پس از گذشت یکسال وضعیت معدن زمستان یورت آزادشهر چگونه است؟
معدن زمستان یورت آزادشهر که یکی از اصلیترین معادن زغال سنگ در کشور است پس از تجربه حادثهای تلخ و البته جبران ناپذیر مورد رفع نواقص ایمنی قرار گرفت.
به گزارش گلستان 24 ؛ ساعت ۱۱ و ۴۰ دقیقه چهارشنبه ۱۳ اردیبهشتماه سال ۹۶ بود که حادثه انفجار فضایی مملو از گاز مونو اکسید کربن و متان در عمق یک هزار و ۳۰۰ متری بهار معدن زمستان یورت آزادشهر در ۹۰ کیلومتری شرقی گرگان را سیاه کرد.
حادثهای که ۴۳ قربانی و ۴۴۴ مصدوم برجا گذاشت. مداوای سرپایی برای ۷۹ مصدوم جواب نداد و با بالگرد و آمبولانس به بیمارستانهای آزادشهر و گنبدکاووس منتقل شدند.
عمق این حادثه هم مانند عمق تونل زمستان یورت بسیار زیاد بود و تلاش برای خارج کردن پیکر ۴۳ جانباخته این حادثه ۱۱ روز به طول انجامید، به طوری که کار آواربرداری بهروزهای بعدازآن هم کشیده شد.
عمق حادثه معدن یک هزار و ۲۰۰ متری معدن زمستان یورت آنقدر وسیع بود که در فاصله ۱۱ روزه آواربرداری پای مدیران و مسئولان کشوری بسیاری بهویژه رئیسجمهور را در آستانه انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری به این معدن باز کرد.
معدن زغال سنگ زمستان یورت آزادشهر با طول حدود دو کیلومتر یکی از معادن زغال سنگ ایران در ۱۴ کیلومتری شهرستان آزادشهر است.
پس از بررسیهای انجام شده، از علل این حادثه نبود سیستم تهویه مناسب و کافی در تونل، نبود مسیرهای کمکی برای کمک به تهویه تونل، ارائه ندادن آموزشهای لازم و کافی و نبود نظارت بر کارگران به منظور جلوگیری از ایجاد هرگونه شعله یا جرقه داخل تونل اعلام شد.
همچنین مجهز نبودن لوکوموتیوها به تجهیزات رادیاتور اگزوز و نبود تشکیلات امداد و نجات و مدیریت بحران در معدن از دیگر عوامل این حادثه بود.
این حادثه و حوادث دیگر در معادن موجی از نگرانی را از تهدید معادن نا امن در کشور به پا کرد.
حالا یکسال از حادثه دلخراش معدن زمستان یورت میگذرد و خانوادههای جانباختگان حادثه تنها یک مطالبه جدی از مسئولان دارند.
معدن زغال سنگ زمستان یورت آزادشهر
امروزه اهمیت بخش معدن و معدن کاری در کشور به عنوان یکی از مهمترین مسیرهای رسیدن به توسعه پایدار بر کسی پوشیده نیست و ایمنی در معادن نیز یکی از مولفههای اثرگذار در رسیدن به این توسعه پایدار است.
کشور ایران نزدیک به ۶۸ نوع ماده معدنی غیرنفتی با ۳۷ میلیارد تن ذخایر کشف شده و ۵۷ میلیارد تن ذخایر استخراج نشده دارد.
بر اساس آمارها در ایران ۷ هزار و ۸۶۷ معدن شامل ۵ هزار و ۴۲۲ معدن فعال و ۲ هزار و ۸۶ معدن غیرفعال وجود دارد.
از جمله معادن زغال سنگ شناخته شده در ایران، معدن سنگ چشمه ساری، معدن شمشک در نزدیکی تهران، معدن زیراب در شمال ایران، معدن آردهه تهران، معدن قشلاق قره داغلو و معدن زغال سنگ زمستان یورت در استان گلستان است.
معدن زغال سنگ زمستان یورت آزادشهر با طول حدود دو کیلومتر یکی از معادن زغال سنگ ایران در ۱۴ کیلومتری شهرستان آزادشهر است.
پس از بررسیهای انجام شده، از علل این حادثه نبود سیستم تهویه مناسب و کافی در تونل، نبود مسیرهای کمکی برای کمک به تهویه تونل، ارائه ندادن آموزشهای لازم و کافی و نبود نظارت بر کارگران به منظور جلوگیری از ایجاد هرگونه شعله یا جرقه داخل تونل اعلام شد.
همچنین مجهز نبودن لوکوموتیوها به تجهیزات رادیاتور اگزوز و نبود تشکیلات امداد و نجات و مدیریت بحران در معدن از دیگر عوامل این حادثه بود.
این حادثه و حوادث دیگر در معادن موجی از نگرانی را از تهدید معادن نا امن در کشور به پا کرد.
وضعیت معادن گلستان
حادثه معدن زمستان یورت تلنگری برای توجه بیشتر به وضعیت معادن استان در بخش ایمنی بود.
