زمینه های قانونی شدن ارز دیجیتال در ایران فراهم می شود
«ارز دیجیتال» چیست و چگونه کار می کند؟ / روش های دور زدن تحریم های آمریکا با استفاده از فناوری «بلاکچین»
فناوری بلاکچین و ارز دیجیتال چند سالی است که در جهان در حال استفاده است، ایران نیز می تواند با متحد شدن با سایر کشورهای تحریم شده توسط آمریکا همچون چین و روسیه و استفاده از این تکنولوژی ها در مبادلات خود تحریم های آمریکا را بی اثر نماید.
به گزارش گلستان ۲۴ ؛ طی 40 سال گذشته کشور هایی همچون آمریکا با استفاده از تحریم و تحت فشار قرار دادن بانک های جهانی برای جلوگیری از داد و ستد کشورهای جهان برای مبادلات ارزی با ایران به فکر ضربه زدن به نظام جمهوری اسلامی ایران است. ایران نیز طی این سال ها با روش های مختلفی سعی در دور زدن این تحریم ها داشته است.
یکی از روش هایی که ایران با استفاده از آن می تواند تحریم های آمریکا را بی اثر کند استفاده از «ارزهای دیجیتال» است. «ارزهای دیجیتال» یا به عبارت دقیقتر «ارزهای رمزی» مدتی است در جهان رواج پیدا کرده است و چند ماهی است که تعدادی از اقتصاد دانان کشورمان در مورد مزیت های استفاده از آن به مسئولین کشورمان صحبت کرده اند و طبق خبرهای رسیده قرار است در آینده نزدیک استفاده از «ارزهای دیجیتال» در بازارهای کشورمان تحت نظر بانک مرکزی شروع به فعالیت کند.
ارز دیجیتال چیست ؟ و چگونه عمل می کنند ؟
ارز دیجیتال یا Cryptocurrency یک فرم از پول الکترونیکی است. بیشتر ارزهای دیجیتال به منظور امنیت بیشتر، حذف واسطه ها و ناشناس بودن طراحی شده اند. ارزهای دیجیتال، ارزهایی هستند که از رمزنگاری برای انتقال در اینترنت استفاده می کنند، رمزنگاری های ارزهای دیجیتال غیرقابل هک و پیگیری هستند. اولین ارز دیجیتال بیت کوین است که در سال ۲۰۰۹ ایجاد شد و اکنون پادشاه دنیای ارزهای دیجیتال است. در چند سال گذشته ارزهای دیجیتال زیادی معرفی و عرضه شده اند.
در حال حاضر حدود ۹۰۰ ارز دیجیتال در بازارهای جهانی تجارت می شود. ارزهای دیجیتال از فناوری غیرمتمرکز استفاده می کنند و به کاربران امکان پرداخت امن و ذخیره پول را بدون نیاز به ثبت نام یا استفاده از بانک ها و سازمان های واسطه می دهند. اکثر ارزهای دیجیتال روی پایگاه داده توزیع شده ای به نام بلاک چین اجرا می شوند. بیشتر واحد های اصلی ارز دیجیتال (به جز توکن ها) توسط یک فرآیند به نام استخراج یا ماین تولید می شوند.
ارزهای دیجیتال به منظور امنیت و ناشناس بودن ساخته شده اند. تقلب درتراکنش های ارزهای دیجیتال جایگاهی ندارد. کسی مالک آن ها نیست و کسی نمی تواند آن ها را متوقف یا هک کند. آن ها غیرمتمرکز هستند و واسطه ها را حذف می کنند. استفاده از ارزهای دیجیتال نیاز به ثبت نام یا مدارک ندارد. فرایند استخراج برای همه مقدور است و همه می توانند با سخت افزار های مناسب از آن کسب درآمد کنند.
نظر وزیر ارتباطات در مورد نقش ارزهای دیجیتال در بی اثر کردن تحریم ها
مجمد جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات کشورمان در نشست خبری که در نمایشگاه الکامپ داشت در مورد فواید ارزهای دیجیتال و نقش آن در دور زدن تحریم ها گفت:
«بلاکچین یا زنجیره بلوکی در نظام بانکی دو کاربرد دارد. یک کاربرد آن به منظور استفاده از سیستم پیام رسانی، جایگزین سیستم هایی است که امروز داریم. تمام این سیاست ها پیرامون حوزه پلاکچین چه به عنوان پیام رسان چه به عنوان معاملات خرده کلان مربوط به بانک مرکزی است و فعلا سیاست این مجموعه به رسمیت نشناختن بیت کوین و سایر ارزهای مجازی است. این ممنوعیت به دادستانی هم ابلاغ شده و طبعا قوه قضائیه هم دستور فیلترینگ سایت های فعال در این حوزه را صادر کرده است.
رایج شدن ارزهای دیجیتال خارجی در ایران اگر قانونی باشد شاید بتواند تحریم ها را در برخی موارد دور بزند و مثمر ثمر واقع گردد. سیاست گذاری این حوزه به وزارتخانه ما دخلی ندارد ولی نظر شخصی من اینست که می توان از این ارزها استفاده های مفیدی داشت. ما در وزارت ارتباطات تیم های پژوهشی درباره این حوزه داریم که در حال حاضر روی توسعه بلاکچین فعالیت می کنند و در حال فراهم کردن این بستر هستند تا بقیه شرکت های دانش بنیان و سازمان ها بتوانند از آن استفاده کنند.»
