اجرای وسیع‌ترین بخش تعهدات برجام قبل از تعهد کتبی آمریکا

به نظر می رسد اظهار نظر یکی از اصلاح طلبان درباره چیدن میوه توافق در بهارستان، این روزها عملی شده است و تلاش دولت در پسابرجام نیز همین را نشان می دهد.

تلاش‌های انتخاباتی دولت از گذرگاه هسته‌ای/نظرات شبکه‌های ماهواره‌ای درباره اقدامات هسته‌ای ظریف

  به گزارش گلستان24، در حالی که هنوز از تعهد رسمی رییس جمهور آمریکا مبنی بر لغو تحریم ها خبری نیست و البته اوباما قانون متناقض با برجام کنگره را در اعمال محدودیت ویزا چندی پیش به امضا رساند، دولت یازدهم با عجله و سرعت عمل بزرگترین تخریب هسته ای تاریخ را انجام داد.

فرجام برجام

سخنگوی وزارت خارجه در مورد تعهد رسمی اوباما گفته بود که اگر موجود باشد در کنار بقیه اسناد است. وی تاکید کرده بود: آن تصمیمی که توسط این مرجع ملی اتخاذ شود توسط وزارت امور خارجه به عنوان مجری سیاست خارجی کشور پیگیری خواهد شد و اسنادی هم اگر وجود داشته باشد در همان جایی نگهداری می شود که دیگر اسناد نگهداری می شود!

در حالی که آمریکا پس از برجام به انحاء مختلف برجام را زیر سوال برده و از اعمال تحریم های غیر مرتبط با موضوع هسته ای سخن گفته است، تیم مذاکره کننده ایرانی صرفا ادعا کرده است که در مقابل این رفتارها اقدام متناسب انجام خواهد داد.

امروز 26دی و پس از تخریب هسته ای که از چندی پیش آغاز شده است، قلب (کالاندریا) راکتور اراک خارج و محل آن با بتن پر شد. صبح امروز نیز محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با صدور بیانیه ‌ای اجرای برجام را اعلام می کنند. تخریب راکتور اراک وسیع ترین بخش از تعهدات برجام است.

چندی پیش محمدجواد لاریجانی، رئیس پژوهشگاه دانش‌های بنیادی با اشاره به طرح برخی مباحث تحقیرآمیز در توافقنامه هسته‌ای، گفته بود: می‌گویند شما آن استوانه یا VESSEL لوله، مجرا که فولاد هسته‌ای است را از رآکتور آب‌سنگین اراک بیرون بکشید و تمام دهلیزهای این را که به آن Calandria می‌گویند همه‌اش را با بتن پر کنید

The calandria will be made inoperable by filling any openings in the calandria with concrete such that the IAEA can verify that it will not be usable for a future nuclear application.

خب این نهایت تحقیر یک ملت است، چرا ما چنین کاری کنیم؟ به نظر من حتی یک سر سوزنی هم که داریم نباید از بین ببریم. این را بچه‌های ما ساخته‌اند، شما  اگر نگران شفافیت هستید بیایید ببینید سوزن به چه دردی می‌خورد؟ 24ساعته هم مانیتور کنید. این را نمی‌گویند بازتعریف؛ این انهدام اراک است حالا جای آن چیز دیگری ساخته می‌شود که از آن جریان نیست.

 

تخریب راکتور اراک به تایید آمریکایی ها نیز رسیده است، چنانکه سحنگوی کاخ سفید که پیش از انتشار گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در خصوص اجرای تعهدات برجامی ایران سخن می‌گفت، همان ابتدا به گام‌های برجامی ایران پرداخته و گفته است: «اطلاع داریم که ایران پیشرفت مهمی در مسیر اجرای توافق داشته و بخش‌های مهمی از زیرساخت‌های هسته‌ای خود را تخریب کرده است. هرگونه تخفیف تحریم‌ها بر اساس راستی‌آزمایی اجرای برجام بر پایه گزارش آژانس استوار خواهد بود؛ این که ایران گام‌هایی برداشته و تنظیم گزارش آژانس دو مقوله کاملاً مجزاست و مبنای ما همان گزارش آژانس است. ایران 90 درصد از اورانیوم غنی‌شده خود را به خارج ارسال و 13 هزار سانتریفیوژ را برچیده و به انبار منتقل کرده است.

جان کری نیز با انتشار بیانیه‌ای به سرعت عمل دولت روحانی اشاره کرده و نوشته بود: ایران به سرعت در حال برداشتن گام‌های لازم برای رسیدن به روز اجرای برجام است.

