چشم امید ۱۰۰ هزار گلستانی به تصمیم وزارت نفت است، تصمیمی که می‌تواند رویاهای مردم گلستان را به واقعیت تبدیل کند و یا پرونده پتروشیمی را برای همیشه ببندد.

 طلسم ۱۲ ساله پتروشیمی گلستان؛ ۱۰۰ هزار سهامدار منتظر تصمیم وزارت نفت

به گزارش گلستان 24  ؛ عده‌ای وام گرفتند، برخی هم طلاهایشان را فروختند و با 2 میلیون و 500 هزار تومان پس‌انداز خود، سهام کارخانه‌ای را خریدند که هرگز ساخته نشد. مردم محرومی که سال‌ها به بهانه سرسبزی، از استقرار صنایع محروم بودند حالا با پتروشیمی، رویا می‌ساختند. تبلیغات وسیع و گسترده موجب شد تا 97 هزار سهام‌دار در پذیره‌نویسی شرکت کنند. گلستانی‌ها در سال 85 بیش از 28 میلیارد تومان در پروژه‌ای که فقط روی کاغذ وجود داشت، سرمایه‌گذاری کردند.

نخستین گامی که گلستان در مسیر صنعتی شدن برداشت با شکست تلخی همراه بود. پتروشیمی گلستان با اینکه قرار بود 4 ساله به بهره‌برداری برسد، با گذشت این‌ سال‌ها نه ماشین‌آلاتش خریداری شده و نه اینکه کار احداث سیلوها و ساختمان‌هایش به اتمام رسیده است. بخش دولتی که گفته می‌شد حدود 20 درصد سهام این کارخانه را داشت بعد از چندماه از کلنگ‌زنی، سهمش را به بخش خصوصی واگذار کرد و عملاً دولت در این طرح هیچ نقشی جز تأمین خوراک و ارائه خدماتی مانند گازرسانی، آبرسانی و تأمین برق برعهده نداشت. اقداماتی که بخش زیادی از آنها انجام شده اما بخش خصوصی به رغم پیگیری‌هایی که حدود 97 هزار سهامدار انجام می‌دهند، هنوز نتوانسته پاسخی روشن و شفاف به آنان بدهد.

در ابتدای دولت یازدهم با آمدن بیژن زنگنه به وزارت نفت و صحبت‌هایی که او درباره اولویت داشتن چند طرح پتروشیمی از جمله گلستان و زنجان انجام داده بود، همه منتظر باز شدن گره کور این طرح بودند. اما در سفر آذرماه سال 93 دولت یازدهم به استان، به رغم پیگیری‌هایی که مجمع نمایندگان استان داشت، طرح پتروشیمی از اولویت خارج و وام ارزی آن مصوب نشد.

پس از آن نیز تا پایان دولت یازدهم تغییری در وضعیت این طرح نیمه تمام رخ نداد تا اینکه زنگنه در دیدار با مجمع نمایندگان گلستان قول داد تا سرمایه‌گذار جدیدی برای تکمیل پتروشیمی استان پیدا کند.جدا از وعده‌های بی‌سرانجام دولت و وزیر نفت به مردم گلستان، بسیاری معتقدند مدیران این استان نیز با این بهانه که پتروشیمی مربوط به بخش خصوصی است، تلاش چندانی برای راه‎اندازی نکردند.

حسن صادقلو، استاندار گلستان در دولت یازدهم معتقد بود تولید محصول نهایی این کارخانه که شامل اوره و آمونیاک است، دیگر صرفه اقتصادی ندارد و برای همین هیئت مدیره باید راهکار دیگری بیندیشد. در همان سال‌ها مباحثی در خصوص تغییر ماهیت طرح از پتروشیمی به GTPP ( تبدیل گاز به پروپیلن)، MTO  ( تبدیل متان به الفین) و GTO ( تبدیل گاز به الفین) مطرح شد. حتی کار تا جایی پیش رفت که مسئولانی مانند حسینقلی قوانلو، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مدعی بودند در این زمینه ایدرو تفاهم‌نامه‌ای با شرکت سرمایه‌گذاری بانک صنعت و معدن منعقد کرده و قرار شده است که مطالعات فنی و اقتصادی هرکدام از این طرح‌ها بررسی شود.
  

