درست است که موضوع پژوهش «امیر گلها»، نوشته حسین سیدی، زندگی و سیره امام علی (ع) است اما اگر حدیث و روایتی درباره­ ایشان وجود داشته که می­‌تواند آن بحث را تکمیل کند، به متن الصاق شده است.

«امیر گلها»؛ نگاهی نو به زندگی و شخصیت امام علی(ع)

به گزارش گلستان ۲۴؛ به نقل از تسنیم، نرگس روزبهانی از نویسندگان جوان کشور، در آستانه روز عید غدیر خم در یادداشتی به معرفی ویژگی‌های کتاب «امیر گلها» پرداخته است. این اثر جلد دوم از مجموعه چهارده جلدی «سیره کاربردی چهارده ‌معصوم(ع)» یا «سبک زندگی معصومین(ع)» است که به زندگی و سیره امام علی (ع) می‌پردازد و کاندیدای جایزه کتاب سال ولایت شد.

در این مجموعه سعی می‌شود مسائل مختلف زندگی از دیدگاه اهل بیت(ع) بیان شود و هدف این مجموعه پاسخ به این سؤال است که در روزگار امروز و برای انسان قرن بیست‌ویکم چگونه اهل بیت(ع) می‌توانند الگو باشند و چگونه آنها می‌توانند گرهی از زندگی مردم باز کنند. یادداشت روزبهانی که در اختیار خبرگزاری تسنیم قرار گرفته، به این شرح است:

از دیرباز هدیه دادن در عید بزرگ شیعیان مرسوم و محترم بوده است که در این میان هدیه دادن کتاب به عنوان یک سنت پسندیده شناخته می‌شود. اگر برای این روز به دنبال کتاب مناسبی هستید، «امیر گل­ها» کاری از «نشر معارف» گزینه­ مبارکی است. کتابی همه­‌خوان و همه­‌فهم که برای هر سن و سلیقه­‌ای پیشنهاد می­‌شود. این کتاب 322 صفحه­‌ای در نوبت اول 1396 به چاپ رسیده است.

«امیر گل­ها» به قلم حسین سیدی، رویکردی تازه به تألیف کتاب شخصیت‌شناسی دینی داشته است. به تعبیری در دنیای مدرن و صنعتی امروز که افراد گرفتار کم‌حوصلگی شده­‌اند، این کتاب راهنمای خوبی برای مطالعه سریع و آسان است. هنر سیدی در یافتن کلید واژه­‌هاست. او برچسب­‌هایی ریز و جزئی را از زندگی امام(ع) در منابع شیعه و اهل سنت یافته و بدان پرداخته است.

کتاب دربردارنده سخنانی از سرسخت‌­ترین مخالفان امامت و ولایت امام علی(ع) است؛ سخنانی که نشان می­‌دهد این افراد چگونه به امیرالمومنین(ع) و عدالت و حقانیت ایشان اعتقاد داشته‌اند. بخشی از کتاب نیز به سخنانه خلفای سه‌گانه درباره امام علی(ع) اختصاص دارد. به عنوان نمونه، در بخشی از این کتاب به نقل از خلیفه دوم می‌خوانیم: اگر مردمان برعشق علی بن ابی طالب گرد هم می­‌آمدند، آفریدگار آتش دوزخ را نمی‌­آفرید؛ (زیرا علاقه آنان به علی آنان را به کارهای نیک وامی­‌داشت و از کارهای زشت باز می‌­داشت.)(ص17)»

این کتاب در چهار فصل تهیه شده است که پیش از آن فهرست و در نهایت کتابنامه‌­ای به عربی و فارسی قرار دارد. فصل اول با عنوان «خویشتن» به «سیمای ظاهری» و «سیمای باطنی» تقسیم می­‌شود. فصل دوم «خداوند» است که در آن درباره­ اخلاص، ایمان و دین باوری ایشان سخن به میان می­‌آورد.

