با توجه به اجباری شدن استفاده از ماسک و وجود مدل‌های مختلف در بازار انتخاب یک ماسک مناسب بسیار سخت‌تر از قبل شده است.

بهترین ماسک برای پیشگیری از ابتلا به کرونا کدام است؟

به گزارش گلستان ۲۴؛ به نقل از بهداشت نیوز، محققان بهداشتی و درمانی در کشور با توجه به شیوع ویروس کرونا بر استفاده از ماسک تاکید دارند، در این میان با توجه  به آغاز فصل پائیز و شیوع بیماری آنفلوآنزا استفاده از ماسک نیز می‌تواند کمک شایانی به جلوگیری از انتقال بیماری‌های مختلف کند؛  در همین زمینه با توجه به  دستورستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر اجباری شدن استفاده از ماسک در کشور، لزوم انتخاب یک ماسک مناسب چند برابر شده است؛  لذا یکی از سوالات مهم در مورد استفاده از ماسک این است که کدام نوع ماسک می‌تواند به کارایی بهتر و بیشتری داشته باشد؟  در همین زمینه تعدادی از ماسک‌های موجود را مورد بررسی قرار دادیم.

چگونگی عملکرد ماسک در برابر کرونا

عطسه، سرفه یا صحبت کردن یک فرد مبتلا به کووید -۱۹ منجر به پراکنده شدن ذرات آلوده به ویروس در هوا می‌شود. در این شرایط استفاده از ماسک بسیار اهمیت پیدا می‌کند، زیرا با پوشاندن دهان و بینی، راه انتشار قطرات و ترشحات آلوده به ویروس در هوا مسدود شده و امکان انتقال آن به دیگری محدود می‌شود و بدین‌ترتیب شیوع ویروس کرونا کندتر می‌شود. این اقدام به تنهایی نمی‌تواند در برابر گسترش ویروس کرونا مؤثر واقع شود، اما یک لایه محافظ اضافی محسوب می‌شود که در کنار شست‌وشوی منظم دست‌ها، ضدعفونی مداوم آن‌ها و اقدامات توصیه شده هم‌چون رعایت فاصله اجتماعی می‌تواند نقش مهمی در کاهش شیوع و گسترش بیشتر این ویروس داشته باشد.

چه افرادی باید ماسک بزنند؟

استفاده از ماسک‌ها برای تمامی افراد بالای دو سال که در اماکن عمومی حاضر می‌شوند، ضروری است؛ خصوصاً جایی که به دلیل ازدحام جمعیت امکان رعایت فاصله ایمنی تعیین شده وجود ندارد. همچنین افرادی که از یک فرد مبتلا به بیماری در منزل مراقبت می‌کنند، باید حتماً ماسک داشته باشند و در هوای آلوده و محیط بسته‌ای که بیمار در آن قرار گرفته، حتی در زمان ضدعفونی کردن و شستشوی وسایل بیمار بدون ماسک حضور پیدا نکنند. کودکان زیر دو سال، مبتلایان به بیماری‌های سخت تنفسی و افرادی که به هر دلیل توانایی پوشیدن و یا برداشتن ماسک را روی صورت خود ندارند نباید از آن استفاده کنند.

ماسک پارچه‌ای چند لایه

مطالعات گوناگونی نشان می‌دهد ماسک‌هایی که از چند لایه درست شده‌اند بهتر و مؤثرتر می‌توانند جلوی ذرات ریز را بگیرند. ماسکی که از دو لایه پارچه با بافت فشرده با فیلتری توکار ساخته شده، انتخاب بسیار خوبی است. بهترین فیلتر برای قرار دادن بین دو لایه پارچه، پلی‌پروپیلن است که از پلاستیک مشتق شده است.

ماسک‌های جراحی

ماسک‌های جراحی، ماسک‌های یک بار مصرفی هستند که در اطراف صورت قرار می‌گیرند. این ماسک‌ها تقریباً در دسترس همه هستند و اساساً برای محافظت از دیگران در برابر کسی که این ماسک را زده استفاده می‌شوند و البته برای فیلتر کردن ذرات بزرگ معلق در هوا نیز کاربرد دارند اما نمی‌توانند ذرات بسیار ریز را فیلتر کنند.

خیلی از ماسک‌های جراحی از کاغذ درست شده‌اند و بعضی از این ماسک‌ها نیز با پلی پروپیلن تهیه شده‌اند. تحقیقات نشان داده ماسک‌های جراحی می‌توانند خیلی از ترشحات تنفسی را که توسط فرد آلوده پخش می‌شوند فیلتر نمایند؛ اما اینکه ماسک جراحی چقدر خوب می‌تواند از شمایی که از آن استفاده می‌کنید در برابر ذرات کوچک‌تر محافظت کند، تا حدود بسیار زیادی متغیر است. مثلاً یکی از ماسک‌های جراحی تست شده توانسته بود ۳۰ درصد از ذرات ریز را فیلتر کند و ماسک‌های جراحی دیگری هم بودند که تا ۸۰ درصد از ذرات ریز را فیلتر کرده بودند.

ماسک‌های N۹۵

ماسک‌های N۹۵ جوری طراحی شده‌اند که اطراف بینی و دهان را سفت و محکم می‌پوشانند. اگر ماسک N۹۵ به‌درستی روی صورت قرار بگیرد، می‌تواند دست‌کم جلوی ۹۵ درصد از ذرات معلق در هوا را بگیرد. این نوع ماسک‌ها در محافظت از شمایی که آن را  استفاده کردید و افرادی که دور و برتان هستند عالی عمل می‌کنند. یک دلیل مؤثر بودن ماسک N۹۵ این است که از لایه‌های زیادی از الیاف پلی پروپیلن ساخته شده که در بالا گفتیم. یعنی در این ماسک‌ها از الکتریسیته‌ی ساکن برای گیر انداختن ذرات در دو سوی ماسک استفاده می‌شود. اگر می‌خواهید ماسک N۹۵ بخرید باید بدانید که بعضی از این ماسک‌ها که در بازار وجود دارند قلابی‌اند.

چگونه ماسک استفاده شده را برداریم؟

برای برداشتن ماسک لازم است پس از شستن دست‌ها با گرفتن دو طرف و یا حلقه‌های آن ماسک را از روی صورت برداشت، در کیسه پلاستیکی قرار داده و پس از گره زدن در کیسه آن را دور انداخت. پس از آن باید افراد دوباره دست‌های خود را بشویند. کسانی که از ماسک‌های پارچه‌ای و قابل‌شست‌شو استفاده می‌کنند نیز باید از آب گرم و مواد شوینده یا صابون برای تمیز کردن آن استفاده کنند.

 

ارسال نظر

آخرین اخبار