اثر کرونا و رمزپویا در شبکه پرداخت کارتی کشور/ یک پیشنهاد ویژه به بانک مرکزی برای مهار کرونا
تراکنش های شبکه پرداخت کارتی کشور بعد از کرونا و با وجود رمز پویا دستخوش چه تغییراتی شد؟
به گزارش گلستان ۲۴؛ به نقل از تسنیم، یکی از اثرات شیوع ویروس کرونا به کاهش چشم گیر تراکنش های بانکی در اسفندماه مربوط می شود، آنهم درحالی که تجربه سال های قبل نشان می دهد که اسفند شلوغ ترین ماه از نظر رکورد تراکنش های خرید بانکی برای بانک ها و مردم است.
اسفند 98 اما رکورد تاریخی برای تراکنش های خرید چه در حوزه اینترنت، موبایل و پایانه های فروش ثبت نشد؛ بلکه براساس آمار اعلامی شاپرک رشد تعداد و مبلغ تراکنش ها در اسفند 98 کاهش یافت و بسیار پایین تر از خط روند بلندمدت خود قرار گرفت.
این در حالی است که انتظار می رفت مردم بجای پول نقد از ابزارهای الکترونیک استفاده بیشتری کنند اما شرایط بیماری کرونا باعث کاهش رشد خرید مردم نسبت به مدت مشابه سال قبل شده است.
در اسفند 98 مجموع تعداد تراکنش های اینترنت، موبایل و پایانه های فروش 26،716،555،410 مورد و مبلغ این تراکنش ها نیز 31،939،406،651 میلیون ریال گزارش شده است.
نکته مهم دیگر در تراکنش های کارتی این است که در بحبوحه کرونا به دلیل استفاده از رمز پویا، تعداد تراکنش های اینترنتی به ازای هر ابزار هم در اسفند 98 نسبت به بهمن کاهش 16.79 درصدی را تجربه کرد و نسبت به مدت مشابه سال قبل هم 5 میلیون تراکنش کمتر انجام شده است.
اگر چه مبلغ کل تراکنشهای اینترنتی افزایش یافته است ولی باید در نظر داشت که بیش از 70 درصد تراکنش های اینترنتی کمتر از 25 هزار تومان بوده و اساسا نیاز به رمز پویا ندارند. در تراکنش موبایلی هم در تعداد و هم مبلغ تراکنش ها نسبت به اسفند 97 کاهش گزارش شده است.
کارشناسان این حوزه پیشنهاد می کنند که بانک مرکزی برای هر کد ملی کیف پول الکترونیک برای پرداختهای ریز ایجاد کند.
یکی از فعالان بانکی به خبرنگار تسنیم گفت: در روزهایی که توصیه همگان عدم استفاده از اسکناس و حتی کارت بانکی به علت احتمال آلودگی است بانک مرکزی می تواند با ایجاد یک کیف پول الکترونیک برای هر کد ملی و امکان شارژ آن بصورت اینترنتی تا سقف مشخص برای نمونه مبالغ ریز micropayments تا 200 هزار تومان و استفاده از الگوهای پرداختی موبایلی مانند بارکد، nfc و ...در گسترش پرداخت های غیرنقد و بدون حضور کارت نقش موثری ایفا نماید.
این اقدام علاوه بر سهولت پرداخت،کاهش آلودگی و کاهش هزینه های اسکناس و مسکوک و صدور کارت به شبکه پرداخت ریز کشور انتظام می بخشد و نگران خلق پول نیز نخواهیم بود خلق پولی که در حال حاضر از رسوب وجوه در اکانت میلیون ها نفر در هزاران وب سایت و اپلیکیشن موبایلی در کشور اتفاق می افتد.
حسن دیگر این کار آمادگی بانک مرکزی برای انتشار پول دیجیتال CBDC خواهد بود که دیر یا زود به سوی آن خواهیم رفت.
ارسال نظر