فصل دوم بابی بر شرح اعتقادات و دریای معارف اعتقادی حضرت امیر(ع) است. فهمی که موجب شد در عمل به شرایع دین عاشق و مشتاق باشد. فصل سوم «دیگران» نام دارد که ایشان را در تعامل با اجتماع و محیط نشان می­‌دهد؛ چه در مسند قدرت و مسئولیت و چه در زندگی شخصی به عنوان فرد در اجتماع. فصل چهارم «طبیعت» نام دارد که در حقیقت علم ایشان را از درک حقایق این کره خاکی بازگو می‌کند؛ علمی که دلیل بعثت پیامبر(ص) و امامت ائمه(ع) نبود، اما می­‌تواند دال بر حقانیت ایشان باشد.

نحوه چینش برچسب­‌ها به گونه­‌ای است که هر کلیدواژه و توضیحش به تنهایی مطلبی مجزا است. در واقع مطالب بی­‌نیاز از هم هستند و مخاطب ناچار به پیوسته‌خوانی نیست. کتاب به شما این قابلیت را داده است که از آن به نحو پژوهشی نیز بهره ببرید. منابع جامع و کامل کار به اندازه­­‌ای است که برای یک پژوهش کافی و وافی به شما منبع جهت ارجاع می­‌دهد. از آن­جایی که برای هر عنوان به ریزترین موضوع پرداخته شده است، تلاش شده که در آن عنوان تمام احادیث ذیل آن جمع‌آوری شود. بر این اساس می­‌توانیم بگوییم که اثر الگویی بی­‌بدیل در طبقه‌بندی و دسته‌بندی احادیث است.

همان­طور که گفتیم در این اثر کلید واژه­‌ها جزئی ارائه شده است؛ مثلاً گفته نشده صفات ظاهری، بلکه به مصادیق آن اشاره شده است. به عنوان نمونه گفته­‌اند: «مو: در دوران نوجوانی مویش بسیار بود تا بدان­جا که آن را می­‌بافت...»، «ابرو:ابروانی نازک و بلند داشت»، «چشم: چشمانی درشت، مشکی، متمایل به رنگ میشی یا عسلی و نگاهی نافذ داشت.(ص24)» و... .

پژوهشگریِ نویسنده و ذهن جویای او باعث شده تا هر مطلب در کتاب به غایت تکمیل شود. درست است که موضوع پژوهش او حضرت امیر(ع) بوده اما اگر حدیث و روایتی درباره­ ایشان وجود داشته که می­‌تواند آن بحث را تکمیل کند، به متن الصاق شده است. به عنوان مثال نویسنده در بابی که پوشش و لباس امام علی(ع) را توضیح می­‌دهد، ماجرای شخصی را که در باب قیاس لباس امام صادق(ع) با امیرالمومنین(ع) تشکیک وارد کرد، آورده است؛ زیرا اگر کلام امام صادق(ع) در پاسخ به این بحث خوانده نشود، ممکن است از سیره حضرت علی(ع) در خصوص لباس پوشیدن برداشت غلط و نادرست شود.

در پایان باید گفت که طرح جلد کتاب نیز یکی دیگر از مزیت‌های آن به شمار می‌آید؛ انتخاب رنگ سبز و باغ گلی که نام کتاب را یادآوری می‌­کند. تعمد در سادگی طرح، دلیلی بر محدود نبودن طبقه سنی و فکری مخاطب است.

در بخشی از این کتاب می­‌خوانیم: «حضرت روزی گریست. علت گریه را پرسیدند. فرمود: هفت روز است مهمان برایم نیامده است. می‌ترسم(کاری کرده باشم) که پروردگار(با نفرستادن مهمان) به من توهین کرده باشد. مهمان‌پذیری را آن­چنان ارج می­‌نهاد که می­‌فرمود:«هیچ مؤمنی نیست که زمزمه­ مهمان را می­‌شنود و خوشحال می­‌شود جز آنکه گناهانش بخشیده می­‌گردد. احترام به مهمان را از جوانمردی و مکارم اخلاق می‌دانست. باور داشت غذا خوردن سبب تقویت بدن و غذا دادن باعث تقویت روح است. پذیرایی از میهمان را یکی از سه کار محبوبش برمی‌‌شمرد. اگر برای خانواده‌­ای ناگواری رخ می­‌داد، می‌­فرمود برایشان غذا بفرستند.»(ص265)

نشر معارف کتاب «امیر گلها» را به قیمت 25 هزار تومان منتشر کرده است.

 

ارسال نظر

آخرین اخبار