بیتدبیری در فصل زراعی کشت/ اراضی گلستان منتظر توزیع بذر هستند
در روزهایی که به پایان فصل زراعی برخی محصولات مهم همچون گندم در گلستان نزدیک میشویم هنوز تدابیر خاصی در خصوص تأمین بذر این محصول اندیشیده نشده است، در این میان برخی مسوولان گویی تازه از خواب بیدار شدهاند و به جای چارهاندیشی جایگزینی کشت کلزا به جای گندم را به کشاورزان پیشنهاد میدهند.
به گزارش گلستان ۲۴؛ به نقل از فارس از گرگان، گلستان به واسطه دارا بودن ۵۴۰ هزار هکتار سطح زیر کشت نقش بسیار مهمی در تأمین امنیت غذایی کشور ایفا میکند در حالیکه باید برای استمرار تولید در این استان نهادههای مورد نیاز در زمان و با قیمت مناسب در اختیار کشاورزان قرار بگیرد اما همچنان کشاورزان از حداقل امکانات و حمایتها محروم هستند.
در فصل زراعی جدید این بار مشکل تأمین بذر گندم بر مشکلات کشاورزان افزوده است در حالیکه کشاورزان اراضی خود را برای کشت گندم آماده کردهاند حالا باید منتظر توزیع بذر بمانند هر روز که میگذرد کشاورزان زمان کشت را از دست میدهند و تأخیر در کشت محصول به معنای تولید بدون توجیه اقتصادی است امری که مشکلات معیشتی و اقتصادی کشاورزان را مضاعفتر خواهد کرد.
* مسوولانی که به جای تلاش برای تخصیص بذر گندمکاران پیشنهاد جایگزینی کشت کلزا میدهند!/ مصوبه وزارت صمت، انبارهای بذر گندم در گلستان را خالی کرد
با این وجود در روزهایی که به پایان فصل زراعی و کشت محصولاتی استراتژیک همچون گندم در گلستان نزدیک میشویم هنوز تدبیری خاصی در خصوص چگونگی تأمین بذر اندیشیده نشده است در این میان برخی مسوولان که گویی تازه از خواب بیدار شدهاند به جای رفع مشکل و تلاش برای تخصیص بذر مورد نیاز کشاورزان جایگزینی کشت کلزا به جای گندم را پیشنهاد میکنند!
نماینده مردم کردکوی، ترکمن، بندرگز و گمیشان در مجلس شورای اسلامی در خصوص مشکلات پیرامون تأمین بذر مورد نیاز کشاورزان، در گفتوگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: بذر مورد نیاز کشاورزان از دو طریق تأمین میشود، یکی از منابع در پی قراردادهایی بود که وزرات جهاد کشاورزی با شرکتهای تأمین بذر در سطح استان و کشور منعقد میکند در واقع این شرکتها وظیفه تأمین بذر کشاورزان را به عهده دارند.
عبدالجلال ایری تصریح کرد: دومینمنبع، ذخیره بذری بود که توسط کشاورزان از سال گذشته و هنگام برداشت انبار میکردند با این وجود متأسفانه امسال مصوبهای از سوی وزرات صمت ابلاغ شد که شاهد خالی شدن انبارهای ذخیره بذر گندم کشاورزان شدیم.
وی افزود: وزرات صمت اعلام کرد نگهداری بذر گندم مشمول کالای احتکار میشود و حتمأ باید در سامانه اعلام شود، در صورتی که اراضی اغلب کشاورزان در شمال استان و گنبدکاووس بیش از ۵۰ هکتار است و طبیعی است بذر مصرفی که توسط کشاورز نگهداری شود چندین تن باشد اعلام این مصوبه کشاورزان را مجبور کرد تا بذر خودمصرفی را بفروشند و در حال حاضر با کمبود بذر مواجه شدهاند.