پایگاه اینترنتی روزنامه «هیل»، چاپ آمریکا هفته گذشته در گزارش پایان عملیات خروج قلب رآکتور اراک نوشته بود: پیشرفت ایران (در اجرای برجام)، سریع‌تر از آن چیزی است که تحلیلگران انتظار داشتند.

در عین حال رسانه های غربی سرعت عمل و تعهد بزرگ ایران نسبت به برجام را به گونه ای دیگر تحلیل می کنند. این رسانه ها می گویند، انتخابات 7است باعث شده است تا روحانی و دولت یازدهم همه تلاشهای خود در حوزه هسته ای را پیش از این انتخابات بهره برداری کنند.

پیشتر موضوع «ظریف گیت» و درد دل های ظریف با هاله اسفندیاری در مورد انتخابات مورد تحلیل قرار گرفته بود. ظریف گفته بود: ما روندی را شروع کرده‌ایم که هدف از آن تغییر فضای سیاست خارجی کشور است. اگر با وجود تلاش‌های ما برای تعامل، این تلاش‌ها بی‌نتیجه بماند، مردم ایران این فرصت را خواهند داشت تا ۱۶ ماه دیگر که انتخابات پارلمانی در ایران برگزار می‌شود، به این عملکرد ما (با آرای خود) پاسخ دهند. وقتی قبلا در تعامل و مذاکرات درباره توافق هسته‌ای با جامعه بین‌المللی در سال‌های۲۰۰۴ و۲۰۰۵، توافق‌هایی کردیم و تلاش‌های ما برای عملکرد شفاف، از جانب اتحادیه اروپایی رد شد، مردم جواب ما را با انتخاب رئیس‌جمهوری متفاوت دادند که مرا هم زود بازنشسته کرد! البته باید توجه داشت که اتحادیه اروپایی به تنهایی فعالیت نمی‌کرد و مقامات کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا مانع از هرگونه توافق شدند، همانطور که حالا هم کسانی هستند که نمی‌خواهند هیچگونه توافقی حاصل شود قطع نظر از اینکه مفاد آن چه باشد. حالا من بار دیگر زنده شده‌ام (خنده حضار). به نظر من، در انتقال پیامی که جامعه بین‌المللی و بویژه غرب می‌خواهد به ایران منتقل کند باید بسیار دقت کند. باید دید تعامل از جانب ایران و تلاش ایران برای باز بودن و نگاه به آینده داشتن با پاسخ مثبت مواجه می‌شود یا اینکه بار دیگر، رد می‌شود. من فکر می‌کنم مردم ایران پاسخ خود را در صندوق‌های رای نشان خواهند داد.

شبکه ضد انقلاب دویچه‌وله در همین راستا نوشته است: دولت روحانی و حامیان آن انتظار دارند نتایج توافق هسته‌ای با غرب و نیز تدابیر اقتصادی دولت که روندهای منفی در اقتصاد ایران را تا حدودی مهار کرده، تأثیر خود را در نتایج انتخابات دو مجلس بر جای بگذارد.

نشریه آمریکایی اکونومیست با تحلیلی در این مورد نوشته است:«پیشرفت روان به سمت روز اجرا، تا اندازه زیادی به خاطر آن است که رئیس‌جمهور روحانی و آقای ظریف، مشتاقانه خواهان رفع تحریم‌ها هستند. آنها خواستار رفع مصادره از ۱۰۰ میلیارد دلار دارایی‌های ایران قبل از انتخابات پارلمانی ماه آینده هستند؛ انتخاباتی که جناح آنها امیدوار است در آن عده‌ای از تندروهای مخالفشان را برکنار کنند.

چندی پیش نیز مک کین، سناتور ارشد جمهوریخواه آمریکایی گفته بود دولت باراک اوباما درصدد آن است که پیش از انتخابات آتی در ایران به منظور «تقویت میانه‌روها» تحریم‌ها علیه تهران را کاهش دهد. تلاش‌های ناامیدانه و مذبوحانه دولت(اوباما) برای کاهش تحریم‌های(ایران) قبل از انتخابات فوریه، مبتنی بر این اعتقاد بی اساس است که این کار سبب تقویت آنچه که آنها به عنوان نیروی سیاسی "میانه‌رو" تلقی می‌کنند، خواهد شد.

به نظر می رسد اظهار نظر یکی از اصلاح طلبان درباره چیدن میوه توافق در بهارستان، این روزها عملی شده است و تلاش دولت در پسابرجام نیز همین را نشان می دهد.

سراج24

ارسال نظر

آخرین اخبار