زمان همچنان سپری می‌شد و مردم گلستان و سهامداران این کارخانه همچنان چشم انتظار اتفاقات خوب بودند تا اینکه صادقلو آب پاکی را روی دست آنان ریخت و در ماه‌‌های پایانی حضورش در استانداری اعلام کرد « ساخت پتروشیمی با تولید اوره و آمونیاک مقرون به صرفه نیست و هیئت مدیره نیز به رغم پیشنهادات جدید، علاقه‌ای به حل مشکل ندارد».

پرونده پتروشیمی روی میز وزیر کشور

اما با آمدن مناف هاشمی به استان، رویکردها نسبت به این طرح صنعتی ناتمام، تغییر کرد ولی با گذشت یکسال این تغییر رویکردها و تلاش‌ها نیز راه به جایی نبرده است.

استاندار گلستان در همان ماه‌های ابتدایی حضورش در استان اعلام کرد که پیگیری و به ثمر رساندن پتروشیمی یکی از اولویت‌های هفت‌گانه اوست. برای همین در سفری که وزیر کشور و معاون اقتصادی او به استان گلستان داشتند، درخواست ورود این وزارتخانه به پرونده پتروشیمی را داد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع وزارت کشور 30 خردادماه امسال به مردم گلستان قول داد که در مدت 3 ماه وضعیت پتروشیمی گلستان تعیین تکلیف شود، اتفاقی که با گذشت حدود 7 ماه هنوز رخ نداده و اما و اگرهای این پروژه همچنان به قوت خود باقی است.

در تمام این سال‌ها که مردم از بلاتکلیفی سرمایه‌هایشان در مجتمع پتروشیمی انتقاد می‌کردند، هیئت مدیره آن ترجیح می‌داد بیشتر  شنونده باشد تا بخواهد پاسخی به شهروندان بدهد. این در حالی است که 76 درصد از سهامداران این طرح، افراد حقیقی هستند.

ناتوانی بخش خصوصی در تأمین تضامین بانکی

عباس اغنامی، مدیرکل امور اقتصادی استانداری گلستان نیز در این باره می‌گوید: اواخر بهمن‎ماه سال 92 براساس ابلاغ سیاست‎های اصل 44 قانون اساسی، شرکت ملی پتروشیمی که سهام‎دار این پروژه بود از آن خارج شد. همان زمان 2 طرح پتروشیمی لردگان و زنجان نیز آغاز شده بود. با وجود اینکه پتروشیمی گلستان آن زمان دارای پیشرفت مناسب و روند کاری خوبی بود اما با بیرون آمدن شرکت پتروشیمی از سهام‎داری روند کار دچار وقفه شد.

او می‌افزاید: آن زمان شرایط استفاده از تسهیلات و اعتبارات مصوب آنها در صندوق توسعه ملی به‎دلیل فقدان امکان تأمین وثیقه ممکن نشد. زمانی که دولت در پروژه سهام‌دار باشد، خودش ضمانت‌های لازم را می‎دهد در غیر این صورت بخش خصوصی باشد باید تضامین لازم را ارائه دهد اما به‎دلیل عدم امکان تأمین وثیقه از طرف سهام‎داران، این طرح با مشکل مواجه شد.

اغنامی می‌گوید: هرچندهمه ما متعهد به پیگیری تعهدات دولتمردان هستیم اما پتروشیمی یک مجموعه و شرکت خصوصی است و دولت نمی‎تواند در این سرمایه‎گذاری مشارکت داشته باشد.

او درباره توجیه اقتصادی ساخت و تکمیل پتروشیمی استان اینگونه توضیح می‌دهد: سالانه حدود 5.5 میلیون تن کود اوره و آمونیاک در کشور تولید می‌شود که نیمی از آن به مصرف داخل می‌رسد و بقیه صادر می‌شود. مجتمع پتروشیمی گلستان هم در صورت تکمیل باید نگاهش به صادرات باشد در غیر این صورت، احداث آن توجیه اقتصادی ندارد. مسئله‌ای که وزیر نفت در دیدار با استاندار و برخی از نمایندگان استان نیز به آن تأکید کرد.

برای احداث و تکمیل پتروشیمی گلستان نیاز به 5 هزار میلیاردتومان سرمایه‌گذاری است؛ سرمایه‌ که فقط هلدینگ‌های بزرگ اقتصادی توان تأمین آن را دارند.

به رغم وجود همه ابهامات و مسائلی که پیرامون این پروژه نیمه تمام مطرح است، مدیرعامل پتروشیمی گلستان معتقد است سهام‌داران نگران کاهش ارزش سهام خود نباشند!

