با سازش دولت و کنگره آمریکا بر روی طرح سنا؛
مذاکرات هستهای دشوار شد/ روحانی و ظریف: به ما ارتباطی ندارد
واکنش دکتر روحانی به طرح سنا: «بنده اعلام میکنم، اینکه سنای آمریکا چه میگوید، مجلس نمایندگان آمریکا چه میخواهد یا تندروها دنبال چه هستند و مزدوران در منطقه چه میگویند، به ملت و دولت ما ارتباطی ندارد.»
به گزارش گلستان 24، واکنشها به سازش ناگهانی دولت و کنگره آمریکا درباره طرحی ضد توافق جامع هستهای با ایران همچنان ادامه دارد.
اوباما و دیگر دولتمردان آمریکا که تا قبل از روز سهشنبه این هفته میگفتند اگر طرح سنا تصویب شود آن را وتو میکنند، ناگهان در تغییر موضعی آشکار اعلام کردند که اوباما طرح سنا را امضا خواهد کرد.
کمیته روابط خارجی روز سه شنبه به اتفاق آرا و با 19 رأی "قانون بازبینی موافقتنامه اتمی ایران" را تایید کرد تا در صحن کامل سنا به رای گذاشته شود.
طرح سنا از رئیس جمهور آمریکا می خواهد ظرف پنج روز پس از رسیدن به توافق با ایران، متن موافقتنامه را برای بررسی تسلیم کنگره کند. کنگره 30 روز فرصت خواهد داشت تا درباره تحریمهای خود علیه ایران تصمیم بگیرد و موافقت یا مخالفت خود را اعلام کند.
این طرح و امضا آن توسط اوباما می تواند به مانعی جدی مقابل توافق جامع هستهای تبدیل شود.
واکنشهای مختلف در داخل و خارج ایران به طرح سنا:
جان کری، وزیر خارجه آمریکا:
کری روز چهارشنبه در نشست وزرای خارجه گروه ۷ در آلمان گفت: «دیروز سازشی در واشنگتن در ارتباط با نظر کنگره (در مورد مذاکرات ایران) صورت گرفت. ما مطمئن هستیم که رئیس جمهور قادر به مذاکره برای رسیدن به توافق (با ایران)، به طوری که جهان جای امن تری شود، خواهد بود.»
به نوشته سایت دویچه وله، جان کری، در این اجلاس با ابراز خشنودی از توافق کنگره و دولت آمریکا روی این طرح گفت که این امر برای رسیدن به توافق نهایی «باعث خاطرجمعی» او شده است.
ما مطمئن هستیم با توجه به اختیارات رئیس جمهور به توافق میرسیم.
فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر خارجه آلمان:
اشتاین مایر از "لوبک" آلمان، محل برگزاری نشست گروه ۷: گفتگوهای ایران و قدرت ها برای تنظیم یک توافق جامع تا روز ۹ تیر - پایان ژوئن - قرار است هفته آینده از سر گرفته شود.
امید همه ما در گروه ۷ این است که توافق با ایران مشوقی برای رسیدن به راه حل هایی در مورد سایر مناقشه ها (در منطقه) شود.
نکته این است که اگر ما بتوانیم به توافقی بر اساس چارچوب کلی دست پیدا کنیم، بعد مسئله این است که بتوانید آن را از تصویب کنگره آمریکا بگذرانید.
واکنش رژیم صهیونیستی:
اسرائیل که به شدت با تفاهم لوزان مخالف است، از توافق کاخ سفید و سنا استقبال کرد.
یووال استاینیتز وزیر اطلاعات به رادیو اسرائیل گفت: «مصالحه به دست آمده در سنا خوب و تحولی مهم است و دستاوردی برای سیاست اسرائیل است.
محمدجواد ظریف، وزیرخارجه ایران:
گفت وگوی اختصاصی با ایرنا: من احساس می کنم در صورتی که غربی ها بپذیرند که فشار و توافق با هم جمع نمی شود، فکر می کنم رسیدن به توافق دشوار نیست.
دکتر ظریف از لیسبون پرتغال درباره طرح سنا گفت: «این وظیفه دولت آمریکاست که موافقتنامه های بین المللی اش را اجرا کند. و ما دولت آمریکا، رئیس جمهور ایالات متحده، را مسئول آن می دانیم.»
دولت ایران طرح سنا را بررسی خواهد کرد تا ببیند تداخلی در توانایی رئیس جمهور آمریکا برای اجرای تعهدات آینده اش در قبال ایران ایجاد می کند یا خیر.
ما هنوزباید این مسئله را بررسی کنیم و ببینیم که تبعات آن برای توافق چه خواهد بود.