ما هم برای بررسی وضعیت معادن و اقدامات انجام شده در حوزه ایمنی گفتگویی داشتیم با معاون امور معادن و صنایع معدنی گلستان و هادیان معاون امور معادن و صنایع معدنی گلستان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان؛ گفت: در استان به طور کلی ۵۳ معدن وجود دارد که از این تعداد ۳۸ معدن فعال هستند.
وی افزود: مهمترین مسئله در معادن بحث ایمنی است و دلیل بیشتر تلفات نبود خدمات اضطراری کافی در مناطق نزدیک به معادن عنوان شده است.
هادیان اضافه کرد: از جمله اقدامات انجام شده در این ایام برگزاری دورههای آموزشی فنی و ایمنی برای معادن، تشدید نظارت و گشتهای بازرسی، انجام طرحهای ارزیابی ریسک در معادن، استفاده از توان نظام مهندسی و خانه معدن در نظارت بر موضوعات معدن و برگزاری شورا معادن استانی بوده است.
وضعیت معدن زمستان یورت
با دقت در جزئیات این حادثه و بر اساس اظهاراتی که در خصوص آن مطرح شد، خیلی از موارد اولیه ایمنی معادن زغال سنگ در آن رعایت نشده بود که به عنوان نمونه گوشیهای موبایلی که در لباس برخی قربانیان حادثه یورت پیدا شد یا پیکرهایی که لباس کار مناسب به تن نداشتند سندی بر این ادعاست.
در این خصوص نیز گفتگویی با رییس معدن زغال سنگ زمستان یورت آزادشهر داشتیم که خدایی رییس معدن زغال سنگ زمستان یورت آزادشهر گفت: در معادن دو نوع حوادث با عنوان حوادث موردی (نقص در سیستم و یا افراد) و حوادث سیستماتیک وجود دارد که با اقدامات انجام شده احتمال وقوع حوادث سیستماتیک به صفر رسیده است.
وی افزود: اقداماتی که به صورت اختصاصی در معدن زمستان یورت انجام شد طرح تهویه مصنوعی برای تمام تونلها توسط دانشگاه صنعتی شاهرود، تشکیل گروه امداد و نجات با ۵ تا ۶ عضو و تجهیز لوازم و سخت افزارهای مورد نیاز ایمنی و فنی بوده است.
خدایی اضافه کرد: در حال حاضر ۲۲۰ کارگر در معدن زمستان یورت مشغول به کار هستند که پیش بینی میشود تا تابستان نسبت به جذب ۵۰ نفر دیگر اقدام شود.
وضعیت خانواده جانباختگان این حادثه
بعد از گذشت یک سال از این حادثه به سراغ یکی از خانواده های جانباختگان رفتیم تا از آنها در خصوص وضعیت پرداخت حقوقها و بیمه بپرسیم.
برادر هادی سوسرای، یکی از کسانی که در این حادثه جان خود را از دست داد گفت: بعد از این اتفاق حقوق کارگران که بین یک تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است پرداخت میشود و در این خصوص مشکلی وجود ندارد.
وی افزود: همچنین پول دیه به طور کامل پرداخت شد و در حال حاضر خانواده جانباختگان بیمه هستند.
بیمه کارگران معدن
خطرات موجود در معادن، فعالیت در این بخش را در ردیف سختترین مشاغل دنیا قرار داده که داشتن بیمه برای افراد فعال در این حوزه و کارگران مشغول در معدن الزامی است.
مازندرانی مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گلستان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان؛ گفت: بعد از حادثه معدن زمستان یورت آزادشهر، ۲۶۹ نفر از کارگران که بیکار شده بودند به مدت ۶ ماه تحت پوشش بیمه بیکاری قرار گرفتند.
وی افزود: در حال حاضر تمام کارگران معدن در استان بیمه تامین اجتماعی دارند.
مازندرانی اضافه کرد: هر کارگر میتواند از ۶ تا ۵۰ ماه از بیمه بیکاری استفاده کند.
بازدید و نظارت از معادن
اخوان رییس بازرسی کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گلستان گفت: با توجه به برنامه زمان بندی شده، هر ۳ ماه یک بار از معادن استان به صورت سرزده بازدید میشود.
وی افزود: در این بازدیدها به دو مقوله پرداخت حقوق و مزایا کارگران و رعایت مسائل ایمنی در معادن رسیدگی میشود.
اخوان اضافه کرد: در بازدیدهای سال گذشته، ۵ معدن به دلیل عدم رعایت نکات ایمنی به صورت موقت بسته شدند که پس از یک فرصت یک ماهه نواقص رفع و معادن بازگشایی شدند.
وی در ادامه گفت: برای امسال نیز از هر معدن ۴ بار بازدید خواهد شد.
هادیان معاون امور معادن و صنایع معدنی گلستان گفت: از جمله وظایف ما نظارت بر بخش فنی معادن است که هفتهای یک بار تمام معادن استان بازرسی میشوند.
وی افزود: در این بازدیدها بر نحوه و میزان برداشت از معدن، روش کار و بررسی شرایط ایمن از جمله گازسنجی معدن نظارت میشود.
امید است قبل از اتفاق افتادن این گونه حوادث و داغ دار شدن خوانوادهها تا حد امکان برای رفع و جلوگیری از آنها اقدام کنیم و نسبت به آن بی تفاوت نباشیم.
انتهای پیام/
ارسال نظر