب شد سه رقم جدید باقلا تولید شود.
وی بیان کرد: ضرورت تأسیس بانک ژن گیاهی به این علت است که نمیتوان این بذرها و نمونههای گیاهی را به مدت دو سال در جایی نگهداری کرد بلکه باید احیاء شوند.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان بر لزوم تأسیس بانک ژن گیاهی در استان گلستان تأکید کرد و اهمیت آن را به اندازه انرژی اتمی دانست.
فرجی ادامه داد: امروز امنیت غذایی در دنیا حرف نخست را میزند و اگر امنیت غذایی هر کشوری تأمین شود آسودگی و راحتی آن کشور را رقم خواهد زد، گرچه یکی از شعارهای ما نیز امنیت غذایی است و یکی از مهمترین پایههای برخورداری از امنیت غذایی وجود بانک ژن و ژرمپلاست قوی است.
وی افزود: 90 درصد از آفات کشور در استان گلستان وجود دارد و خوشبختانه بذوری که در برخی محصولات مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته جزو بذور مقاوم هستند، در سال 1374 تولید گندم به دلیل کیفیت نامناسب یک سوم شد اما خوشبختانه امروز بذرهای گندم مقاوم هستند.
*انبارهای نگهداری ژرمپلاست در گلستان پیشرفته نیست
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان تأکید کرد: در حال حاضر انبارهایی که برای ژرمپلاسم وجود دارد پیشرفته نیست و متعلق به چند دهه گذشته است، امروزه تمام دنیا برای ژرمپلاسمها سرمایهگذاری میکنند و حتی مسائل امنیتی را برای آن لحاظ میکنند و هر کسی به راحتی نمیتواند به این ژرمپلاستها دسترسی پیدا کند.
فرجی با اشاره به اینکه ایجاد بانک ژن گیاهی نیازمند سرمایهگذاری است، گفت: اگر گردش مالی کشاورزی استان 20 هزار میلیارد تومان باشد شاید با یک الی دو میلیارد تومان بتوان اقدامات خوبی را در بخش بانک ژن گیاهی و ژرمپلاستها در استان گلستان انجام داد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا ایجاد بانک ژن گیاهی جزو وظایف دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان است یا خیر، گفت: بنده در جریان این موضوع نیستم، این سؤال را مسؤولان دانشگاه علوم کشاورزی گرگان باید پاسخ بدهند.
/فارس
ارسال نظر