اگر تبعات این لایحه چه در رابطه با طرح اقدام مشترک که در نوامبر 2013 در مورد آن توافق کردیم و چه در باره توافق جامع آتی که در حال مذاکره درباره آن هستیم نقض کننده باشد آنگاه این موضوع برای مذاکرات ما تبعاتی خواهد داشت. اما من در موقعیتی نیستم تا در این باره حرف بزنم.
رئیس جمهور آمریکا مسئول توافقی است که امضاء می کند اما ما لایحه سنا را بررسی خواهیم کرد تا ببینیم آیا نوعی تخطی و مانع درباره اختیارات رئیس جمهور آمریکا که می خواهد توافق را امضاء کند خواهد بود یا خیر.
حجت الاسلام و المسلمین روحانی، رئیس جمهور ایران:
در جلسه توسعه و سرمایه گذاران استان گیلان:
توافقی که حاصل شود به نفع همه خواهد بود و کسانی که با سروصدا فکر می کنند فضای جدیدی که در منطقه و جهان بوجود خواهد آمد به ضرر آنها خواهد بود ، اشتباه می کنند و هیچ کس از ایجاد فضای مثبت برای کار و تعامل ضرر نخواهد کرد.
دنیا این را میفهمد که این دولت علیرغم تحریمها ، قادر است مشکلات را پشت سر بگذارد. اینکه گفتم سازمان تحریم ترک خورده شعار ندادهام و خودشان میدانند. ایران کشوری بکر با امکانات بسیار عظیم است.
در اجتماع باشکوه مردم گیلان:
این که سنا و مجلس نمایندگان و تندروها در آمریکا و مزدوران منطقهای آنان چه میگویند، به ما ارتباطی ندارد، ما در برابر تعامل، حسن نیت و احترام، تعامل، حسن نیت و احترام میخواهیم و اعلام میکنیم طرف ما مجالس آمریکا نیست، بلکه مجموعهای به نام ۱+۵ است.
5+1 بداند پایان این توافق اگر پایان تحریمهای اقتصادی نباشد، توافقی نخواهد بود. باید پایان این مذاکرات که از زمان امضای توافق آغاز میشود، اعلام لغو تحریمهای ظالمانه اقتصادی علیه ملت ایران باشد.
بنده اعلام میکنم، اینکه سنای آمریکا چه میگوید، مجلس نمایندگان آمریکا چه میخواهد یا تندروها دنبال چه هستند و مزدوران در منطقه چه میگویند، به ملت و دولت ما ارتباطی ندارد.
دنیا و ۱+۵ بداند، مجلس نمایندگان و سنا و رییس جمهوری آمریکا، دولت آمریکا همه بدانند در این توافق اگر پایان تحریم نباشد، توافقی نخواهد بود.
دیگر نظرات درباره طرح سنا:
ایلان گلدنبرگ مقام سابق وزارت خارجه و پنتاگون که اکنون محقق مرکز "نیو امریکن سکوریتی" است به لس آنجلس تایمز گفت که این طرح "ضربه ای مرگبار برای مذاکرات یا حتی چیزی شبیه به ضربه ای مهلک" نیست اما "مانع غیرلازم دیگری در مذاکرات بسیار پیچیده ایجاد می کند."
شورای ملی ایرانیان آمریکا (نایاک) هم که از روند مذاکرات حمایت می کند گفت: «این طرح مذاکرات دشوار با ایران را دشوارتر می کند.»
"پی جی کرولی" سخنگوی پیشین وزارت خارجه آمریکا به صدای آمریکا گفت: «این مذاکره ای بود بین قوای قانونگذاری و اجرایی کشور و بنابراین باید هر دو قوه در این مصالحه چیزی بدست می آوردند. آنچه کنگره به دست آورد، ایفای نقش در روند تصویب توافقی بود که قرار است بین ایران و گروه پنج به علاوه یک حاصل شود. و آنچه کاخ سفید به دست آورد اطمینان از اینکه کنگره تا حصول توافق و یا شکست مذاکرات، در حاشیه خواهد ماند.»
وی درباره اینکه شماری از قانونگذاران محافظه کار آمریکا همچنان بر روی تغییر نظام سیاسی ایران و یا حمله نظامی به تأسیسات برای حل و فصل کردن معضل و چالش اتمی تاکید دارند گفت:
«به نظرم در بین تمامی طیف های سیاسی در آمریکا، خیلی ها ترجیح می دهند که حکومت متفاوتی در تهران بر سر کار باشد. پرسش این که بهترین راه ایجاد تغییر در ایران از طریق تعامل است یا از راه منزوی کردن تهران.... اما دولت اوباما می گوید که ۳۵ سال از انزوای ایران می گذرد و این وضعیت نتایج دلخواه ما را به دنبال نداشته است، اما تعامل موجب شده که به این توافق دست یابیم.»
تیترهای رسانه های فارسی زبان غرب:
ارسال نظر