عضو هئیت علمی دانشگاه منابع طبیعی
سهم 50 درصدی ایران از خزر صحت ندارد/در دوران پهلوی حتی اجازه کشتیرانی نداشتیم
سپهری:در هیچ معاهده ای درتاریخ سیاسی کشور ایران از سهم ۵۰درصدی در دریای خزرسخنی به میان نیامده است
به گزارش گلستان24؛یدالله سپهری عضو هئیت علمی دانشگاه منابع طبیعی و علوم کشاورزی استان گلستان در گفت وگو با خبرنگار ما در خصوص برخی گمانه زنیها در رابط با سهم ایران از دریای خزر،گفت:در شرایط کنونی باتوجه به بحران ایجاد شده در فضای بین المللی دراثر خروج آمریکا از برجام وتهدید اقتصادی این کشور نسبت به همکاری کشورها با ایران یکی از منطقه چالش برانگیز میتواند درجهت تهدید جمهوری اسلامی کشورهای منطقه باشد که زمینه این چالش میتواند به دلیل سرمایه گذاری اسرائیل بیشتر باشد جمهوری اسلامی با بدست گرفتن شرایط با همکاری ۴کشور حوزه دریای خزر هم تهدیدها روخنثی نماید هم بستر اقتصادی و تجارت رو فراهم سازد.
عضو هیئت علمی دانشگاه منابع طبیعی و علوم کشاورزی ،به اهمیت خزر برای روسیه تاکید کرد و افزود: موضوع دریای خزر ازموضوعات مورد توجه تاریخ معاصر ما است روسیه تزاری براساس وصیت نامه پیتر کبیر برای دست یابی به آبهای گرم خلیج فارس و دریای عمان حملاتی روسها به ایران داشتند که نتیجه این حملات بستن سه عهدنامه هست گلستان،ترکمانچای ،اخال که بسیاری از اراضی ایران جدا شد و ایران حق کشتیرانی در دریای خزر را نداشت.
سپهری ادامه داد: اما بعداز انقلاب در روسیه تمام معاهدات لغو شد ومامی توانستیم به مرزهای واقعی خود برگردیم که متاسفانه موضوع را دوباره دنبال کردیم تا توانستیم کشتیرانی انجام گیرد اما اگر در مرز زمینی سرزمین های از دست رفته رو میگرفتیم همچون ترکمنستان در عهدنامه اخال از ایران جدا شده امروز میتوانستیم ساحل بیشتر ودر نتیجه سهم بیشتر داشته باشیم.
وی با تاکید بر صحت نداشتن سهم ۵۰ درصدی ایران اظهار کرد: دردوره پهلوی طبق قراداد۱۹۲۱و۱۹۴۰ بحث ۵۰ درصد مطرح نیست چرا چون به دلیل موقعیت خود دریای خزر قوانین بین المللی دریا شاملش نمیشود و دریای خزر مدیریش براساس توافقات کشورهای حوزه دریای خزر هست.
عضو هیئت علمی دانشگاه علو م کشاورزی و منابع طبیعی؛یاد آور شد: این شرایط حتی تا دهه اول انقلاب اسلامی وجود داشت ولی با تغییر موضع شوروی نسبت به انقلاب اسلامی و اتخاذ سیاست مسالمت آمیز ودرنتیجه سرمایه گذاری و استفاده هردو کشور از منافع ارتباط مسالمت آمیز امروز ما دریای خزر علاوه بر رفت وآمد کشتیهای تجاری مامور نظامی هم اجرا کردیم.
این کارشناس فرهنگی ،سیاسی، به بحران ساز بودن این نقطه اشاره کرد و گفت : باهمه این شرایط با فروپاشی شوروی و تشکیل جمهوری های مستقل دریای خزر و مدیریت آن وارد مرحله تازه ای شد که اگرمدیریت درست نشود میتواند چالش بزرگی برای کشورهای حاشیه دریای خزر باشد به همین اجلاس های مختلف درمباحث مختلف در پیرامون محیط زیست و منابع روی بستر وزیر بستر گفته شد.
وی با اشاره به موضوعات مطرح شده در کنوانسیون اشاره کرد و گفت : کنوانسیون اخیر در کاکائو قزاقستان ادامه همان مباحث و نگاه همه جانبه به حل موضوعات مرتبط با محیط زیست رفع آلودگی دریا.ترانزیت.مبارزه با تروریسم.وتعامل مرزبانی و جلوگیری از درگیری نظامی بین کشورها تبادل نظر شد .
این استاد دانشگاه،در رابطه با فواید این کنوانسیون گفت :دشمنان در صدد نا آرام کردن این دریای صلح و ارامش هستند ودر بعضی از کشورها هم سرمایه گذاری کردند ومیتونه زمینه اختلاف ودرگیری شود اما این کنوانسیون با تصمیمات مشترک و مورد قبول همه کشورهای ساحلی بستر اختلاف رو تاحدودی از این منطقه دور میکندوکشورها میتوانند از منافع آن استفاده کنند .
سپهری افزود :طبق مفاد این کنوانسیون هیچ کشوری اجازه ورود و عبور کشتیهای نظامی دیگر را جهت حمله به دیگر کشورها را نمیدهد، دراین دریا همه کشتیها با پرچم این ۵کشور دررفت وآمد هستند؛حال بااین شرایط مرزی سهم ۵۰ درصدی امکان پذیر هست؟ هیچوقت ایران سهم ۵۰ درصدی نداشته است.
وی ادامه داد:باتوجه به موقعیت طبیعی دریای خزر سهم ۵۰درصدی یعنی تصرف ترکمستان،قزاقستان و آذربایجان که اینها رو قاجارها از دست داد و حتی در یک دوره روزنه ای برای تصرف سرزمینی در حکومت پهلوی بوجود آمده اما پیگیر نشده است و در حال حاضر امروز ماکمترین ساحل دریای خزر رو نسبت به چهار کشور دیگر رودارا میباشیم.
این کارشناس سیاسی، خاطر نشان کرد:رئیس جمهور وتیم سیاست خارجی تا به اینجاحرکات مثبتی انجام دادند وانشاالله با مدیریت صحیح هم جلوی بحرانهای احتمالی گرفته شود وهم از منافع آن استفاده ببریم.
انتهای پیام/م
ارسال نظر