پس از چهار ساعت و نیم مذاکره تنش زا در هتل بوریواژ

پایان بدون نتیجه نشست لوزان حتی بدون بیانیه مشترک/ کری: در لوزان لحظات دشوار و تنش‌آمیزی وجود داشت؛ تماس بعدی دوشنبه/ لاوروف: توافق شد تماس‌ها ادامه یابد

پایان بدون نتیجه نشست لوزان حتی بدون بیانیه مشترک+ تصاویر

به گزارش گلستان24، نشست لوزان با محوریت بررسی بحران سوریه پس از رایزنی های وزرای خارجه کشورهای شرکت کننده در ساعات شبانگاهی به وقت تهران بدون دستیابی به نتیجه خاصی به پایان رسید.در این نشست علاوه بر محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، وزرای خارجه روسیه، آمریکا، ترکیه، عربستان، قطر، عراق، مصر و قطر و استفان دیمیستورا نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه حضور داشتند.

 

 

 به گزارش رجانیوز،این نشست که این بار هتل بوریواژ د‌‌‌‌ر لوزان سوییس میزبان بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای بحران سوریه بود پس از چهار ساعت و نیم بحث و گفتگو درباره ابعاد انسانی، سیاسی و امنیتی بحران سوریه پایان یافت.

 

 

مذاکرات لوزان در مورد سوریه در حالی بدون اعلام نتیجه دقیق پایان یافت که طرف‌ها از تداوم گفت‌وگوها برای تعیین گام‌های بعدی خبر داده‌اند.اما در عین حال شبکه خبری العربیه وابسته به عربستان سعودی گزارش داد که دولت سوریه بعد از پایان نشست لوزان گفته است، طرف‌های شرکت کننده در این نشست به اجماع خوبی در مورد احتمال اینکه به توافق آتش‌بس در سوریه منتهی شود، رسیده‌اند.

 

لاوروف:توافق شرکت کنندگان برای ادامه تماس ها در سوریه

به نقل از روسیا الیوم، «سرگی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه از توافق طرف های شرکت کننده در اجلاس لوزان برای ادامه تماس ها پیرامون سوریه در نزدیکترین زمان ممکن خبر داد.

«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه به خبرگزاریهای این کشور گفت که کشورهای شرکت کننده در مذاکرات چند جانبه لوزان توافق کردند که گفتگوهای خود را در آینده ای نزدیک ادامه دهند.

لاوروف در ادامه افزود که طرفهای حاضر در این مذاکرات پیرامون «موضوعات جالب توجه» و همچنین در حمایت از آغاز هرچه سریعتر فرآیند سیاسی در سوریه با یکدیگر بحث و گفتگو کردند.

وی در پایان این اجلاس که روز شنبه در شهر لوزان سوئیس برگزار گردید، گفت: در این اجلاس برخی نظرات که می تواند بر اوضاع سوریه تاثیرگذار باشد مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در خصوص ادامه تماس ها طی روزهای آینده به امید دستیابی به توافقاتی که در حل و فصل بحران سوریه سهیم است، توافق گردید.

 

 

کری: در نشست لوزان، ایده های جدید بررسی شد

از سوی دیگر «جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا در پایان اجلاس لوزان در پاسخ به خبرنگاران پیرامون ارزیابی این اجلاس آن را «بسیار سازنده» توصیف کرد. وی همچنین از وجود تنش در اجلاس لوزان و در عین حال طرح افکاری جدید در این اجلاس خبر داد.

جان کری در عین حال افزود که هدف از این اجلاس تبادل نظر پیرامون سوریه بود و شاهد طرح صریح نظرات بودیم.وی مذاکره لوزان را «بسیار سازنده» توصیف کرد، اما گفت در لحظاتی بحث بالا گرفته و در جلسه تنش پیش آمده است.

 

 

هیأت عربستانی: نشست لوزان در مورد سوریه به نتیجه‌ای دست نیافت

هیأت عربستانی شرکت کننده در نشست لوزان هم  که منفی‌ترین اظهارات را مطرح کرده گفت که نتایج قابل ملاحظه‌ای در این نشست حاصل نشد.

 

چاووش اغلو: معارضین راه خود را از النصره جدا کنند

«مولود چاوش‌اوغلو» وزیر خارجه ترکیه هم گفته است که کشورش در این نشست، پیشنهادهایی در خصوص آتش‌بس و ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه ارائه کرده است.وی همچنین گفت برای رسیدن کمک‌های بشردوستانه به حلب، «جبهه‌النصره» باید سریعاً این شهر را ترک کند.

چاوش‌اوغلو همچنین گفته که معارضان سوری باید راه خود را از جبهه‌النصره جدا کنند.وزیر خارجه ترکیه در خصوص نتایج مذاکرات هم اظهارنظری کلی کرده و گفته که مشارکت‌کنندگان بر سر لزوم حل سیاسی بحران سوریه توافق کرده‌اند ولی برای اعمال دور جدیدی از آتش‌بس، اتفاق‌نظری حاصل نشده است.

خبرنگار شبکه خبری الجزیره حاضر در محل مذاکرات هم گفته که مذاکرات «بی‌نتیجه» بوده است.

 

 

گفتنی است کشورهای عراق و مصر برای اولین بار به این مذاکرات دعوت شده بودند.از دیگر نکات جالب توجه درباره مذاکرات روز گذشته لوزان، تفاوت موضع‌گیری طرف‌های مختلف درباره نتیجه آن بود.

 

برگزاری مذاکرات برای توافق درباره مذاکرات بیشتر

معاون حوزۀ عربی و آفریقای وزیر امور خارجه که به همراه ظریف در نشست یک روزۀ لوزان حضور داشت، شنبه شب پس از پایان این نشست بین‌المللی گفت دو سوم از این نشست به موضوعات امنیتی و آتش‌بس اختصاص داشت.

