حضور سردار سلیمانی در تکریت/ آزادسازی تکریت؛ تیر خلاصی بر روحیه داعش
عملیات آزدسازی تکریت که تحلیلگران و مقامات نظامی موفقیت آن را قطعی میدانند بیش از دستاوردهای نظامی، از نظر روانی تعیین کننده است و میتواند تیر خلاصی به روحیه داعش باشد.
به گزارش گلستان 24، نیروهای دولتی و مردمی عراق روز سهشنبه پس از محاصره کامل شهر تکریت، عملیات برای ورود به این شهر را آغاز و مواضع داعش در مرکز تکریت را از هوا و زمین بمبارن کردند. گزارشها حاکی از آن است که نیروهای دولتی تمامی راههای ورودی و خروجی شهر را در کنترل خود گرفته و تروریستهای داعش کاملا در این شهر به محاصره درآمدهاند.
عملیات آزادسازی تکریت از روز دوشنبه هفته گذشته (یک مارس) با رمز «لبیک یا رسولالله» با مشارکت نزدیک به 30 هزار نفر متشکل از نیروهای منظم و نامنظم شروع شد. این عملیات بزرگترین عملیاتی است که از زمان سقوط موصل به دست داعش در تابستان سال جاری علیه این گروه تروریستی صورت میگیرد. در این عملیات نیروهای نظامی ایران نیز نقش مهمی به عهده گرفتهاند و هر روز تصاویر جدیدی از سردار قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس جمهوی اسلامی ایران از منطقه عملیاتی منتشر میشود.
طراحی درست پیچیده و دقیق عملیات، مجهز بودن نیروهای دولتی به انواع تسلیحات سنگین و سبک، تعداد نیروهای عملیات کننده و حضور سردار قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس باعث شده تا ناظران پیروزی نیروهای دولتی در این عملیات را قطعی بدانند. مسئلهای که حتی ژنرال دمپسی رئیس ستاد مشترک آمریکا نیز به آن اذعان کرد. وی چند روز پیش در پاسخ به سوال خبرنگاران که پرسیده بودند آیا فکر میکند که تکفیریهای داعش از تکریت بیرون رانده می شوند، گفت: «بله بیرون رانده میشوند. شمار نیروها چشمگیر است.» میچل نایتس نوشت: من باید تبریک بگویم، علمیات در تکریت خیلی خوب به نظر میرسد، خطوط چندگانه قدرتمند نیروها که خیلی خوب از آنها پشتیبانی میشود.
شبکه خبری سیانان آمریکا نیز روز سه شنبه طی گزارشی با اشاره به پیشروی قابل توجه نیروهای دولتی طی 10 روز اول عملیات پیش بینی کرده که تکریت در چند روز آینده ازاد شود.
تکریت که مرکز استان صلاح الدین است به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود از نظر استراتژیکی اهمیت بسیار زیادی دارد، این استان حلقه وصل استان نینوا و موصل با الانبار و کرکوک است و عملیات بزرگی که در استان صلاح الدین آغاز شده، توازن قوا در این مناطق را تغییر خواهد داد. همچنین این عملیات محور بغداد، سامرا، تکریت تا منطقه بیجی که بزرگترین پالایشگاه نفت عراق در آن قرار دارد را به طور کامل پاکسازی خواهد کرد. آزادسازی تکریت گام مهمی برای بازپسگیری موصول محسوب میشود.
اما اهمیت بازپسگیری تکریت صرفا به جنبههای استراتژیکی و نظامی آن مربوط میشود بلکه عوامل روانی را نیز شامل می شود. موفقیت این عملیات را شاید بتوان تیر خلاصی بر روحیه داعش قبل از آغاز عملیات آزادسازی موصل عنوان کرد. پیش از این قدرت پوشالی داعش در عملیات پاکسازی منطقه جرف الصخر واقع در جنوب بغداد در اوایل آبان مشخص شده بود، طی این عملیات نیروهای دولتی و مردمی توانستند در عرض کمتر از دو روز این منطقه را پاکسازی کنند، پیروزی سریع در این عملیات حتی خارج از انتظار فرماندهان عراقی بود و روزنامه الاخبار لبنان پس از این عملیات نوشت که «عملیات پاکسازی جرف الصخر نشان داعش ببر کاغذی بیش نیست». اگر عملیات جرف الصخر فروپاشی تصورات درباره قدرت پوشالی در نظر بگیریم باید بازپس گیری تکریت را تیر خلاصی بر اراده و روحیه داعش عنوان کرد.
حیدر الخویی کارشناس مسایل عراق از موسسه «چتهام هاوس» طی تحلیلی در پایگاه التکرونیکی سی انان ضمن تشریح مختصات روانی و احساسی نبرد تکریت تاکید کرد: «عملیات تکریت فقط یک نتیجه خواهد داشت: شکست داعش». تزلزل روانی داعش در پی پیشرویهای نیروهای منظم و نامنظم عراقی از هم اکنون قابل مشاهده است. بر اساس بعضی گزارشها این گروه ترورستی بعضی نیروهای خود را که قصد فرار از شهر را داشتند اعدام کرده است. شبکه العراقیه گزارش داد: داعش تعدادی از تروریست ها فراری و شکسنت خورده از ناحیه العلم را اعدام کرده است.
قهرمان سازی از داعش
از زمان آغاز عملیات ازادسازی و پس از اینکه مشخص شد ایران نقش برجستهای در این عملیات به عهده دارد رسانهها و کارشناس غربی سعی کردهاند با دامن زدن به بحثهای مذهبی و قومی دستاوردهای این عملیات بزرگ را در حاشیه قرار بدهند. تلاش برای نشان دادن اینکه تکریت به عنوان یک شهر سنی تحت هجوم شیعیان قرار دارد از همان روز اول در دستور کار رسانههای غربی قرار گرفته است. این رسانهها جنجال زیادی درباره اینکه ساکنین غیرنظامی تکریت که عمدتا سنی هستند با خطر نسل کشی به دست شیعیان مواجه هستند. این در حالی است که پس از تسلط داعش به شهر تکریت عمده ساکنین از این شهر خارج شدهاند و بنابر گزارش منابع محلی این شهر تقریبا خالی از سکنه است. این رویکرد رسانههای غربی با انتقاد خبرنگاران و عراقیها مواجه شده است. خبرنگار المانیتور در صحفه تویتر خود نوشت: « انتقادی که از نیروهای شیعه به دلیل حمله به شهر تکریت جهت شکست داعش صورت میگیرد بیشتر از حمله تانکهای سعودی به تظاهرات صلح آمیز بحرینیها است.» و خبرنگاری دیگر به صورت طنز نوشت: «با این روندی که رسانههای غربی درباره عملیات تکریت در پیش گرفتهاند، بعید نیست که بزدوی آنها داعش را قهرمان ومدافع این شهر معرفی کنند.»/سراج 24
ارسال نظر