اردشیر حسامی بدون اینکه پاسخی به ابهامات مالی پتروشیمی گلستان دهد، به دلایل عدم دریافت تسهیلات ارزی این پروژه اشاره می‌کند و می‌گوید: علت بلوکه شدن 280 میلیون یورو در صندوق توسعه، عدم تضامین لازم و وثیقه نبود؛ دلیلش این بود که این مسئله از حدود اختیارات بانک ملی که متولی پرداخت ارز تعیین شده بود، خارج بود و قرار شد کنسرسیومی برای این کار تشکیل شود تا از طریق آن بتواند منابع را تأمین کند.

براساس همان موضوع بانک برای تضامین علاوه‎بر مرحله اجرای طرح، وثیقه ملکی به اندازه 10 درصد مطالبه کرده بود که هیئت مدیره برای تأمین 10 درصد تضامین ملکی، زمینی را خریداری کرد که ارزش سهام سهام‎داران حفظ شود. سهام‌داران نگران کاهش ارزش سهام خود نباشند زیرا قیمت زمینی که خریداری شده افزایش پیدا کرده است.

او ادامه می‌دهد: در مجموع 473 میلیارد ریال برای پتروشیمی گلستان جمع شده بود حال آنکه این پروژه 4.5 تا 5 هزار میلیارد تومان سرمایه نیاز دارد. قرار بود مابقی سرمایه مورد نیاز  از منابع دولتی تأمین شود که این اتفاق رخ نداد و دولت از این طرح کنار کشید.

پای 2 وزارتخانه و چند سرمایه‌گذار بخش خصوصی در میان است

سیدمناف هاشمی، استاندار گلستان نیز در آخرین اظهارنظرش درباره این پروژه با بیان اینکه « امید نمی‌دهم که این پروژه همین فردا آغاز شود»، گفته است: پروژه‌ای مسئله‌داری مانند پتروشیمی را تا به نتیجه رسیدن، پیگیری می‌کنیم.

او می‌گوید: با پیگیری برخی وزار و دستور رئیس جمهور، مکاتباتی با بخش‌های مختلف داشتیم. در آخرین نشستی که با وزیر نفت برگزار کردیم، قرار شد سازمان سرمایه‌گذاری این وزارتخانه به پروژه پتروشیمی گلستان ورود کند.

هاشمی می‌افزاید: اخیراً تغییرات مدیریتی در این سازمان به وجود آمد، با این حال مکاتبات خود را داریم. در صورتی که وزارت نفت وارد این پروژه شود، وزیر جهادکشاورزی نیز قول داده است در قالب تعاون روستایی بخشی از سرمایه‌گذاری را انجام دهد. بخش خصوصی نیز به شرط ورود بخش دولتی، برای ورود به این پروژه اعلام آمادگی کرده‌اند.

او معتقد است همه این اتفاقات در صورت قبول مشارکت وزارت نفت در این پروژه رخ می‌دهد و در غیر این صورت پتروشیمی گلستان بازهم به بن‌بست خواهد خورد.

همه چیز حالا به وزارت نفت بستگی دارد و چشم امید 100 هزار گلستانی به تصمیم این وزارتخانه است. تصمیمی که می‌تواند رویاهای مردم گلستان را به واقعیت تبدیل کند و یا پرونده پتروشیمی را برای همیشه ببندد. سفر هفته آینده رئیس جمهور به گلستان شاید مهم‌ترین فرصتی باشد که بتوان تکلیف پروژه پتروشیمی گلستان را بعد از حدود 12 سال مشخص کرد.

انتهای پیام/تسنیم

 

ارسال نظر

  • لطفا منتشر کنید
    0

    "خواسته های مهم و ضروری مردم گرگان از سفر رئیس جمهور به استان"