حسین جابری انصاری تصریح کرد: «در گفت‌وگوها به طور مشخص درباره آتش‌بس و آتش‌بس اخیر که بین امریکا و روسیه بر سر آن توافق شده و برهم‌خوردن آتش‌بس و عوامل اصلی برهم خوردن آن یعنی تفکیک بین گروه‌های تروریستی به‌ویژه النصره و داعش از سایر گروه‌های سوری پرداخته شد.»

 

وی همچنین گفت: «درباره روش‌های جدا کردن این گروه‌ها و ملاک‌های مورد نظر در این رابطه و زمان‌بندی‌های مرتبط با این بحث به طور مفصل گفت‌وگو شد.»

 

جابری انصاری با بیان این که بخش دیگری از گفت‌وگوها در نشست لوزان به مسألۀ انسانی و فوریت‌های امدادرسانی در حلب و دیگر مناطق سوریه اختصاص داشت، افزود: «در ارتباط با این موضوع و آتش‌بس و سازوکارهای مرتبط که به چه نحوی جدول زمان‌بندی مشخص شود تا آتش‌بس برقرار شود و هم‌چنین تسریع ارسال کمک‌های انسانی هم بحث شد.»

حلب، دومین شهر بزرگ سوریه، از سال 2012 میلادی، بین نیروهای دولتی و معارضان مورد حمایت کشورهای خارجی تقسیم شده است.

 

وی محور بعدی گفت‌وگوها را بُعد سیاسی بحران سوریه و این که آینده این کشور چگونه خواهد بود، عنوان کرد و گفت: «در این موضوع بحث‌های کم‌تری صورت گرفت اما توافق کلی این بود که در اسرع وقت این گفت‌وگو بین طرف‌ها ادامه یابد.»

 

 

ظریف، در حاشیۀ نشست لوزان، ابتدا با لاوروف دربارۀ دستور کار این گفت‌وگوها بحث و تبادل نظر کرد.وی سپس دقایقی نیز با ابراهیم جعفری، وزیر امور خارجه عراق، رایزنی کرد.

 

دیپلمات های غربی از نتیجه بخش بودن مذاکرات لوزان ناامید بودند

آنطور که خبرگزاری رویترز پیش از پایان مذاکرات گزارش داده بود، 2 دیپلمات غربی که از روند مذاکرات اطلاع دارند، نسبت به رسیدن مذاکره‌کنندگان به نتیجه‌ای چشمگیر، ابراز تردید جدی کرده‌اند.

«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه هم امروز پیش از حضور در محل مذاکرات گفته بود که «انتظار خاصی از این گفت‌وگوها نمی‌رود.»

یکی از اعضای ارشد وزارت خارجه آمریکا ضمن ابراز ناامیدی از نتیجه‌بخش بودن مذاکرات لوزان گفته: «این (مذاکرات) هم مانند (دیگر اقدامات) سال‌های اخیر، روندی بسیار سخت خواهد بود.»

 

 

این مقام آمریکایی گفته که پس از قطع مذاکرات با روس‌ها در خصوص سوریه، آمریکا بر روی چندین گزینه متفاوت برای حل بحران سوریه کار کرده ولی از مذاکرات لوزان در بهترین حالت، نتیجه‌ای بیشتر از ایجاد یک ساختار خاورمیانه‌ای برای ادامه روند حل سیاسی بحران سوریه انتظار نمی‌رود.

 

یک دیپلمات غربی دیگر هم اظهارات مشابهی را در خصوص این مذاکرات مطرح کرده و علاوه بر محتوای مذاکرات، نحوه برگزاری آن و اعلام لیست نهایی مدعوین در آخرین لحظات را نشانه دیگری از محکوم به شکست بودن آن قلمداد کرده است.

 

وی گفته: «نسبت به مدت نیم‌روزه بودن این مذاکرات، انتظارات زیادی از آن می‌رود علی‌الخصوص وقتی که شرکت‌کنندگان، با نارضایتی از چارچوب مذاکرات وارد لوزان می‌شوند.»

 

منبع دیپلماتیک رویترز دستاورد چشمگیر را نیز تعریف کرده و گفته: «اگر چارچوب مذاکرات (برای همه طرفین) معتبر باشد، (جان) کری باید امشب از محل مذاکرات بیرون بیاید و بگوید که در خصوص حلب به نتیجه‌ای رسیده‌اند. آتش‌بس (نتیجه‌ای) معتبر خواهد بود.»

 

امیرعبداللهیان: نمی‌توان به نتایج نشست لوزان امید داشت

به نقل از المیادین، دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی ایران معتقد است تا وقتی که برخی کشورها بر کناره گیری بشار اسد از قدرت اصرار می ورزند نمی توان به نتایج نشست لوزان خوشبین بود. حسین امیرعبداللهیان دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی ایران گفت: اعتقاد به راه حل سیاسی، تنها راه پایان دادن به بحران سوریه است.

 

امیرعبداللهیان گفت: تا زمانی که برخی کشورها همچون آمریکا، سعودی، ترکیه و قطر بر کناره گیری بشار اسد از قدرت اصرار می ورزند نمی توان به نتایج نشست لوزان خوشبین بود. وی گفت: معتقدم تا زمانی که تمامی کسانی که بر سر میز مذاکره می نشینند به این مساله اعتقاد نداشته باشند که بحران سوریه تنها فقط راه حل سیاسی دارد، نمی توان به نتیجه بخشی نشست لوزان امیدی داشت.

 

منبع: رجانیوز

ارسال نظر

آخرین اخبار