میوه تورم به بار نشست
پس از بازار دلار؛ طلا و مسکن و خودرو حالا نوبت به رخنه گرانی در بازار میوه است. میوهای که ظرفیت تولید آن در کشور بیبدیل است و در تولیدات برخی از محصولات آن، کشور ایران رتبه برتر را نه تنها در خاورمیانه که در جهان دارد.
به گزارش گلستان 24 ؛براساس یافتههای مؤسسه پژوهش اقتصاد کشاورزی، ایران در تولید برخی محصولات باغی رتبه اول و در بین ۱۰ کشور عمده در جهان است و سرانه تولید میوه در کشور ۲۰۰ کیلوگرم است، در حالی که سرانه تولید میوه در دنیا ۸۵ کیلوگرم است.
جایگاه قابل توجه ایران در تولید محصولات باغبانی در سطح دنیا به حدی مطلوب است که این کشور در زمینه برخی از محصولات رتبه اول و بهطور کلی در بین ۱۰ کشور عمده تولیدکننده محصولات باغی در جهان است. براساس اطلاعات منتشر شده؛ در حال حاضر ایران از حیات تولید پسته، زعفران و انار در جهان دارای مقام اول بوده و درخصوص تولید سایر محصولات باغی نظیر خرما، زردآلو، گردو، بادام، انجیر، فندق، سیب، مرکبات، انگور، هلو، شلیل و شفتالو رتبه دوم تا دهم جهان را داراست ضمن اینکه برخی از محصولات باغبانی کشور مانند پسته، زعفران، زرشک، انار و حتی برخی از گیاهان دارویی دارای ارزش اقتصادی، صادراتی و ارزآوری بالایی هستند.
با وجود چنین ظرفیتهای قابل توجه در ایران چند صباحی است که قیمت انواع میوه در کشور سر به فلک گذاشته و این مهم در روز گذشته به اوج خود رسید و برخلاف آنکه متولیان مدعی بودند نرخ تورم اریبهشتماه ۸ درصد اما گویی تورم ۳۰ درصدی که کارشناسان از آن دم میزدند حال در بازار میوه به بار نشسته است.
قیمت روز
طبق نرخنامه قیمت انواع میوه، سبزی و صیفی را از روزگذشته ۲۱ تا ۲۷ خردادماه بدین ترتیب است: قیمت هر کیلوگرم گیلاس بین ۱۲ تا ۲۵ هزار تومان، آلبالو خارجی بین ۸ تا ۱۲ هزار تومان، توت فرنگی کرج بین ۶ تا ۱۷ هزار تومان، توتفرنگی گرگان بین ۴ تا ۱۰ هزار تومان، زردآلو فلکهای بین ۸ تا ۱۳ هزار تومان، زردآلو بادامی بین ۴ تا ۸ هزار تومان، زردآلو شکرپاره بین ۲ تا ۷ هزار تومان، گلابی جنگلی بین ۵ تا ۱۲ هزار تومان، گوجه سبز بین ۱۵۰۰ تا ۱۰ هزار تومان و هلو بین ۲ تا ۷ هزار تومان است.
همچنین قیمت هر کیلو کیوی بین ۱۵۰۰ تا ۶ هزار تومان، پرتقال رسمی شمال بین ۲ تا ۳۵۰۰ تومان، پرتقال تامسون بین ۳ تا ۶ هزار تومان، سیب لبنانی زرد بین ۱۵۰۰ تا ۶ هزار تومان، سیب قرمز بین ۱۵۰۰ تا ۴ هزار تومان، انگور یاقوتی بین ۵ تا ۱۱ هزار تومان، لیموترش ریز بین ۷ تا ۱۳ هزار تومان و لیموترش سنگی بین ۱۰ تا ۱۶ هزار تومان به فروش میرسد.
قیمت هر کیلوگرم موز ۵۵۰۰ تا۷۵۰۰ تومان، انبه بین ۱۰ تا ۱۸ هزار تومان، نارگیل (۲۵ عددی) بین ۳۰ تا ۷۰ هزار تومان و آناناس کارتنی بین ۸۰ تا ۱۲۰ هزارتومان است.
همچنین نرخ هر کیلوگرم خربزه، ملون و طالبی شاهپسند ۱۵۰۰ تا ۴ هزار تومان، دستنبو بین ۸۰۰ تا ۲۵۰۰ تومان، طالبی بین یک هزار تا ۴ هزار تومان و هندوانه بین یک هزار تا ۲۳۰۰ تومان عرضه میشود.
دلالان و اعتصاب کامیوندار علل گرانی
در این زمینه رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و سبزی تهران، علل اصلی گرانی میوه و صیفی در بازار را ارایه نکردن فاکتور و خالصفروشی توسط بارفروشان، سودجویی واسطهگران، نبود تعادل در عرضه و تقاضا و اعتصاب کامیون داران عنوان کرد.
