فیلم بیت لحم " Bethlehem "
جنگ خونین هر دو طرف درگیری به خوبی به نمایش درآمده است و همین طور سعی شده است که اختلافات داخلی بین گروههای فلسطینی مانند الاقصی و حماس به شدت در این فیلم مشهود باشد و از سوی دیگر رهبران گروههای فلسطینی را انسانهایی خشن و خودخواه نشان میدهد.
فیلم بیت لحم " Bethlehem "
محصول سال 2013
کارگردان: یوال آدلر
نویسندگان : یوال آدلر، علی وکاد
بازیگران: تساهی هالوی، شادی ماری، هشام عمری
دربارهی کارگردان
"یووال آدلر" کارگردان، تهیه کننده، نویسنده و ویراستار؛ مدرک دانشگاهی خود را در رشتهی ریاضی و فیزیک از دانشگاه تل آویو دریافت کرده بود، سپس برای ادامه تحصیل به نیویورک رفته و دکترای خود را در رشتهی فلسفه از دانشگاه کلمبیا دریافت میکند. او به جز بیت لحم یک فیلم کوتاه دیگر به نام "فتنه " را در کارنامهی حرفهای خود دارد.
خلاصهای از فیلم
فیلم حول محور رابطهای پیچیده بین یک افسر سرویس مخفی اسرائیلی به نام "راضی" و یک نوجوان 17 ساله ی فلسطینی به نام "سانفور" می چرخد.
رابطهی سانفور و راضی از دو سال قبل شروع میشود زمانی که سانفور برای نجات پدرش از زندان، حاضر میشود با مامور اسرائیلی همکاری و برای وی جاسوسی کند. برادر سانفور _ابراهیم_ رهبر مجاهدین مسجد الاقصی است و عملیاتهای شهادت طلبانه علیه اسرائیلیها را رهبری میکند و مدام در حال فرار از نیروهای اسرائیلی است. راضی از جوان فلسطینی میخواهد درمورد اقدامات گروه تحت مدیریت برادرش جاسوسی کند و اطلاعات آنها را در اختیار اسرائیلیها قرار دهد.
در این دو سال که سانفور برای راضی کار میکند، رابطهی آنها به شکل عجیبی به هم پیوند میخورد و تبدیل به رابطهی پدر و فرزندی و رابطهای عاطفی میگردد. تا اینکه اسرائیلیها متوجه میشوند که در تمام این مدت سانفور با برادرش ابراهیم همکاری داشته و برای وی در هر مکانی که مخفی شده پول میفرستد. همکاران وی قصد کشتن سانفور را دارند اما راضی به نحوی او را از ماجرا خارج کرده و با تعقیب وی به ابراهیم دسترسی پیدا میکنند و طی عملیاتی او را به شهادت میرساند.
حال سانفور که آتش انتقام در وجودش شعلهور شده به سراغ بدوی _ جانشین ابراهیم در گردان شهدای مسجد الاقصی_ میرود و از او میخواهد که عضو گروه شهادت طلبانهی آنها شود. بدوی که به نقش او در کشته شدن ابراهیم و ارتباطش با راضی پیبرده بود. به او میگوید با وجود خیانتش فقط در صورتی او را به گروه الاقصی راه خواهند داد که به سراغ راضی برود و او را بکشد و اینگونه انتقام برادرش را بگیرد.
طی ملاقاتی که به درخواست سانفور انجام شده، از راضی میخواهد که وی را به اسرائیل ببرد جایی که همیشه قولش را به او داده بود تا به این صورت از دست بدوی و رفقایش در امان باشد. راضی قبول نمیکند و سانفور چند گلوله شلیک میکند و به طرز فجیعی با کوباندن سنگ بر روی سر، راضی را به قتل میرساند.
درون مایه فیلم
داستان بیت لحم داستانی است پر از جاذبه و دافعه و یاد آور نحوه کشته شدن هابیل به دست قابیل است. داستان دو فردی که رابطهای صمیمی و دوستانه با هم دارند. شخصیت سانفور در این فیلم به گونهای نشان داده شده است که از خانواده خود گریزان و رابطه عاطفی خوبی بین این خانواده فلسطینی وجود ندارد. شخصیت سانفور در این فیلم به گونهای است که بین راضی و برادرش ابراهیم باید یکی را انتخاب کند. او تلاش میکند مراقب برادرش ابراهیم باشد و از سوی دیگر نمیخواهد دوستش را برای دست یافتن به منافع شخصیاش از دست بدهد.
در این فیلم مهربانیها و خشونتهای طرفین به تصویر کشیده شده است. جنگ خونین هر دو طرف درگیری به خوبی به نمایش درآمده است و همین طور سعی شده است که اختلافات داخلی بین گروههای فلسطینی مانند الاقصی و حماس به شدت در این فیلم مشهود باشد و از سوی دیگر رهبران گروههای فلسطینی را انسانهایی خشن و خودخواه نشان میدهد.
به نظر میرسد کارگردان این اثر سعی بر عادیسازی روابط اسرائیلیها و فلسطینیها دارد. بیت لحم یقینا یک فیلم سیاسی است زیرا هر فیلمی که رابطه بین اسرائیل و فلسطین را نشان دهد قطعا بیتاثیر از سیاست نیست چون این دو کشور حقیقتا فصل مشترکی را با هم ندارند و همدیگر را به رسمیت نمیشناسند. در فیلم بیت لحم مفهوم صداقت و وفاداری به چالش کشیده شده است و تبدیل به یک آیتم شرطی و درهم برهم میشود و روشن نمیشود که آیا وفاداری یک تعهد کاری و سازمانی است یا یک تعهد خونی. زیرا زمانی که سانفور جان خود را برای ابراهیم به خطر میاندازد و رفتار ابراهیم گاها نسبت به او بیرحمانه میشود ناخودآگاه سانفور را به پناهگاه فریبکارانهی راضی میکشاند. در این فیلم شرایط را به گونهای پیش میبرند که انگار برای سانفور به هیچ وجه صلح، امنیت، ثبات و پناهگاهی در نزد مردمان خویش ندارد و زندگی کردن در اسرائیل و در بین جامعه یهود را به سرزمین خود ترجیح میدهد.
کارگردان سعی کرده است در این فیلم تشابهاتی بین "سانفور" و "راضی" مانند انسانیت و دل رحمی را به تصویر بکشد، هر دو به یک اندازه خوب و به یک اندازه بد هستند. هر دو به یک اندازه بی رحم و خشن هستند. راضی گذشتهی منفورش را در لبخندهایش پنهان میکند و به نظر میرسد فلسطینیها به مرگ بیشتر از زندگی علاقه دارند. فلسطینیان در صحنههای درگیری و عملیاتهای نظامی بین خودشان هرج و مرج دارند و مدیریت ناصحیحی از آنها نشان داده میشود. به گونهای که برای انجام هرچه زودتر عملیاتهای شهادت طلبانه هم باهم به بحث و مشاجره میپردازند.
سلام
با تشکر از مطلب خوب شما
این مطلب با نام خدتان در گلستان بلاگ منتشر شد.
http://golestanblog.ir/%D9%81%DB%8C%D9%84%D9%85-%D8%A8%DB%8C%D8%AA-%D9%84%D8%AD%D9%85-bethlehem/
منتظر مطالب بعدی شما هستیم.