پایان مهلت بانک مرکزی برای ساماندهی دستگاههای کارتخوان
در حالی که مهلت اجرای ماده ۱۱ قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان که نقش مهمی در راستای ارتقای حکمرانی ریال در کشور دارد، در اوایل هفته آینده پایان خواهد یافت همچنان خبری از اجرای این قانون توسط بانک مرکزی نیست.
به گزارش گلستان ۲۴؛ در سالهای اخیر و بخصوص پس از تحلیل دادههای مرتبط با مفاسد اقتصادی که از طریق مراجع قضایی کشور کشف و ارائه گردید، لزوم انجام اقدامات اساسی به منظور بهبود شفافیت اقتصادی و پیشگیری از بروز مفاسد اقتصادی برای سیاستگذاران اقتصادی بیش از پیش روشن گردید. در همین راستا، قوانین و مقررات متعددی با هدف تقویت حکمرانی در حوزه ریال به تصویب رسید و یکی از مهمترین قوانیم مذکور، قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان بوده است.
قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان در تاریخ ۲۱ مهرماه ۱۳۹۸ و با هدف اصلاح نظام مالیاتی کشور به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. ویژگی اصلی این قانون، رویکرد سامانه محور و دخالت حداقلی عوامل انسانی در فرایند مالیات ستانی و در نتیجه کاهش قابل توجه هزینههای سازمان امور مالیاتی و افزایش دقت درمحاسبه مالیات قابل پرداخت مودیان است.
از دیدگاه مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، مسئله استفاده از اطلاعات تراکنشهای بانکی در کنار اطلاعات صورتحسابهای الکترونیکی به عنوان اسناد استانداردی که به منظور ارائه اطلاعات پیرامون نوع فعالیت اقتصادی پیشبینی شده است، این قانون را به قانونی منحصر به فرد تبدیل کرده که میتواند به ارتقای حکمرانی ریال در کشور منجر شود.
برخی احکام قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان مرتبط با حکمرانی ریال در جدول زیر آمده است:
*روش شناسایی استفاده کنندگان از حسابهای شخصی برای انجام فعالیتهای شغلی
نکات قابل توجه درباره قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان از دیدگاه بازوی کارشناسی مجلس عبارتست از:
«۱. با توجه به اینکه استفاده از حسابهای شخصی برای انجام فعالیتهای شغلی عملاً به معنای فراهم بودن شرایط برای دور زدن قانون است، در قانون جریمهها و تنبیهاتی برای استفاده از حساب شخصی جهت انجام فعالیتهای تجاری در نظر گرفته شده است؛ اما در ارتباط با شیوه شناسایی اشخاص متخلف تمهیدی اندیشیده نشده است. بدین جهت لازم است دو مسیر هم زمان پیگیری شود: اولاً در نظام بانکی خدمات قابل ارائه به حسابهای شخصی اعم از سقف تراکنشها، محدود و واقعا متناسب با نیاز شخصی باشد، به نحوی که این محدودیت ها ادامه مسیر فعلی را برای اشخاص متخلف پرهزینه نماید و انگیزهای برای استفاده از آنها جهت انجام فعالیت شغلی وجود نداشته باشد؛ ثانیاً در نظام مالیاتی با استقرار نظام مالیات بر مجموع درآمد اشخاص حقیقی (PIT) به نحوی قاعدهگذاری شود که از بروز چنین تخلفاتی پیشگیری شود. در این صورت اخذ مالیاتهای تنظیمی مثل مالیات بر عایدی سرمایه نیز بر اساس اطلاعات اظهارنامههای مالیات بر مجموع درآمد اشخاص یا اسناد مثبته استاندارد، مشابه صورتحسابهای الکترونیکی امکانپذیر خواهد بود.
۲. قانون همه اشخاص حقیقی که مجوز فعالیت اقتصادی ندارند را از ثبت حساب تجاری و نیز دریافت دستگاه کارتخوان محروم میکند؛ در نتیجه اشخاص حقیقی از جمله دستفروشان امکان ادامه فعالیت اقتصادی نخواهند داشت. پیشنهاد میشود حداقل تا زمانی که این اشخاص بطور کامل ساماندهی شوند و تحت ضوابط اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی، امکان دریافت حساب تجاری برای آنها فراهم شود، در چارچوب مقرراتی که سازمان امور مالیاتی تعیین میکند، استفاده از دستگاه کارت خوان با محدودیت دریافت مثلاً حداکثر ۱۰ میلیون ریال در روز و ۲۰۰ میلیون ریال در هر ماه کماکان برای ایشان مجاز باشد.
۳. پیشنهاد میشود اطلاعات مکانی دستگاههای کارتخوان نیز مورد استفاده سازمان امورمالیاتی قرار گیرند و از ادامه فعالیت دستگاههای کارتخوانی که مکان فعالیت آنها با مکان معرفی شده به سازمان امور مالیاتی جهت انجام فعالیت اقتصادی مطابقت ندارد، جلوگیری شود».
این مرکز پژوهشی با تاکید بر اینکه سامانهمحور بودن، تولید اسناد استاندارد و امکان تقاطعگیری بین اطلاعات اظهارشده مودیان مالیاتی با اطلاعات تراکنشهای بانکی حسابهای تجاری، از جمله ویژگیهای اصلی این قانون هستند؛ بر ضرورت عملیاتی شدن همه تکالیف تعیین شده در قانون برای دستگاههای ذیربط در موعد مقرر تاکید کرد.
* ۲ تکلیف مهم بانک مرکزی برای اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان
براساس بررسی های مرکز پژوهشهای مجلس، تکالیف تعیین شده برای دستگاه های مختلف در قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان مطابق با جدول زیر است:
همانطور که در جدول فوق مشخص است، براساس ماده ۱۱ قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، بانک مرکزی موظف است تا تاریخ ۱۱ آبانماه امسال، در راستای ساماندهی دستگاههای کارتخوان بانکی و یا درگاههای پرداخت الکترونیکی، اولا: شناسه یکتا به هریک از پایانههای فروشگاهی اختصاص دهد و ثانیا: اطلاعات تراکنشهای بانکی شامل مانده اول دوره، وجوه واریزی، وجوه برداشت شده و مانده آخر دوره همه حسابهای متصل به دستگاههای کارتخوان بانکی و نیز درگاههای پرداخت الکترونیکی را بهصورت برخط برای سازمان امور مالیاتی ارسال نماید.
همچنین براساس تبصره ماده ۱۱ قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، بانک مرکزی موظف است از تاریخ ۱۲ آبانماه امسال، اتصال دستگاههای کارتخوان بانکی(pos) یا درگاههای پرداخت الکترونیکی به شبکه پرداخت بانکی کشور در صورتی که تعلق آنها به مودی معین توسط سازمان امور مالیاتی تأیید نشده باشد، را ممنوع نماید.
با وجود نقش مهم اجرای ماده ۱۱ این قانون و تبصره آن در راستای تقویت حکمرانی ریال و همچنین مهلت اندک باقی مانده تا زمان لازم الاجرا شدن آن، همچنان خبری از اجرایی شدن این تکلیف قانونی توسط بانک مرکزی نیست.
ارسال نظر