یادداشت//

اساس شکل گیری 16 آذر حضور به موقع دانشجویان در صحنه و ایستادگی در مقابل آمریکایی ها بود.

عده ای به دنبال تحریف 16 آذر هستند/ روز دانشجو یعنی فریاد مرگ برآمریکا

به گزارش گلستان24؛اگر سری به تقویم بزنیم تاریخ ها و بزرگداشت های مختلفی را مشاهده می کنیم،در این بین 16 آذر شاید یکی از مهمترین روز های آذرماه حداقل برای دانشجویان و اصحاب دانشگاه باشد چرا که این روز روز دانشجو نام گذاری شده و هر ساله در دانشگاه های کشور با حضور مسئولین این روز گرامی داشته می شود.

اما چه شد که این روز برای دانشجویان نامگذاری شد؟

در دههٔ ۱۳۲۰ و اوایل دهه ۱۳۳۰، پس از سقوط حکومت رضاشاه پهلوی و ایجاد فضای بازتر، فعالیتهای سیاسی در بین دانشجویان دانشگاه تهران (تنها مؤسسه مدرن آموزش عالی آن زمان در ایران) بسیار افزایش یافت.

در این دوران حزب توده، از نفوذ بسیاری در بین دانشجویان برخوردار بود چنان‌که بنا به گزارشهای مختلف، بیش از نیمی از دانشجویان دانشگاه تهران عضو یا هوادار این حزب بودند. اما در دوران نخست‌وزیری محمد مصدق و افزایش محبوبیت جبههٔ ملی در اوایل دهه ۱۳۳۰، محوریت این حزب در دانشگاه به چالش کشیده شد.

پس از وقوع کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، سازمانهای سیاسی تشکیل دهنده جبهه ملی، برای دوره کوتاهی در یک ائتلاف ضعیف، تحت نام نهضت مقاومت ملی به مقاومت سیاسی دست زدند و تظاهرات‌ها و اعتصابهای پراکنده‌ای در پاییز همان سال در دانشگاه تهران و همچنین بازار، از جمله در تاریخ ۱۶ مهر و ۲۱ آبان، در اعتراض به محاکمه مصدق برگزار شد.

چند هفته پس از این وقایع، اعلام شد که روابط ایران و بریتانیا (که در زمان نخست‌وزیری مصدق قطع شده بود) از سر گرفته خواهد شد و ریچارد نیکسون نایب ریاست جمهوری وقت آمریکا برای دیدار رسمی به ایران خواهد آمد. این موضوع بهانه لازم برای اعتراضات را فراهم کرد و در ۱۶ آذر به سفارش نهضت مقاومت ملی، دانشجویان فعال به سخنرانی در کلاسها پرداختند و ناآرامی تمامی محوطه دانشگاه تهران را فرا گرفت.

دولت وقت برای پیشگیری از هرگونه اقدام بعدی تصمیم به سرکوب اعتراضات گرفت. سربازان و نیروهای ویژه ارتشی پس از هجوم به دانشگاه، به کلاسهای درس حمله کرده و صدها دانشجو را بازداشت و زخمی نمودند.؛نیروهای امنیتی در دانشکده فنی، اقدام به شلیک تیر کردند که موجب شهادت سه دانشجوی این دانشکده به نامهای احمد قندچی، آذر (مهدی) شریعت‌رضوی و مصطفی بزرگ‌نیا شد. فردای آن روز نیکسون به ایران آمد و دکترایافتخاری در رشته حقوق را در دانشگاه تهران که در اشغال مشهود نیروهای نظامی بود، دریافت کرد.

همانطور که گفته شد این روز به علت  مقابله دانشجویان با حضور ریچارد نیکسون نایب ریاست جمهوری وقت آمریکا و حوادث پس از آن،  هر ساله گرامی داشته می شود.

اما چه شده که در این روز ها و 16 آذر در برخی از دانشگاه ها به جای فریاد مرگ بر آمریکا صداهای دیگری را می شنویم؟ چرا به جای تبعیین رشادت های دانشجویان آن زمان برخی از دانشجویان، حال دانسته یا نادانسته به حمایت از افرادی می پردازند که سابقه ی در خشانی حداقل دراین زمان در خصوص مقابله انقلابی با خارجی ها ودشمنان را نداشته اند دست می زنند؟

اساس شکل گیری 16 آذر این بود که  فرهیختگان جامعه یعنی دانشجویان از نیت اصلی  آمریکایی ها خبر داشتند و میدانستند هرکجا که آمریکایی ها پا بگذارند جزء بدبختی چیزی دیگر در آنجا به وجود نخواهد آمد به همین منظور نسبت به حضور معاون رئیس جمهور آمریکا دست به اعتراض زدند.

عده ای 16 آذر را تحریف کرده اند و این روز را جوری در پیش گاه جوانان و مردم جلوه میدهند که فقط یک مراسم کوچک وتشریفاتی جهت بزرگداشت مقام دانشجو است، در حالی که اینگونه نیست و این روز مظهر ایستادگی دانشجویان در مقابل با نفوذ خارجی است.

انتهای پیام/

 

ارسال نظر

آخرین اخبار