ممنوع شدن کشت شالی به روش سنتی / ممنوع بودن و کشت شالی به روش غرقابی در بیش از ۳۷ هزار هکتار از اراضی گلستان
کشاورزی شغل بسیاری از مردم کشورمان در نقاط مختلف است که انواع مختلف محصولات را به روشهای سنتی کشت میکنند.
به گزارش گلستان ۲۴ ؛ با توجه به وضعیت کم آبی در کشوراصلاح الگوی مصرف آب در کشاورزی لازم و ضروری است چرا که، کشاورزی با مصرف بیش از ۹۰ درصد آب بزرگترین و مهمترین مصرف کننده آب در کشوراست؛ و با وجود کمبود آب باز هم در سطح استان ما گلستان محصول شالی که به آب فراوان نیاز دارد کشت میشود
کشت شالی به صورت غرقابی و مشکلات آن
عباسی معاون تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان گفت: تا کنون در بیش از ۳۷ هزار هکتار از اراضی استان شالی کشت شده که ۷ هزار هکتار آن در اراضی نسق و ۳۰ هزار هکتار غیر نسقی بوده که به روش غرقابی کشت شده اند.
به سراغ آقای تازیکه، کشاورزی که شالی را به روش غرقابی کشت کرده بود رفتیم.
تازیکه گفت: از زمان کاشت تا برداشت شالی نیاز به آب فراوان بوده و همیشه تامین آب برای گیاه دغدغه کشاورز شالی کار است.
وی افزود: مصرف زیاد آب، هزینههای گزاف برای تامین آن و نیروی انسانی، انواع بیماری های پوستی، عفونتها و گزیدگی حشرات از دیگر مشکلات کشت این روش است.
محمدرضا پور کارشناس مسول دفتر برنج جهاد کشاورزی استان گلستان هم به معایب روش غرقابی اشاره کرد و گفت: در این روش در هر هکتار از زمان آماده سازی و فراهم کردن بستر برای خزانه تا زمان داشت این محصول ۱۵ تا ۱۸ هزار متر مکعب آب مصرف میشود.
وی افزود: از دیگر معایب این روش غرق کردن گیاه در آب بسیار زیاد که گاها ارتفاع به ۲۰ سانتی متر میرسد در صورتی که میزان آب مورد نیاز در زمان کاشت نشا ۳ تا ۵ سانتی متر است که عدم توجه به این موضوع باعث خفه شدن گیاه در آب میشود.
محمدرضا پور ادامه داد: ماند آبی در روش غرقابی باعث تولید گاز متان و سولفید هیدروژن میشود که در نهایت باعث آلودگی آب و مسمومیت گیاه میشود.
آبیاری قطرهای نواری یا تیپ
عباسی معاون تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان گفت: با توجه به وضعیت استان و کاهش آبهای سطحی و زیرزمینی و استفاده بی رویه و نبود مدیریت در مصرف آب میتوان با استفاده از روشهای نوین آبیاری در مصرف آب صرفه جویی کرد.
وی افزود: تا کنون در ۲ و نیم هکتار از اراضی استان برای اولین بار از روش آبیاری قطرهای نواری یا تیپ برای کشت شالی استفاده شده است.
عباسی اضافه کرد: در این روش ۴۰ درصد کاهش مصرف آب داریم که بین ۶ تا ۷ هزار متر مکعب در روشهای نوین کاهش مصرف آب داریم.
سودهی بالا و رضایت کشاورزان پیشرو
مزایای روش قطرهای نواری دلیلی شد تا سری به مزرعه آقای کبیری کشاورزی پیشرو که مزرعهای متفاوت ترنسبت به آقای تازیکه دارد، برویم.
کبیری در این خصوص گفت: دو سال به طور آزمایشی روش استفاده آبیاری قطرهای نواری در مساحتهای ۲۰ و هزار متر شالی کشت کردم و براساس تجربیات و رضایت، امسال این مساحت را به ۱ و نیم هکتار افزایش دادم.
کبیری افزود: از مزایای این روش نداشتن دغدغه آب و میزان مصرف آب کمتر، ازنظر اقتصادی به صرفهتر و کیفیت محصول و میزان تولید هم بیشتر است.
وی افزود: در روش غرقابی در هر هکتار به طور معمول ۳ هزار و ۵۰۰ کیلو گرم برنج طارم هاشمی برداشت میشد، اما در روش جدید میزان تولید تا ۲ برابر افزایش مییابد.
کشت جایگزین، کمک حال کشاورزان
عباسی معاون تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان؛ گفت: جهاد کشاورزی برای کاهش مصرف آب در استان به کشاورزان توصیه میکند علاوه بر روشهای نوین و علمی میتوانند از کشتهای جایگزین هم استفاده کنند.
وی افزود: سویا، کنجد و آفتاب گردان و ماش محصولاتی با نیاز آبی کمتر هستند که میتوانند تا ۸۰ درصد از در آمد حاصل از برنج را تامین کنند و ۲۰ درصد باقی مانده میتواند از توسعه و پایداری کشت تامین شود و معیشت کشاورز هم با مشکل روبرو نشود.
عباسی اضافه کرد: برای حفظ منابع آبی و تداوم کشاورزی نیازمند اصلاح الگوی مصرف آب هستیم که همه باید با جدیت در این مسیر حرکت کنیم تا بتوانیم از این وضعیت خشکسالی گذر کنیم که کشاورزان نقش کلیدی در این حوزه دارند.
انتهای پیام/
ارسال نظر