با وجود بحران آب؛

در حالی که ساکنان برخی نقاط استان گلستان در فصل زمستان و تابستان با مشکل قطعی آب و جیره بندی مواجه‌اند، بهره برداری کارواش های سنتی در گلستان افزایش یافته است.

آب شرب در کارواش‌های گلستان هدر می رود/ ورود پساب‌ به آب‌های سطحی

به گزارش گلستان ۲۴ ؛ مهین نورافروز: کاهش سالیانه میزان بارندگی‌ها در سال‌های اخیر یکی از مهم‌ترین دلایل کم آبی استان گلستان عنوان شده است به طوری که در حال حاضر بسیاری از مناطق مرکز استان در فصل زمستان هم با قطعی و جیره بندی آب مواجه هستند.

در حالی که مسئولان نسبت به حاد شدن وضعیت آب در منطقه گلستان و از جمله شهر پرجمعیت گرگان هشدار می‌دهند، برتعداد کارواش‌ها افزوده می‌شود و کارواش‌های مجوز دار هم با آب شرب اقدام به ماشین شوئی می‌کنند.

کارواش‌ها در حالی یکی پس از دیگری افتتاح می‌شوند که کارشناسان حوزه آب همیشه این صنف را در مصرف بی رویه آب، آن هم به علت استفاده از آب شرب در شستشوی خودورها نشانه گرفته‌اند.

بر اساس اعلام شرکت آب و فاضلاب کشور برآوردهای انجام‌گرفته نشان می‌دهد، نزدیک به ۹۰ درصد کارواش‌های سراسر کشور از آب چاه غیرشرب برای شستشو و ۱۰ درصد کارواش‌ها از شبکه توزیع آب شرب استفاده می‌کنند.

اگرچه تنها ۱۰ درصد از کارواش‌ها از آب شرب استفاده می‌کنند، اما بر اساس آمار وزارت نیرو، هزینه تصفیه هر مترمکعب آب هزار و ٢۰۰ تومان است و این بدین معناست که دولت برای تصفیه میانگین ٤۰۰ هزار مترمکعب آب شرب که توسط این ۱۰ درصد استفاده می‌شود، بیش از ٤٨٣ میلیون تومان هزینه می‌کند.

از سوی دیگر مساله پساب‌های ناشی از شستشوی کارواش‌ها که معضلی جدی برای محیط زیست محسوب می‌شود، بدون توجه به مشکلات زیست محیطی همچنان رها شده و مواد آغشته به گریس، روغن، مواد شوینده و ذرات آهنی به آب‌های سطحی می‌پیوندد.

۱۱۰۰ لیتر نیاز مصرفی کارواش‌ها در شبانه روز

تلخی ماجرا اینجا است که از تعداد ۳۴ کارواش موجود در سطح شهر گرگان تعداد ۲۴ کارواش مجوز فعالیت از صنف مربوطه را داشته و مطابق نیاز مصرفی در نظر گرفته شده، اجازه استفاده از آب شرب با ظرفیت ۱۱۰۰ لیتر در شبانه روز را برای هر یک چاله شستشو دارند.

به گفته معاون خدمات مشترکین و درآمد شرکت آب و فاضلاب استان گلستان، بسیاری از کارواش‌های موجود در سطح شهر گرگان و دیگر شهرهای استان مشترک این اداره کل نیستند و از آب‌های غیر قابل شرب برای شستشوی خودروها استفاده می‌کنند.

داوود احمدی نصرآبادی با بیان این‌که کارواش‌های بدون مجوز از آب‌های سطحی استفاده می‌کنند، به گفت: اجازه و نظارت بر استفاده از آب‌های سطحی و زیرزمینی با شرکت آب منطقه‌ای است و ما دخالتی در این حوزه نداریم.

وی ادامه داد: اگر چه آبی که در کارواش‌های بدون مجوز استفاده می‌شود از آب‌های سطحی تامین می‌شود، اما این بدان معنا نیست که این آب‌ها قابل شرب‌اند و به دلیل آلودگی دارای استفاده در چرخه مصارف مشترکان نیست.

