الهه کولایی: توافق هسته ای، فرصت های از دست رفته را بر می گرداند
استاد علوم سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه تهران و نماینده سابق مجلس شورای اسلامی گفت: درصورت توافق هسته ای ایران و غرب، فرصت های از دست رفته کشورمان بویژه درحوزه اقتصادی باز می گردد.
به گزارش گلستان 24، الهه کولایی عصر یکشنبه در نشست بررسی دستاوردهای توافق هسته ای و چالش های پیش رو در گرگان، اظهارداشت: بدلیل سیاست های تقابل گونه در سیاست خارجی و صدور 6 قعطنامه شورای امنیت و قرارگرفتن ایران ذیل فصل هفت منشور این سازمان،کشور ما از بسیاری فرصت ها ناشی از تحولات منطقه ای و بین المللی بویژه در حوزه اقتصادی محروم شد.
وی بعنوان مثال به رژیم حقوقی دریای خزر و استفاده کشورهای حاشیه این دریا از منابع انرژی آن اشاره کرد و گفت: بدلیل قرارگرفتن ایران ذیل فصل هفت منشور سازمان ملل و اینکه ایران حق ندارد درمحاکم بین المللی اقامه دعوی نماید، نتوانستیم از منابع نفت و گاز این دریا بدرستی استفاده کنیم.
کولایی، اضافه کرد: موقعیت جغرافیایی و استراتژیک ممتاز ایران در منطقه خاورمیانه و قرار گرفتن درمسیر ارتباطی غرب و شرق آسیا، قرار گرفتن بین 2 حوزه مهم انرژی جهان درشمال و جنوب کشور و مزایایی که می توان از قبل این موقعیت ها بدست آورد، را بدلیل تحریم ها و قعطنامه های شورای امنیت از دست دادیم.
وی با یادآوری فروپاشی شوروی سابق و تشکیل جمهوری های جدید در این کشور و اینکه بیشتر این جمهوری ها درخشکی محصورند، این پرسش ها را مطرح کرد که، جمهوری اسلامی با موقعیت ممتاز جغرافیایی خویش تا چه حد توانسته از مزایای این کشورها استفاده کند؟ چقدر مسیر ترانزیت احداث کردیم؟
این فعال سیاسی، خاطرنشان کرد: از دست دادن این فرصت ها بدلیل رویکرد توهم گرایانه و بی توجهی به واقعیت های جامعه جهانی طی 8 سال فعالیت دولت قبلی و اعمال تحریم های ظالمانه غرب است بطوریکه حاصل تحریم ها، تحمیل هزینه های گزاف بر مردم بوده است.
کولایی با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری 92، گفت: مردم هوشیار ایران با مشاهده این وضعیت ها به شعارهای اعتدال گرایانه دولت یازدهم بویژه شعار ارتباط سازنده با جهان رای دادند و امروز دولت تدبیر و امید تمام تلاش خود را برای بازگرداندن فرصت های از دست رفته درعرصه بین الملل بکار گرفته است.
وی بااشاره به سیاست دولتمردان آمریکا طی 3 دهه گذشته علیه نظام جمهوری اسلامی، افزود: انزوا، مهار و محروم کردن ایران از مزایای جغرافیایی و اقتصادی سه راهبرد دولت آمریکا طی این سال ها بوده و همچنان ادامه دارد.
استاد علوم سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه تهران هم چنین خاطرنشان کرد: اعمال این سیاست ها ازسوی آمریکا و عدم پایبندی به تعهدات درقبال اقدامات انجام شده توسط ایران در جریان پرونده هسته ای درسال 82 و نیز رشد شتابان پیشرفت های دانش هسته ای ایرانیان، سبب شده تا بین ایران و آمریکا و کشورهای غربی و بالعکس، یک بی اعتمادی عمیق پدید آید.
کولایی گفت: بااین حال مذاکرات هسته ای که از 18 ماه گذشته بین ایران و 6 کشور بزرگ درحال انجام است نشان داد که کشورهای طرف مقابل علی رغم میل باطنی چاره ای جز به رسمیت شناختن حقوق هسته ای ملت ایران نداشته و به نقش و قدرت تاثیرگذار کشور ما در منطقه اذعان دارند.
وی همچنین مخالفت افراطیون و تندروها در داخل ایران و آمریکا را از چالش های پیش رو در مذاکرات و توافق هسته ای عنوان و تصریح کرد: جای تعجب است، رادیکال ها به جای استناد به سخنان تیم مذاکره کننده خود، به سخنان لابی های صهیونیست استناد می کنند.
نماینده دوره ششم مجلس دربخش پایانی سخنان خود به مسئله تروریسم و گسترش خشونت افراط گرایان در منطقه اشاره کرد و گفت: این رویه به تجزیه و تضعیف دولت های ملی کمک می کنند.
وی با اشاره به مخالفت برخی کشورهای منطقه با توافق هسته ای غرب - ایران، افزود: منافع این کشورها در نرسیدن به توافق است زیرا از قَبَل تحریم های ظالمانه غرب علیه ایران، درآمدهای کلانی بدست می آورند.
دراین نشست، احسان مکتبی مدرس دانشگاه و فعال سیاسی استان گلستان نیز در سخنانی، مذاکرات هسته ای ایران با 6 قدرت برتر جهانی را نقطه عطفی در تاریخ سیاست خارجی ایران عنوان کرد و گفت: رسیدن به توافق هسته ای، جایگاه و قدرت جغرافیایی و اقتصادی و سیاسی ایران را برجسته تر از گذشته می کند.
وی، عرصه بین الملل را عرصه گفت و گو، چانه زنی و بده و بستان های سیاسی دانست و افزود: اگرچه مسئله هسته ای ایران یک خواست عمومی است اما نباید با رفتارهای ساختار شکنانه و ایدئولوژیک فضای حاکم بر مذاکرات را به هم زد.
مکتبی اضافه کرد: هنوز هیچ اتفاقی در مسئله هسته ای ایران رخ نداده و باید منتظر ماند تا زمانی که توافق صورت گیرد.
گفتنی است الهه کولایی به دعوت شورای هماهنگی جوانان اصلاح طلب استان گلستان به گرگان سفر کرده است.
حضور برخی چهره های سیاسی وابسته به جریان موسوم به اصلاح طلبان از اقوام مختلف گلستان درمراسم سخنرانی کولایی و امضای طوماری چندمتری در محکومیت بیانیه موسوم به انصار حزب الله استان و اعلام حمایت از حجج اسلام ناطق نوری و سیدحسن خمینی از حاشیه های این مراسم بود.
استان گلستان افزون بر یک میلیون و 850 هزار نفر جمعیت دارد./ایرنا
ارسال نظر