زمینه های قانونی شدن ارز دیجیتال در ایران فراهم می شود
سیدابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی، در حاشیه نمایشگاه الکامپ در پاسخ به سئوال خبرنگاران در مورد لزوم استفاده از ارزهای دیجیتال با توجه به شرایط حساس کشور و تحریم ها و بازبینی قوانین موجود در کشور برای قانونی شدن استفاده از ارز دیجیتال گفت:
احتمالا در آینده نزدیک استفاده از ارز دیجیتال در کشور باز شود البته تا کنون هیچ تصمیمی برای اینکه کدام ارز دیجیتال در کشور مورد استفاده قرار بگیرد گرفته نشده است در این زمینه کارگروهی در کمیسیون اجتماعی مجلس در حال بررسی این موضوع برای راهاندازی صرافی پولهای مجازی، ماینینگ پولهای مجازی و اینکه چه پولهایی مجاز خواهند شد، کار میکند و تصمیم گیری خواهد کرد. همچنین برای مبادلات اقتصادی بین کشورهای دوست نیز برنامه ایجاد ارز ملی مشترک در دستور کار است.
اولین ارز دیجیتال ملی بر پایه ریال طراحی شد
طی روزهای گذشته اولین ارز دیجیتال ملی با پایه ریال، بر بستر بلاک چین، با تلاش متخصصین داخلی شرکت خدمات انفورماتیک به بهربرداری آزمایشی رسید. قرار است در آینده نزدیک «ارز دیجیتال ملی» با پشتوانه پول ملی کشور تولید شود و طبق گفته مسئولین کشورمان بعد از رفع موانع قانونی آن توسط قوه قضائیه قرار است در فاز اول در اختیار بانکهای تجاری کشور قرار دهد تا از آن به عنوان توکن و ابزار پرداخت برای تبادلات، تسویه بین بانکی و توسعه خدمات خود بهره گیرند.
به این ترتیب، بانکها قادر خواهند بود با تعریف انواع قراردادهای هوشمند در این بستر، به توسعه و بهبود زیرساخت خدمات مالی و پرداخت خود، از جمله خدمات مبتنی بر کیف پول و پرداخت های خُرد، اقدام نمایند. نسخه عملیاتی این زیرساخت پس از طی دوران آزمون و کسب بازخورد، در سه ماه آینده به صورت یک اکوسیستم باز در اختیار بانکها، شرکتهای حوزه فناوری و فعالین نظام پولی و بانکی قرار می گیرد.
کلام آخر؛ ایران چگونه می تواند با بلاکچین تحریم های آمریکا را دور بزند
از مهترین ویژگی های «ارزهای دیجیتال» ناشناس بودن، غیرقابل شناسی و هک بودن این پول های الکترونیکی می باشد. آمریکا با توجه به سیاستی هایی که بعد از روی کار آمدن دولت ترامپ اتخاذ کرده است علاوه بر ایران، روسیه و چین را نیز هدف تحریم های خود قرار داده است. طبق خبرهای رسیده از روسیه یکی دیگر از کشورهایی که به فکر راهاندازی یک ارز رمزی ملی است، این کشور می باشد. طبق اعلام «انجمن ارز رمزی و بلاکچین روسیه» قرار است «کریپتوروبل» (به معنای «روبلِ رمزی») از اواسط سال آینده میلادی (۲۰۱۹) رسماً در این کشور آغاز به کار کند .
به گزارش خبرگزاری اقتصادی «روسبیزنسکنسالتینگ» روسیه، طی چند ماه گذشته نشست هایی میان مقامات ایران و روسیه برای استفاده از «ارزهای دیجیتال» برای دور زدن تحریم های آمریکا در حال برگزاری است. هدف از این نشست ها، توافق درباره روش هایی است که ایران و روسیه میتوانند از طریق آنها علاوه بر تبادلات اقتصادی میان خود، سیستم بانکی سوئیفت را نیز دور بزنند و عملاً راه را برای تبادلات تجاری با تمام دنیا باز کنند. قطعا با پیوستن چین به اتحاد ایران و روسیه و اجرایی شدن استفاده از «ارزهای دیجیتال» در تبادلات تجاری این کشورها، در آینده نزدیک مهمترین تحریمهای اقتصادی آمریکا علیه کشورمان بیاثر خواهد شد و عملاً سه کشور میتوانند وارد بازارهای جهانی بشوند،
بدون آنکه ردپایی از خود به جا بگذارند. البته باید به این نکته توجه داشت که صرفاً استفاده از فناوری بلاکچین نیز حلال مشکلات اقتصادی هیچ کشوری نیست بلکه سرمایهگذاری و همکاری فنی قوی میان کشورهای تحت تحریم آمریکا برای استفاده از فناوری بلاکچین اگرچه ضروری به نظر میرسد و حتماً باید فواید و مضرات احتمالی آن بررسی گردد، اما قطعاً کافی نیست و باید به این راهحل در قالب بخشی از سیاستهای جامعتر اقتصاد مقاومتی نگاه کرد.
انتهای خبر/
ارسال نظر