یک سوال از سخنگو:

اگر دولت از سال گذشته و به هنگام تدوین لایحه بودجه 94، خود را برای مدیریت بودجه در صورت کاهش قیمت نفت و ادامه تحریم‌ها آماده کرده بود، پس اظهارات اخیر مسئولان دولتی درباره این که امسال سخت‌ترین سال بودجه‌ای است، چیست؟

آقای نوبخت! مگر قرار نبود یک ریال از بودجه 94 هم به نتایج مذاکرات 1+5 گره نخورد؟

رئیس سازمان مدیریت در میانه سال 1394 بسیاری از اظهاراتی را که سال گذشته به هنگام تقدیم لایحه بودجه 1394 به مجلس بیان کرده بود، به فراموشی سپرده است.

 به گزارش گلستان 24، شنبه‌شب محمدباقر نوبخت رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور در برنامه "تیتر امشب" شبکه خبر سیما توضیحاتی درباره روند اجرای بودجه امسال ارائه کرد.

 

آیا یک ریال از بودجه 94 به مذاکرات هسته‌ای گره نخورد؟

 

او امسال را سخت‌ترین سال بودجه‌ای کشور در سالیان اخیر نامید و علل این سختی را تداوم تحریم‌ها و کاهش قیمت نفت عنوان کرد.

 

 

او گفت: ما به شدت با مضایق مختلف مواجه بودیم و تلاش کردیم تحریم‌ها را برطرف کنیم. ما هنوز در شرایط تحریمی به سرمی‌بریم و پیش‌بینی این است که شرایط پس از تحریم از اوایل سال آینده شروع شود.

 

 

آیا یک ریال از بودجه 94 به مذاکرات هسته‌ای گره نخورد؟

 

نوبخت با اشاره به این که دولت لایحه بودجه 1394 را بر مبنای منابع 224 هزار میلیارد تومانی به مجلس ارائه کرد، اظهار داشت: اما واقعیت این است که به علت شرایط تحریم امسال حداکثر 184 هزار میلیارد تومان از منابع بودجه محقق خواهد شد.

او برخلاف تبلیغات مسئولان وزارت نفت درباره افزایش صادرات نفت نیز اظهار داشت: سطح صادرات نفت ما همچنان در وضع تحریم بیش از یک میلیون بشکه در روز نیست. ضمن آن که قیمت نفت هم کاهش پیدا کرده و درآمد نفتی دولت را کمتر کرده است.

* اظهارات سال گذشته نوبخت

اظهارات نوبخت که همه مشکلات فعلی دولت در اجرای بودجه را به گریبان ادامه تحریم‌ها می‌اندازد، در حالی است که او سال گذشته مدعی بود دولت لایحه بودجه 1394 را بر مبنای شرایط ادامه تحریم‌ها تدوین کرده است.

 

به عنوان مثال، نوبخت 15 اسفندماه در سخنرانی پیش از خطبه نماز جمعه تهران خطاب به نمازگران گفت:‌ حتی یک ریال و یا یک سنت از پیش بینی‌های بودجه سال 94 ارتباطی به نتایج مذاکرات ایران و گروه 1+5 ندارد.

سخنگوی دولت با بیان این‌که تمام منابع تعیین شده در بودجه سال بعد از محل های شناخته شده است گفت: به گونه ای عمل کردیم که هیچ یک از درآمدها و هزینه‌های خود را وابسته به نتیجه مذاکرات تعیین نکرده و هیچ ارتباطی با آن ندارد اما برای هر نتیجه‌ای که به دست آید برنامه‌ای را در نظر گرفته ایم.

* تکرار اشتباه درباره قیمت نفت

در ماه‌های اخیر قیمت نفت به کمتر از 50 دلار هم سقوط کرده و نوبخت همین کاهش را یکی از دلایل عدم تحقق درآمدهای بودجه‌ای دولت عنوان کرده است.

این در شرایطی است که دولت در لایحه بودجه 1394 قیمت نفت را 72 دلار تعیین کرده بود و نوبخت از این رقم دفاع می‌کرد. ضمن آن که سال گذشته نوبخت بارها عنوان می‌کرد که حتی اگر قیمت نفت به 40 دلار هم سقوط کند، دولت بودجه 94 را مدیریت خواهد کرد.

به عنوان مثال، نوبخت در اظهارنظری درباره قیمت نفت در بودجه 94 گفته بود: اگر قیمت نفت به پایین‌ترین رقم یعنی بشکه‌ای 34 تا 35 دلار برسد، درآمد حاصل از فروش نفت 35 هزار دلار می‌شود که باز هم اوضاع به راحتی قابل کنترل است زیرا ما از ابتدا کاملا حواس‌مان در مورد تخصیص‌هایی که بر روی اعتبارات جاری و عمرانی داده‌ایم، بوده است و آن مقدار که در خزانه می‌آید را تخصیص داده‌ایم.

با توجه به سخنان سال گذشته نوبخت، اکنون این سوال مطرح است که اگر دولت از سال گذشته و به هنگام تدوین لایحه بودجه 94، خود را برای مدیریت بودجه در صورت کاهش قیمت نفت و ادامه تحریم‌ها آماده کرده بود، پس اظهارات اخیر مسئولان دولتی درباره این که امسال سخت‌ترین سال بودجه‌ای پس از انقلاب است، چیست؟

 

آیا یک ریال از بودجه 94 به مذاکرات هسته‌ای گره نخورد؟

درباره تحریم‌ها نیز لازم به تذکر است که مسئولان دولت بارها گفته‌اند که پس از توافق ژنو در آذرماه 1392، ساختار تحریم‌ها ترک برداشته و از شدت تحریم‌ها کاسته شده است.

بنابراین کدام موضع دولتی‌ها را باید پذیرفت؟ کاهش تحریم‌ها پس از توافق ژنو در آذرماه 1392 یا ادامه تحریم‌ها به گونه‌ای که امسال را به سخت‌ترین سال مالی کشور حتی پس از جنگ تبدیل کرده است؟

آیا یک ریال از بودجه 94 به مذاکرات هسته‌ای گره نخورد؟

در این میان، نقش سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و تدبیر دولت کجاست؟ چطور کارشناسان مرکز پژوهش‌های مجلس کاهش قیمت نفت  در سال 94 را به درستی پیش‌بینی کردند، اما دستگاه‌های عریض و طویل دولتی همچون سازمان مدیریت و وزارت نفت نتوانستند؟

ارسال نظر

آخرین اخبار