کارشناس مسائل بین الملل، در گفت و گو با گلستان24؛

جان سائرز: زمان تک قطبی بودن و یکه تازی آمریکا متاسفانه کوتاه بود و به سر رسیده و ما حالا داریم در جهانی با ۳ قدرت زندگی می کنیم که می توانند توان نظامی شان را فراتر از مرزها به کار بگیرند. برای همین نیاز هست که برای امنیت و ثبات همه، بین این سه کشور فهم استراتژیکی شکل بگیرد.

دوره تک قطبی بودن و یکه تازی آمریکا به سر رسیده است/ دیپلماسی نسخه تاکتیکی غرب برای خروج از بن بست در سوریه

حسن بیارجمندی، دانشجوی دکتری دانشگاه روابط بین الملل مسکو و کارشناس مسائل بین الملل، در یاد داشتی اختصاصی به گلستان24، درباره موقعیت کنونی سوریه و واکنش غرب به آن نوشت:

 

« بحران سوریه به حساس ترین برهه تاریخی خود رسیده است و با تحولات پیش روی داخلی از جمله در حلب و تثبیت پایگاه های دریایی و هوایی روسیه برای مدت نامعلوم در سوریه و همچنین تحولات پیرامونی از جمله در ترکیه و عراق از یک سو و تضعیف روزافزون متحدین نواب غرب در منطقه از سوی دیگر؛ غرب را با یک بن بست راهبردی و شکست تاریخی مواجه نموده است.  

 در چنین شرایطی که کشورهای غربی و در راس آنها ایالات متحده با ارعاب و تهدید (به یک حمله تمام عیار منتهی به جنگ جهانی سوم) سعی دارند که همچون گذشته با نشان دادن چهره متمدنانه و انسان دوستانه از خود در دعوت طرف های این منازعه به میز سیاست ورزی و دیپلماسی ، افکار عمومی جهانی را فریب و فرصتی برای تغییر معادلات فراهم کنند؛ جان سائرز مدیر اسبق ام آی 6 حقایق انکار ناپذیری از وضعیت و توان غرب در شرایط کنونی ،علل و عوامل وضعیت کنونی و نیر اهداف و برنامه های پیش روی پیشنهادی را مطرح کرده است.

این مصاحبه در دل خود نکات بسیار قابل توجهی دارد که می تواند خود پاسخی برای بخش عمده ای از سئوالات و ابهامات موجود باشد.

جان سائرز مدیر سابق ام آی ۶ با اشاره به اینکه کنار آمدن با تحرکات نظامی روسیه در اوکراین سخت بود و حالا نوبت به سوریه رسیده است می گوید:  "صحنه را خالی کردیم، جا برای روسیه باز شد. حالا هم روسا دارند به شیوه خودشان با این قضیه تا می کنند."

در مورد راه های پیش روی غرب در سوریه ضمن اشاره به واقعیت های میدانی سوریه ،از نسخه تاکتیکی غرب رمزگشایی می کند: "باید  واقع بین باشیم. طرح هایی مثل منطقه پرواز ممنوع، منطقه بمباران ممنوع که ناتو ابتکار عمل را در دست داشته باشد، ممکن بود جای کار داشته باشد، در واقع ۳ یا ۴ سال قبل می توانست جای کار داشته باشد؛اما الان در شرایطی که هواپیماهای روسیه به همراه متحدانش آنجا هستند دیگر نمی توان چنین کاری کرد. اینکه هواپیمای روسیه کنار خواهند ایستاد تا ما جنگنده های سوری را بزنیم واقع بینانه نیست. بنابراین غرب باید توجهش را معطوف به سیاست و دیپلماسی کند؛ تلاش برای پایان درگیری ها و کمک های انسان دوستانه."

 

حسن بیارجمندی سوریه امریکا

 

سائرز ترس غرب از توان نظامی روسیه و تاثیر آن بر شکل دهی سیاست های غرب در  سوریه را انکار نمی کند و می گوید : " چیزی که در ۱۵ سال گذشته اتفاق افتاده  تغییر در توازن قوا در جهان است. غرب درگیر عراق و افغانستان بوده، بعدا به حضور نظامی اش در این دو کشور پایان داده. همزمان، چین و روسیه درحال توسعه توان نظامی خود بودند؛ مثلا روسیه ... تسلیحات هسته ای تاکتیکی در اختیار دارد و آماده است برای منافعش و ایجاد حوزه نفوذ ماورای مرزهای خودش از آن استفاده کند"

سائرز در ادامه سخنانش بطور تلویحی به خلف وعده های غرب در چارچوب سند راهبردی همسایگی اروپا اشاره می کند (سندی که براساس آن روابط خارجی با روسیه بصورت مشارکت استراتژیک تعریف شده است ) و می گوید:"فکر نمی کنم ما برای ایجاد روابطی استراتژیک با روسیه طی ۸ سال پیش، کار خاصی کرده باشیم."

سائرز در مورد چشم انداز چنین روابطی و این مسائل در قالب پاسخ  تاثیر انتخابات آمریکا می گوید: "فکر می کنم مسئولیت بزرگی بر دوش رئیس جمهوری بعدی آمریکاست و من خیلی امیدوارم که هیلاری کلینتون رئیس جمهور شود که نوع دیگری از روابط را تعریف کنند. ما دنبال یک روابط گرمتر یا سردتر با روسیه نیستیم. ما دنبال یک روابط استراتژیک با روسیه ایم که ضامن ثبات جهانی باشد، ضامن ثبات در کل اروپا بین اروپا و آمریکا، ثبات در اقیانوس آرام بین آمریکا و چین باشد تا پایه های ثبات بنیادین جهانی محکمتر شود.

 سائرز در پایان این گفتگو به حقیقتی اشاره می کند که کلید درک معادلات و تحولات کنونی و پیشروی جهانی است : زمان تک قطبی بودن و یکه تازی آمریکا متاسفانه کوتاه بود و به سر رسیده و ما حالا داریم در جهانی با ۳ قدرت زندگی می کنیم که می توانند توان نظامی شان را فراتر از مرزها به کار بگیرند. برای همین نیاز هست که برای امنیت و ثبات همه، بین این سه کشور فهم استراتژیکی شکل بگیرد.

حال آیا روسیه با وجود خلف وعده غرب براساس سند راهبردی همسایگی  و تجاوز آنان به عمق استراتژیک خود و چشیدن چند باره طعم نسخه یاد شده ؛حاضر است یکبار دیگر با طناب پیشنهادی سائرز به چاه روابط استراتژیک با غرب آنهم براساس فهم استراتژیک بین سه کشور برود؟

نگارنده با عنایت به ظهور نشانه های احیای راهبرد پیرامونی امنیتی نظامی روسیه چنین امری را محال می داند؛ البته این موضوع نیاز به یک تحلیل مستقل دارد که در جای خود به آن خواهیم پرداخت.»

 

ارسال نظر

آخرین اخبار