    سفرهای استانی مقامات عالی رتبه کشور، فرصت مناسبی برای تحقق خواسته های مهم هر شهر و منطقه محسوب می شود که می بایست در جهت رفع محرومیت و ایجاد امکانات جدید بهره های کافی از آن گرفته شود.
    با توجه به اینکه اکثر شهرها و مراکز استانهای کشور با همراهی مردم تدابیر مسئولان و نمایندگان خود بصورت کاملا برنامه ریزی شده و منسجم، امتیازات ویژه ای از سفر مقامات کشوری به استان خود گرفته اند، اما شهر گرگان (بعنوان یکی از معدود مراکز استان محروم کشور) در دوره های قبل بهره چندانی از این موقعیت های پیش آمده نبرده است!
    یکی از مهمترین علت ها در این امر و عدم بهره وری گرگان از امتیازات اینگونه سفرها، بی اطلاعی مدیران این شهر از خواسته های بحق مرکز استان و گم شدن نیازهای واقعی این شهر در برابر موارد استانی بوده است...
    به نحوی که عده ایی سهوا و یا بصورت عامدانه (غرض ورزی های سیاسی) خواسته های استانی همچون پتروشیمی، راه آهن، زهکشی، آشوراده و ... را جایگزین نیازهای گرگان نموده اند!
    مهمترین دلیل این اقدامات هم میتواند ناشی از یک تفکر پوچ و باطل مبنی بر حساسیت زا بودن توسعه گرگان بوده ، و به عقیده غلط این افراد همیشه باید ملاحظه شهرهای استان را داشته باشیم تا مبادا فکر کنند توسعه استان از حالت توازن خارج شده است!!!
    در واقع از نظر این افراد، توسعه گرگان باید قربانی وحدت و مصلحت استان شود تا مبادا از محبوبیت برخی آقایون کاسته شود... و بدتر اینکه همین افراد هیچ فهمی از این موضوع ندارند که توسعه زیرساختهای گرگان (بعنوان مرکز و پایتخت استان) در همه حوزه ها چقدر می تواند خدمات مطلوب و شایانی به کل استان داشته باشد؟!
    اما اینبار از مسئولان استان و بخصوص فرماندار محترم شهرمان "جناب مهندس صفوی" (که انصافا در همین مدت کوتاه ثابت کرده اند که پای توسعه گرگان ایستاده اند) می خواهیم بر خلاف دوره های گذشته که مطالبات مهم مردم گرگان همیشه در این گونه شرایط در حاشیه بوده، پیگیری های لازم برای معرفی پروژه ها، تصویب و اخذ اعتبارات لازم در جهت ساخت و بهره برداری از آنها را داشته باشند...
    در ادامه به بخش مهمی از خواسته های ضروری و بحق مردم گرگان می پردازیم:
    1 - پیگیری طرح های نیمه تمام که از چندین سال گذشته همچنان معطل اعتبارات ملی هستند. (بیمارستان ۳۲۰ تختخوابی شصتکلاته، تالار مرکزی، ورزشگاه شش هزارنفری، نگارخانه جنب تالار فخرالدین، مجتمع درمانی هلال احمر ، مجتمع رفاهی درمانی ایثار، خانه ژیمناستیک، تکمیل کمربندی، رفع مشکل آب شرب و ...
    2 - احداث بیمارستان جنرال بزرگ و مجهز ۶۰۰ تختخوابی گرگان (شهرک سلامت)
    3 - احداث بیمارستان تخصصی ویژه کودکان گرگان جایگزین بیمارستان فرسوده طالقانی
    4 - ساخت مرکز جامع سرطان تیپ ۳ گرگان
    5 - دریافت مجوز و احداث دانشکده داروسازی گرگان
    6 - احداث سایت دانشکده فنی مهندسی گرگان (با توجه به وضع نامناسب ساختمان الغدیر)
    7 - اخذ مجوز ایجاد رشته دکترای حرفه ای ( پزشکی ) دانشگاه آزاد گرگان همچون سایر مراکز استانهای کشور
    8 - احداث کتابخانه مرکزی گرگان
    9 - دریافت اعتبار لازم جهت ساخت درمانگاه مجهز برای فرهنگیان گرگان
    10 - ایجاد پلی کلینیک جدید و بزرگ تامین اجتماعی در گرگان با توجه به محدودیت شدید فضا و امکانات ضعیف کلینیک فعلی
    11 - جذب اعتبار جهت احداث ساختمان جدید فرمانداری گرگان
    12 - جذب اعتبار جهت احداث ساختمان جدید شهرداری گرگان
    13 - خروج پادگان لشکر ۳۰ و تملک زمین اداره کل دخانیات جهت ایجاد مراکز گردشگری و فضای سبز در گرگان
    14 - ارتقاء رتبه شهرداری گرگان به درجه ۱۱ جهت استفاده از اعتبارات و بودجه های ملی
    15 - پیگیری ویژه جهت استقلال ادارت مهمی همچون برق منطقه ای، شرکت غله و... از استان مازندران!
    16 - اخذ مجوز جهت ایجاد نیروگاه برق در گرگان جهت رفع افت ولتاژ

  • لطفا منتشر کنید 001
    0

    خواسته های مهم و ضروری مردم گرگان از سفر رئیس جمهور به استان

    فایل عکس مربوط به این مقاله

    http://up.upinja.com/vfj0w.jpg

آخرین اخبار