نظر کارشناسان درباره علت افتهای اخیر بورس
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: مهمترین عامل افتهای اخیر شاخص، کاهش نرخ ارز است. بازار دیگر نسبت به افزایش نرخ ارز خوشبین نیست.
به گزارش گلستان ۲۴؛ سیدحمید میرمعینی درادامه افزود: نکته بعدی بحث سیاستهای حمایتی دولت است؛ لغو عرضه صندوق دارا دوم به سلب اعتماد سرمایهگذاران از دولت منجر شد و ناهماهنگی بین سازمانهای مختلف دولت و متولیان به مردد شدن بازار شدت بخشید. او اضافه میکند: از طرفی خبر افزایش حداکثر نرخ بهره در کریدور بین بانکی تا ۲۲ درصد، به این ریزش شدت داد. از طرف دیگر تمام سهام موجود در بازار ارزنده نبودند و قیمتهای بیشتر از ارزش آنها سبب رشد جهشی بورس در چند ماه اخیر شده بود و بازار به دنبال چنین بهانهای بود تا اصلاح صورت گیرد. به نظر میرسید نیازمند یک اصلاح گسترده بهخصوص در سهام شرکتهای بزرگ بودیم.
سلب اعتماد سرمایهگذاران از متولیان بازار و دولت
علیرضا تاجبر، کارشناس بازار سرمایه میگوید: افزایشهای پیدرپی قیمتهای بازار سهام سبب شد شاخص کل بورس پس از رشدهای متوالی در چند روز اخیر مسیر برگشت را طی کند. از مهمترین عوامل افت شاخص کل بورس، سلب اعتماد سرمایهگذاران از متولیان بازار و دولت بوده است. با لغو عرضه صندوق دارا دوم این فرض که دولت حامی بورس و موافق سرمایهگذاری در این بازار است خدشهدار شد. او اعلام میکند: دلیل دوم افت شاخص، در سود بودن بخش زیادی از فعالان بازار بود. این موضوع سبب شد برخی سرمایهگذاران با احساس کوچکترین خطری از بازار خارج شوند. او تاکید کرد: از دیگر عوامل افت شاخص، اعلامیه بانک مرکزی مبنی بر افزایش یک درصدی نرخ سود در کریدور بین بانکی بود. طبق این اطلاعیه دامنه نرخ سود در بازه ۲۲-۱۴ درصد قرار گرفت.
این تصمیم با هدف کاهش دامنه دالان نرخ سود، افزایش نرخ سود در بازار بینبانکی و هدایت نرخ تورم به سمت نرخ تورم هدف اتخاذ و از روز شنبه ۲۵ مردادماه اجرایی شد. افزایش سقف نرخ بهره در این دالان تا ۲۲ درصد برخلاف سال گذشته که کف نرخ این دالان تا ۱۰ درصد نیز کاهش یافته بود خود از عوامل افت شاخص کل در روزهای اخیر بوده؛ زیرا سرمایهگذاران خرد و افراد تازهوارد به بورس به دنبال مکان امن و بدون ریسک برای سرمایهگذاری هستند و بانک بهترین گزینه برای این افراد است. او میگوید: چشم امید سیاستگذاران همچنان به بازار سهام است؛ انتظار داریم شرایط بهزودی برگشتپذیر شود. در غیر اینصورت به خروج بسیاری از سرمایهگذاران منجر خواهد شد. در صورت تحقق این موضوع زمان زیادی لازم است تا این اعتماد از دست رفته به بازار بازگردد و شاهد رشد سهام و بازار سرمایه باشیم.
سیگنال معکوس خبرهای خوب سیاسی
علی صادقپور، کارشناس تامین سرمایه سپهر هم میگوید: با رسیدن به مرز ۲ میلیون واحد عرضهها شدت گرفت و عرضه سهام عدالت سبب کندی این روند صعودی شد. توافق بین امارات و رژیم صهیونیستی در مناسبات منطقهای تاثیرگذار است و همچنین رای شورای امنیت برای تمدید تحریمها که با آن موافقت نشد میتواند خبرخوب و مثبتی باشد اما به نظر میرسد خبرهای خوب سیاسی سیگنال معکوسی به بازار بدهد. زیرا بازار بیشتر با انتظارات تورمی و رشد دلار صعود کرده بود و با این خبرها که در نرخ ارز تاثیرگذار است و انتظارت تورمی کاهش یافته سبب چنین کاهشی در شاخص شده است.
او تاکید میکند: خبر گشایش اقتصادی و طرح عرضه نفت در بورس انرژی و تاثیر چندانی بر ریزش نداشته است اما انتشار خبرهای ضد و نقیض از عرضه (ETF)های دولتی سبب از دست رفتن بخشی از اعتماد مردم به بازار و دولت شده است. او میافزاید: البته بازار هم نیازمند اصلاح بوده است. به گفته او در صورت مدیریت عرضههای سهام عدالت و صندوقها پس از اصلاح شاخص مثبت خواهد شد و برخی صنایع از جمله فولاد مبارکه و فلزات رشد قابل توجهی همانند پالایشگاهیها نداشتهاند اما اصلاحات شدیدی را تجربه کردهاند.
ارسال نظر