استفاده از کدام داروها میتواند برای مقابله با ویروس کرونا موثر باشد؟!
به گزارش گلستان ۲۴؛ روز سهشنبه دولت ژاپن اعلام کرد که بهزودی آزمایشهای کلینیکی لازم برای تست درمانهای مختلف جهت مقابله با ویروس کرونا را آغاز خواهد کرد. تمرکز این آزمایشها به جای داروهای جدید، بر روی داروهایی خواهد بود که قبلا برای درمان ایدز و سایر بیماریهای ویروسی استفاده شدهاند. اما سوال اینجاست که چرا پژوهشگران فکر میکنند این داروها میتوانند در درمان ویروس جدید کرونا موثر باشند و این داروها اساسا قرار است چگونه عمل کنند؟
ویروس کرونای جدید با نام رسمی SARS-CoV-2، به خاطر رابطه ژنتیکی نزدیکی که با ویروس کرونای SARS دارد، از RNA ساخته شده است. ویروسهای RNA همانهایی هستند که باعث بیماریهای ابولا، هپاتیت C و ایدز (HIV) میشوند.
این نوع ویروسها، اندازه و شکلهای مختلفی دارند و به روشهای گوناگون میتوانند انسانها را آلوده کنند. اما بسیاری از داروهایی که برای درمان ایدز و هپاتیت C ساخته شدهاند، عموما قادر هستند ضعفهای موجود در همه این ویروسها را هدف قرار دهند. برای مثال، داروی ریباویرین (ribavirin) که داروی تاییدشده هپاتیت C است، با آنزیمی به نام RNA-dependent RNA polymerase که آنزیم اصلی بسیاری از ویروسها، از جمله ویروس کروناست، مقابله میکند. داروهای ایدز، مانند لوپیناویر (lopinavir)، مانع از فعالیت آنزیمهای دیگری میشوند که به ویروسها اجازه میدهند تا پروتئینهای خاصی را بشکنند؛ و به اینترتیب توانایی آنها برای آلوده کردن سلولها را از کار میاندازند.
دانشمندان فکر میکنند که داروهای ضدویروسی مثل لوپیناویر احتمالا باید قادر به عمل کردن در برابر SARS-CoV-2 باشند. برخی از این داروها قبلا با موفقیت برای مقابله با ویروسهای SARS و MERS تست شدهاند.
البته این مطالعات فعلا در آزمایشگاه یا بر روی حیوانات انجام شدهاند و نتایج آنها لزوما به معنای موثر بودن این داروها بر روی انسان نخواهد بود. با اینکه ویروسهای SARS و MERS رابطه نزدیکی با ویروس کرونای جدید دارند، اما هیچ تضمینی وجود ندارد که داروهای استفادهشده برای درمان آنها، در مورد این ویروس هم کاربرد داشته باشند. شیوع ویروس جدید از اواخر ماه دسامبر، تاکنون بیش از ۷۲ هزار نفر را مبتلا کرده و نزدیک به ۲۰۰۰ نفر را کشته است. به همینخاطر، دولتها سخت به دنبال آن هستند که درمانی برای متوقف کردن آن پیدا کنند.
ماه گذشته دولت چین اعلام کرد که یک داروی آزمایشی را که ترکیبی از داروی لوپیناویر و سایر داروهای ایدز است، بر روی ۴۱ بیمار در شهر ووهان تست کرده است. این ماه نیز دولت چین شروع به انجام آزمایشهایی بر روی دارویی به نام رمدسیویر (remdesivir) کرده که قبلا برای درمان بیماری ابولا استفاده شده بود.
داروی رمدسیویر اخیرا بر روی چند بیمار مبتلا به ویروس کرونای جدید استفاده شده و تاکنون نتایج فوقالعادهای را داشته است. ماه گذشته یک بیمار آمریکایی که مبتلا به این ویروس بود، با مصرف داروی رمدسیویر درمان شد و علایم شدید بیماری، یک روز بعد از دریافت دارو، شروع به بهبود یافتن کردند و بیمار درنهایت از بیمارستان مرخص شد.
اما باید توجه داشت که یک مورد خاص، نمیتواند منجر به درمان قطعی شود. حتی اگر ثابت شود که رمدسیویر یا سایر داروها میتوانند در برابر SARS-CoV-2 موثر باشند، این درمانها فقط به جلوگیری از وخیمتر شدن اوضاع کمک کردهاند. اکثر موارد ابتلا به این ویروس کرونا هنوز در مراحل ابتدایی هستند و داروهای ضدویروس کنونی، چندان به درمان آنها کمک نخواهد کرد. برای جلوگیری از پاندمی بعدی، بسیار مهم است که از این اتفاق درس بگیریم و مردم را قبل از شیوع بیماری، در برابر آن محافظت کنیم.
ارسال نظر