*شرایط نامطلوب تأمین بذر در گلستان/ اگر زمان کشت را از دست بدهیم محصول تولید شده توجیه اقتصادی نخواهد داشت
نماینده غرب استان در مجلس شورای اسلامی تأخیر در زمان کشت را یک اتفاق ناخوشایند برای تولیدات استان عنوان کرد و گفت: اگر زمان کشت را از دست بدهیم محصول تولید شده توجیه اقتصادی نخواهد داشت با این وجود تا پایان آذر که زمان کشت است فرصت داریم با پیگیریهای لازم سهمیه مورد نیاز بذر را در شهرستانها تخصیص دهیم.
ایری بیان کرد: در سطح شهرستان گمیشان، بندرترکمن و به طور کلی شمال استان کشت جو در سطح وسیعی انجام میشود از آنجایی که نسبت به سالهای قبل تأمین بذر جو دچار مشکل شده است کشاورزان فرصت کشت جو را از دست میدهند و مجبور به کشت گندم در همان زمینهای شور میشوند شاید به لحاظ عدد و رقم، سطح کشت ما افزایش یابد اما بازخوردی که از زمینهای شورهزار خواهیم گرفت، مناسب نخواهد بود.
وی با بیان اینکه به لحاظ تأمین بذر در بدترین شرایط موجود قرار داریم، افزود: برای سال جاری یک هزار و ۵۱۵ تن بذر برای گلستان در نظر گرفته شد در حال حاضر یکهزار تن بذر تأمین شده و ۵۰۰ تن بذر کمبود داریم اگر چه به ما قول تأمین ۵۰۰ تن بذر را دادهاند اما مشکل ما با این ۵۰۰ تن رفع نمیشود چرا که با کمبود بذر جو نیز مواجه هستیم.
*کشاورزان به جای گندم کلزا بکارند! شرایط برای کشت کلزا مساعد است
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان نیز در خصوص اقدامات لازم برای تأمین بذر در گفتوگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: طبق مصوبه باید یک سوم بذر آبی و یک چهارم بذر دیم را برای کشاورزان تدارک ببینیم.
محمدرضا عباسی تصریح کرد: بذر مورد نیاز گندم برای کشاورزان ۳۶ هزار تن است تاکنون بالغ بر ۲۲ هزار تن بذر توزیع کردیم.
وی بیان کرد: در حال حاضر که با کمبود بذر گندم در استان مواجه هستیم پیشنهاد ما این است اگر بذر گندم به کشاورزان نرسید کلزا کشت کنند هیچگونه محدودیتی از لحاظ فنی وجود ندارد شرکتهای خصوصی که بذر مازاد خودشان را از سنوات گذشته نگه داشتهاند بذر کلزا را با قیمت کیلویی ۵ هزار تومان میفروشند در واقع بذر کلزا را نسبت به سال گذشته ۵۰ درصد بیشتر توزیع خواهیم کرد.
براساس این گزارش، در شرایطی که کشاورزان گلستانی چشم انتظار تدبیری از سوی مسوولان در خصوص تأمین بذر مورد نیازشان هستند اما گویی هنوز مسوولان هیچ برنامهای برای رفع این مشکل ندارند و هر روز با بسنده کردن به یکسری آمار و ارقام تکراری و بیان کردن پیگیریهای بینتیجه از مسوولیت خود شانه خالی میکنند گویی مدیران ما در استانی که اقتصاد نخست آن بر پایه کشاورزی شکل گرفته هیچگونه نقشی در رفع مشکلات کشاورزان ندارند.
در سالهای اخیر این عدم حمایتها و بیتفاوتی برخی مدیران به مشکلات، کشاورزان را نسبت به مسوولان بدبین کرده است. در شرایط نامناسب اقتصادی که انتظار میرود شاهد حمایت بیشتری از کشاورزان باشیم اما این بار به جای دلگرم کردن کشاورزان برای تأمین بذر گندم در زمان مناسب برخی مدیران پیشنهاد جایگزینی کشت کلزا را میدهند.
بدون تردید کاهش سطح کشت گندم در گلستان که همواره جزو رتبههای نخست تولید این محصول محسوب میشود بر میزان تولید کل کشور و البته وابستگی بیشتر ما به واردات این محصول استراتژیک تأثیرگذار خواهد بود.
ارسال نظر