فضای مجازی مانند خانه ای است که تمامی دیوارهای آن با جداره ی شیشه بنا شده که تمام فضای آن قابل مشاهده است و با کوچکترین تلنگری در هم می شکند و می تواند خطر جدی از لحاظ روحی و روانی برای فرد ایجاد کند.

فضای مجازی؛ خانه ای که دیوارهای آن با شیشه بنا شده است

به گزارش گلستان24،  وقتی سراغ خاطرات بزرگترها می رویم و سرگرمی ها و تفریحاتشان را مرور می کنیم این صحنه را برایمان بازگو می کنند که تمام اعضای خانواده در یک اتاق دوازده متری کوچک،زیر کرسی ذغالی شب را سپری می کردند و تنها سرگرمی شان بازگو کردن داستانها،حکایات و ضرب المثل های بومی و محلی بوده است که البته جای بازی های قدیمی مانند جوراب بازی همیشه برایشان یادآور یک نوستالژی از دوران گذشته است.

فضای مجازی

اما حالا و با گذشت چندین سال و بالا رفتن سطح توقعات،خانه ها بزرگتر شده و جای خود را به کوچک و بزرگ و تو در تو داده است و سهم والدین و کودکان از کنار هم بودن تنها لحظه ی است گاهی اوقات برای صرف غذا دور هم جمع می شوند که البته با رشد علم و تکنولوژی و ظهور تلفن های هوشمند که مجهز به انواع بازی ها و برنامه های به ظاهر اجتماعی است این دور هم غذا خوردن ها هم جای خود را عوض کرده ند به گونه ی که تنها جسم اعضای خانواده کنار هم هستند ولی فکر و دستشان متمرکز است بر روی صفحه ی تبلت و تلفن های هوشمند و یا کامپیوتر که در گوشه ی دنج زندگی ما به راحتی وارد و جا خوش کرده است و ما بی آنکه از معایب این به ظاهر دوست همیشگی اطلاع داشته باشیم آنرا به هر طرفی که میرویم همراه خود میبریم.

فضای مجازی با جدار شیشه ای

یک کارشناس فضای مجازی در مورد اپلیکیشن هایی که در فضای مجازی وجود دارد گفت: کشور ایران از پیشینه و قدمت طولانی در زمینه ی روابط اجتماعی و دور هم بودن ها برخوردار است و این مهم موجب شده برخی از کشورها با طراحی و ساخت شبکه های اجتماعی در فضای مجازی این روابط اجتماعی انسانی را به صورت ماشینی در آورند که در چند سال اخیر شاهد ظهور بسیاری از این گجت ها و برنامه ها بوده یم .

آرمین قاسم زاده در مورد معایب پرسه زدن در فضای مجازی خاطر نشان کرد: برنامه هایی مانند تلگرام، واتس اپ، اینستاگرام، فیس بوک و ...مانند خانه ی است که تمامی دیوارهای آن با جداره ی شیشه بنا شده که تمام فضای آن قابل مشاهده است و با کوچکترین تلنگری در هم می شکند و می تواند خطر جدی از لحاظ روحی و روانی برای فرد ایجاد کند، چرا که هر شخصی با هر سن و سالی که دارد با پرداخت کمترین هزینه می تواند یک تلفن هوشمند با تمامی امکانات لازم برای استفاده از شبکه ها و بازی های فضای مجازی داشته باشد.

قاسم زاده در ادامه گفت: با ایجاد امنیت در فضای مجازی و کنترل آن می توان از آن برای تبادل اطلاعات، آموزش در زمینه های علمی و نظارت صحیح و به موقع دستگاههای دولتی مانند پلیس فتا،استفاده از اپلیکیشن های بومی می توان از بسیاری از بی بند و باریهای شایع در فضای مجازی کاسته شود و تبدیل به فضایی امن برای کاربران شود.

نظر روانشناسان در مورد آسیب های فضای مجازی

یک روانشناس در مورد آسیب های فضای مجازی گفت: استفاده از اپلیکیشن اجتماعی در فضای مجازی و عضو شدن در گروههای آن پیامدهای خطرناکی را می تواند به دنبال داشته باشد.

