امام صادق(ع) تفکیک کننده جنود عقل و جهل
امام صادق(ع) در سال 114 ه.ق پس از شهادت پدرش در سن 31 سالگی به امامت رسید.
به گزارش گلستان ۲۴؛ مجتبی لشکر بلوکی نوشت: جعفر ابن محمد (ع) ، امام ششم شیعیان ، در ۱۷ ربیع الاول سال 83 ه.ق در مدینه متولد گردید.
کنیه ایشان ابوعبدالله و لقبشان صادق می باشد.
پدر ارجمندشان امام باقر(ع) و مادرش ام فروة است.
رسول خدا سالها قبل ولادت آن حضرت را خبر داده و فرموده بود نام او را صادق بگذارید .
امام صادق(ع) در سال 114 ه.ق پس از شهادت پدرش در سن 31 سالگی به امامت رسید.
دوران امامتش مصادف بود با اواخر حکومت امویان و اوایل حکومت عباسیان .
دوران آن امام در میان دیگر دورانهای ائمه اطهار ، دورانی منحصر به فرد بود و شرایط اجتماعی و فرهنگی عصر آن حضرت در زمان هیچ یک از امامان وجود نداشته است و این به دلیل ضعف بنی امیه و قدرت گرفتن بنی عباس بود.
این دو سلسله مدتها در حال مبارزه با یکدیگر بودند که این مبارزه در سال 129 ه.ق وارد مبارزه مسلحانه و عملیات نظامی گردیدند .
این کشمکش ها و مشکلات سبب شد که توجه بنی امیه و بنی عباس کمتر به امامان و فعالیتشان باشد ، لذا این دوران ، دوران آرامش نسبی امام و شیعیان و فرصت بسیار خوبی برای فعالیت علمی ، فکری و فرهنگی و برخورد فِرق و مذاهب مختلف و مبارزه با خرافات در دین به شمار می رفت.
پس از زمان رسول خدا دیگر چنین فرصتی پیش نیامده بود تا معارف اصیل اسلامی ترویج گردد ، بخصوص که قانون منع حدیث و فشار حُکّام اموی باعث تشدید این وضع شده بود.
امام صادق(ع) با توجه به فرصت مناسب سیاسی و نیاز شدید جامعه ، دنباله نهضت علمی و فرهنگی پدرش امام باقر (ع) را گرفت و حوزه وسیع علمی و دانشگاه بزرگی به وجود آورد و در رشته های مختلف علمی و نَقلی شاگردان بزرگی تربیت نمود .
شاگردانی چون:
هشام بن حکم
مفضل بن عمر کوفی جعفی
محمد بن مسلم ثقفی
ابان بن تغلب
هشام بن سالم
مؤمن طاق
جابر بن حیان
و . . .تعداد شاگردان امام را تا ۴۰۰۰ نفر نوشته اند.
ابوحنیفه رئیس یکی از چهار فرقه اهل سنت مدتی شاگرد ایشان بود و خودش به این موضوع افتخار کرده است.
مناظرات زیادی نیز در همین موضوعات میان ایشان و سران فرقه های گوناگون انجام پذیرفت که طی آنها با استدلال های متین و استوار ، پوچی عقاید آنها و برتری اسلام ثابت می شد.
همچنین در حوزه فقه و احکام نیز توسط ایشان فعالیت زیادی صورت گرفت .
یکی از مهمترین کارهای امام ؛ تفکیک جنود(لشکر) عقل و جهل است .
امام بیش از ۷۰ جنود برای هریک برشمردند و معرفت توحیدی را کاملاً تبیین نمودند ، لشکر دوگانه هایی همچون :
حق / باطل
ایمان / کفر
نور / ظلمات
استقامت / ذلت
حلال / حرام
مستضعف / مستکبر
ولایت الله / ولایت طاغوت
و ...
در تفکرات آسیای شرقی علی الخصوص چین به «یین و یانگ» برمی خوریم ، چیزی که در فیلم ، سریال و انیمیشن ساخت آنان مشاهده می شود .
آنان قائل به تعادل بین خیر و شر هستند ( معتقدند عالم جعل نیز باید باشد و با عالم حق تعادل داشته باشد!)
در تفکرات لیبرالی ، آنان معتقد به سه گانه ( پدر ، پسر و روح القدس ) هستند ! که قرآن صراحتاً می فرمایند که این شِرک است و آن را نگویید ، و متاسفانه علوم انسانی در غرب بر اساس همین سه گانه بنا شده و توحید در آن نیست ؛ برای همین است که رهبری معظم انقلاب تاکید بر اسلامی کردن علوم انسانی دارند .
بدین ترتیب ، شرایطی مناسب پیش آمد و معارف اسلامی بیش از هر وقت دیگر از طریق الهی خود منتشر گشت ، به صورتی که بیشترین احادیث شیعه در تمام زمینه ها از امام صادق(ع) نقل گردیده و مذهب تشیع به نام مذهب جعفری و فقه تشیع به نام فقه جعفری خوانده می شود.
پس از به قدرت رسیدن عباسیان ، همانطور که امام صادق (ع) پیش بینی کرده بود ، فشار بر شیعیان افزایش یافت و با روی کار آمدن منصور عباسی این فشار به اوج خود رسید.
سرانجام کار به جایی رسید که با تمام فشارها ، منصور چاره ای ندید که امام صادق(ع) را که رهبر شیعیان بود از میان بردارد و بنابراین توسط عواملش حضرت را به شهادت رساند.
آن حضرت در سن 65 سالگی در سال 148 ه.ق به شهادت رسید و در قبرستان بقیع در کنار مرقد پدر و جدّ خودش مدفون گردید .
ارسال نظر