نصر آبادی گفت: نیاز مصرفی هر کارواش مطابق ضوابط آب و فاضلاب۱۱۰۰ لیتر آب در شبانه روز معادل ۳۳ مترمکعب در ماه است که با مدیران کارواش‌ها قرارداد می‌شود و مصرف بالاتر از این رقم جریمه دارد.

وی افزود: شرکت آب و فاضلاب استان گلستان ۳۹۵ هزار مشترک دارد که از این تعداد فقط ۱۱۵ کارواش مشترک این شرکت هستند.

معاون خدمات مشترکین و درآمد شرکت آب و فاضلاب گلستان افزود: سال گذشته از کل آب فروخته شده به مشترکان سهم کارواش‌ها ۶ هزار و ۲۰۰ متر مکعب معادل یک صدم درصد بوده است.

کمتر از یک سوم کارواش‌های گلستان مجوز دارند

وی با تائید این مساله که هر روز بر تعداد کارواش‌های شهر گرگان افزوده می‌شود، گفت: کمتر از یک سوم کارواش‌های استان از مراجع ذیربط مانند اتحادیه و اصناف مجوز دارند و بسیاری از کارواش‌های فعال جزو مشترکان ما نیستند و چون از آب شهری استفاده نمی‌کنند نمی‌توانیم بر آنها نظارت کنیم و باید سایر دستگاه‌های ذی مدخل به این موضوع ورود کند.

وی ادامه داد: این افراد با کندن یک یا دومتر از زمین بخصوص در منطقه بلوار «صیاد» گرگان به آب می‌رسند و از آن استفاده می‌کنند. اما برخلاف ظاهر شفاف، این آب‌ها به دلیل آلودگی قابل استفاده نیستند و فقط همانند آب شرب زلال هستند.

نصر آبادی در رابطه با دفع فاضلاب کارواش‌ها گفت: بسیاری از از این کارواش‌ها پساب‌های ناشی از شستشو را بدون پیش تصفیه و به دلیل فقدان وجود شبکه فاضلاب به علت عدم تخصیص منابع مالی در منطقه مورد نظر به جوی‌ها و آب‌های سطحی روانه می‌کنند و این مساله در کارواش‌های حاشیه شهرها بیشتر دیده می‌شود، چرا که در برخی مناطق از جمله حاشیه شهرها هنوز سیستم فاضلاب احداث نشده است.

معاون خدمات مشترکین و درآمد شرکت آب و فاضلاب شهری گفت: کارواش‌ها هم همانند صنایع موظفند پساب ناشی از شستشو را که با مواد اسیدی و یا شوینده و دیگر ذرات همراه است تصفیه و به شبکه فاضلاب روانه کنند که این اتفاق در حال حاضر به دلیل فقدان زیر ساخت‌ها در برخی نقاط رخ نمی‌دهد.

وی گفت: البته باید این نکته را  باید تاکید کرد که شستشوی خودروها توسط مردم، همواره آب بیشتری مصرف می‌کند، بنابراین توصیه می‌شود مردم برای شستشوی خودروها به کارواش‌ها مراجعه کنند.

به گفته نصر آبادی مصرف آب برای شستشوی یک خودرو در کارواش‌ها، معمولا پنج تا ۱۰ برابر کمتر از مصرف آب در خانه  است و یکی از راه‌هایی که برای جلوگیری از مصرف آب شرب در کارواش‌ها می‌توان جایگزین و پیشنهاد کرد، استفاده از کارواش‌های خشک و نانو است که متاسفانه در گلستان رونق آن‌چنانی ندارند.

جرائم سنگین در انتظار متخلفان

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای در پاسخ به این سوال که کارواش‌های بدون مجوز چگونه به راحتی از آب‌های سطحی استفاده می‌کنند،  گفت: استفاده بدون مجوز از آب‌های زیر زمینی غیر قانونی است و با آن برخورد قضائی می‌شود.

علی نظری افزود: شرکت آب منطقه ای گلستان کارواش‌های بدون مجوزی را که از آب‌های زیرزمینی و سطحی استفاده می‌کنند رصد کرده و اخطارهای لازم را به آن‌ها می‌دهد.