دور بودن از فضای خانه و خانواده، انسان را موجودی منزوی و گوشه نشین بار می آورد که بزرگترین آسیب هایش ، ناهنجاری های اجتماعی رفتاری اعضای خانواده با یکدیگر است.

احمد قاسمی اظهار داشت: هر گونه وابستگی بیش از حد و استفاده از فضای مجازی علاوه بر آسیب های جسمی ناشی از بیش از نشستن های طولانی مدت و خیره شدن به صفحه ی نمایشگر، تبلت، تلفن همراه، کامپیوتر و... مشکلات روحی و روانی را هم در بر دارد که عوارضش در طولانی مدت برای کاربران جبران ناپذیر است، عوارضی مانند قوز گردن ،اختلال در بینایی، وز وز گوش و ...را به همراه دارد.

این روانشناس همچنین بر این باور است که استفاده ی بی پایه و اساس از شبکه های اجتماعی به شکل گیری رابطه هایی می انجامد که در اوایل به ظاهر دوستانه به نظر می رسد اما در دراز مدت بی بند و باری و سو استفاده های شخصی در آن پدیدار می شود.

قاسمی در مورد کاربران فضای مجازی اظهار داشت: کسانی که در فضای مجازی پرسه می زنند همگی بر این عقیده ند که از سر بیکاری و وقت گذرانی وارد این محیط می شوند و هیچ گونه سودی برایشان ندارد و راه حلی برای خلاص شدن از این فعالیت کاذب را پیدا نمی کنند و به گونه ی به آن وابستگی و اعتیاد پیدا کرده ند.

 

پیامدهای منفی فضای مجازی در خانواده ها

یک جامعه شناس در مورد فضای مجازی گفت: در کنار مزایای اندکی که در استفاده از فضای مجازی وجود دارد معایب بزرگی به چشم می خورد که هر روز شاهد یکی از آنها هستیم.

وی اظهار داشت: بی بند و باری های رفتاری، اخلاقی و ظاهری که در شخصیت برخی افراد به چشم می خورد و زندگی های مشترکی که زوج های جوانی که با عشق و آرزو دیوارهای آنرا بنا نهاده ند با حضور در شبکه های اجتماعی مستهجن و نامشروع از هم پاشیده می شود.

سیامک حیدری افزود: رشد علم تکنولوژی جزو دست آورده بشر است و استفاده از آن در هر جایی از دنیا متفاوت است و کشور ما دارای فرهنگی غنی برگرفته از اداب و سنن اسلامی است و رواج فرهنگ بیگانه از طریق شبکه های اجتماعی در دسترس تمام اقشار مختلف جامعه می تواند پیامدهایی مانند بدحجابی، الگو شدن رفتارهای بیگانه و اشتباه در جامعه شود.

حیدری ادامه داد: در کنار پیام ها و حرفهایی که کارشناس فضای مجازی، روانشناس و جامعه شناس در مورد فضای مجازی بیان کردند کاملترین نتیجه گیری که می توان گرفت این است که مدیریت در فضاهای مجازی  می توان کمک بزرگی در کاهش بی بند و باری ها، بزهکاری ها، کاهش استرس و رفتارهای پر خطر در نوجوانان و...داشته باشد.

حیدری تصریح کرد: علاوه بر این مسئولین رسانه های بزرگی مانند صداوسیما با تولید برنامه های خبری و مستند های تلویزیونی که مسولین پلیس فتا در آن حضور داشته باشند و حضور قربانیان و مجرمین فضای مجازی می تواند ذهنیت و نگاه افراد مختلف جامعه را نسبت به فضای مجازی و استفاده از آن آگاه سازد.

جامعه شناس در مورد فضای مجازی گفت: فیلترینگ برخی از کانالهای شبکه های اجتماعی سد بزرگی بر راه متجاوزانه این فضا ایجاد می کند و ضرورت دارد که مسئولین قبل از اجازه دادن به شبکه های اجتماعی به داخل کشور بستری را فراهم سازند که شرایطی برای آموزش و  فرهنگ سازی استفاده از  آن به خانواده ها فراهم شود.

گزارش از: روح الله زرین

انتهای پیام/


منبع : دانا

ارسال نظر

آخرین اخبار