اسدالله کارگر با بیان اینکه نوسان قیمت میوه و صیفی ارتباط چندانی به خردهفروشیها ندارد میگوید: به دلیل حضور دلالان و قانونمند نبودن خرید میوه و صیفی در مبدا و ارایه نشدن فاکتور و خالصفروشی توسط برخی از بارفروشان قیمت این محصولات در مقصد با افزایش روبهرو میشود.
به گفته وی طبق قانون باید بارفروشان میوه و سبزی و صیفی را خالصفروشی و با فاکتور عرضه کنند این درحالیست که اکنون بیش از ۴۰ درصد بارفروشان فاکتور برای فروش میوه، سبزی ارایه نمیکنند که همین بیقانونی منجر به تنش اعضای صنف فروشندگان میوه و سبزی با سازمان تعزیرات حکومتی در قیمتگذاری و عرضه محصول میشود ضمن اینکه اعتصاب اخیر کامیونداران نیز در افزایش قیمت محصولات مذکور بیتاثیر نبوده است.
کارگر بر این باور است که صنف فروشندگان میوه و سبزی پس از خرید از بارفروشان میتوانند با ۳۵ درصد افزایش نرخ میوه، سبزی و صیفی را به دست مصرفکنندگان برسانند البته این ۳۵ درصد هزینههای کارگری، حملونقل و سود فروشنده را شامل میشود. به اعتقاد فعالان و کارشناسان این حوزه با توجه به مزیت نسبی زیر بخش باغبانی در زمینه افزایش تولیدات داخلی، ارتقای ضریب امنیت غذایی و افزایش صادرات غیرنفتی؛ برنامهریزی در جهت استفاده بهینه از این اراضی از طریق اختصاصی آنها به کشت محصولات باغی مثمر، میتواند علاوه بر مزایای اقتصادی و تغذیهای یاد شده، سبب جلوگیری از تخریب اراضی، کنترل روند فرسایشی خاک، حفظ اراضی، ایجاد اشتغالی، جلوگیری از مهاجرت و احیای این اراضی شود.
براساس آمارها، سالانه بیش از ۱۲۰ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی و از این میزان نزدیک ۲۰ میلیون تن محصولات باغی در کشور تولید می شود که طبق سیاست وزارت جهادکشاورزی برای حمایت از تولید داخلی، واردات انواع میوه بجز نارگیل، آناناس، انبه و موز از سال ۱۳۹۰ ممنوع است.همچنین گمرک جمهوری اسلامی ایران سیزدهم اسفندماه پارسال در بخشنامهای، میوه های «منگوستین» و «پاپایا» را از فهرست ممنوعیت خارج کرد اما چند روز بعد به طور مجدد ممنوعیت واردات آنها برقرار شد.
شیب صعودی هزینه معیشت مردم
روند قیمتی ۱۲ ماه اخیر ۲۴ قلم کالای عمده معیشت خانوار نشان میدهد، به دلیل تحولات قیمت ارز، نوسان اقتصادی و نگرانی از آینده به افزایش قیمتها را دامن زده است و قیمتها هر روز تغییر میکند.
بررسی قیمت ۲۴ قلم کالای خوراکی مورد نیاز خانوار که سهم بیشتری از سبد کالای خانوار دارد، نشان میدهد ۱۸ قلم کالا از اردیبهشت سال ۹۶ تا اردبیهشت سال ۹۷ تغییر و افزایش محسوسی داشته است. در میان اقلام خوراکی، تخم مرغ ماشینی در یک سال با ۵۵.۶ درصد بیشترین افزایش قیمت را در یک سال گذشته داشته است. پس از آن برنج خارجی درجه یک با ۳۷.۲ درصد، موز ۳۶.۸ درصد و گوشت گوسفند با ۲۲ درصد در رتبههای بیشترین افزایش قیمت در یک سال اخیر قرار میگیرند.
تخممرغ ماشینی در ۱۲ ماه منتهی به اردیبهشت دچار نوسان قیمتی شدیدی بود، به طوری که قیمت آن در برخی ماهها از قیمت مرغ پیشی گرفت و همچنان سطح اختلاف خود را حذف کرده است. با توجه به افزایش قیمت ارز در بازار افزایش قیمت نهادهها دامی و طیور، زمزمه افزایش این دو قلم کالا را دامن زده است و احتمالا در آینده نزدیک شاهد افزایش قیمت این محصولات باشیم.
در ۱۲ ماه منتهی به اردیبهشت سالجاری قیمت برنج ایرانی شیب ملایمی داشته و روند ثبات خود را حفظ کرده است، اما برنج خارجی در شش ماه اخیر سیر صعودی این کالای خارجی شروع شده و معلوم نیست تا کجا ادامه خواهد داشت.
ارسال نظر