نظری در رابطه با بهره‌برداری برخی کارواش‌های منطقه صیاد گرگان از آب‌های زیر زمینی گفت: تعدادی از این کارواش‌های شناسایی و اخطار گرفته‌اند، اما از آنجا که اجازه برخورد نداریم، از طریق محاکم قضائی اقدام کرده و به زودی به پرونده گردانندگان کارواش‌های متخلف رسیدگی می‌شود.   

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای ادامه داد: جرائم سنگینی در انتظار افرادی است که بدون اجازه از آب منطقه‌ای اقدام به حفر زمین و استفاده از آب‌های زیر زمینی به عنوان آب چاه می‌کنند.

کارواش‌های سنتی عامل عدم استقبال از کارواش نانو و بخار

کارشناس شستشو یکی از کارواش‌های گرگان با بیان اینکه کارواش نانو یکی از روش‌های زیرمجموعه کارواش بدون آب است، به خبرنگار مهر گفت: تنها تفاوت این روش با کارواش بدون آب یا همان کارواش خشک در استفاده از مواد متریالی است.

یاسر عبدالرحیم زاده افزود: در شستشوی خودرو با شیوه نانو، علاوه بر صرفه‌جویی در مصرف آب، از مزایای فنی از قبیل عدم انتشار آلودگی به محیط اطراف، پاک‌کنندگی مطلوب، خواص محافظتی از رنگ خودرو، کاهش چسبندگی سطح با آلودگی‌ها و تا حدودی بازیابی رنگ‌های کهنه بهره‌مند می‌شوید، بدون آنکه قطره‌ای آب مصرف شود.

این کارشناس افزود: کم توجهی مسئولان شهری و استانی نسبت فرهنگ سازی استفاده از کارواش نانو که مزیت‌های بسیاری برای مردم دارد موجب شده تا با وجود بحران کم آبی همچنان شاهد هدر رفت آب‌های شرب و غیر قابل شرب در کارواش‌ها برای رضایت مشتریان باشیم.

عبالرحیم زاده افزود: کارواش‌های بخار به دلیل هزینه بالای شستشو از مشتریان زیادی برخوردار نیستند.

کارواش‌های سنتی تهدیدات زیست محیطی دارند

یک فعال محیط زیست هم با تاکید بر این موضوع که نباید برای کارواش‌ها انشعاب آب شرب صادر شود، به خبرنگار مهر گفت: در شرایطی که بسیاری از مردم روستاهای استان گلستان از انشعاب آب شرب محروم هستند، استفاده کارواش‌های مجوز دار از آب شرب مساله ای است که مسئولان موظف به پاسخگویی آن هستند.

حمید احمدی افزود: ارزان ترین گزینه برای شستشوی خودروها استفاده از کارواش‌های نانو است که در حال حاضر استقبال زیادی از آن نمی‌شود چون مشتریان را کیفور نمی‌کند.

وی ادامه داد: کارواش‌های نانو چند سالی است که در کشور راه اندازی شده‌اند، اما به دلیل بازگشایی قارچ گونه کارواش‌های سنتی از آنها استقبالی  زیادی نمی‌شود.

احمدی با بیان این‌که کارواش ماشین‌های سنگین در جاده‌های بین شهری استان، بلای دیگری برای منابع آبی استان است، گفت: در بسیاری از موارد شاهدیم که این کارواش‌ها تانکرهای حمل سوخت، شیر و خودورهای حمل مواد قیری را شستشو می‌دهند که آب بسیار زیادی را هدر داده و مواد آلاینده مضری را بدون داشتن چاه فاضلاب وارد زمین‌های اطراف می‌کنند.

به گفته این کارشناس محیط زیست، چاه‌هایی که به صورت غیر مجاز در زمین‌های اطراف شهرهای استان و از جمله شهر گرگان حفر می‌شود مثال زالو هایی هستند که آب‌های ز یر زمین را می‌مکند و به مرور زمان موجب فرونشست زمین می‌شوند.

اشتغالزایی کارواش‌ها در حالی مورد حمایت برخی مسئولان است که گلستان علاوه بر بحران کم آبی، با بحران برداشت های بیش از حد از آب‌های زیر زمینی در مناطق ییلاقی، کم شدن آب دریاچه ها و تالاب ها، فرو نشست‌های زمین، آلودگی محیط زیستی و کاهش باران مواجه است.


انتهای پیام/

ارسال نظر

آخرین اخبار