تاثیر فیلم محمد رسول الله (ص) بر سینمای ایران از نگاه حمید خضوعی ابیانه
یادداشت اختصاصی حمید خضوعی ابیانه برای کتاب “پیامبر رحمت” ، کتاب اختصاصی فیلم محمد رسول الله (ص)
در فیلم محمد رسول الله (ص) با توجه به تولید بینالمللی آن، برای نخستینبار، ترکیبی از گروههای کاری داخلی و خارجی را تجربه کردیم که در نوع خود، بیسابقه بود و به میزان قابل ملاحظهای سبب انتقال و ارتقای دانش در بدنه فنی سینمای ایران شد، ضمن آنکه تفکیک وظایف بین تعداد بیشتری از اعضا در هر گروه، بازده کاری افراد را نیز بالاتر برد که در ایران معمولا کمتر به آن پرداخته میشود.
به گزارش گلستان 24، گروه فیلمبرداری فیلم محمد رسول الله (ص)، جدا از نیروهای ایرانی فعال در آن، گروه ثابتی بود که مدیر فیلمبرداری باسابقه سینمای جهان، ویتوریو استورارو تجربه کار با آنها را در پروژههای دیگر نیز داشت. اما تفکیک و ترکیبی که او در ابتدای کار با توجه به تخصص و صلاحیت نیروهای ایرانی و ایتالیایی در گروههای مورد نیاز انجام داد، موجب شد تا افراد هر دو گروه به صورت مجزا و در دستهبندیهای جداگانه قرار نگیرند و این باعث نزدیکشدن دیدگاهها و همکاری بهتر افراد شد. همچنین زمانبندی انجام کار برای گروهها، نظم و ترتیب خاصی را ایجاد کرد و از هرگونه اتلاف وقت جلوگیری به عمل آمد.
به طور کلی میتوان نتایج و دستاوردهای ترکیب گروههای داخلی و خارجی فیلمبرداری در فیلم محمد رسول الله (ص) را اینگونه بیان کرد: انتقال دانش و تجربیات فنی در ارتباطات درونگروهی و ارتباط با سایر گروهها، استفاده از افراد متخصص به صورت دستهبندیشده برای بالارفتن کیفیت و بازده کار و جلوگیری از اتلاف زمان، تفکیک صحیح وظایف برای متناسبشدن زمان و حجم کار، ارتقای شرایط ایمنی و سپردن مسئولیت به افراد و نظارت مستمر بر کیفیت کار آنها، زمانبندی انجام کار گروهها و ترکیب عوامل ایرانی و خارجی در جهت درک بهتر و ارتباط موثرتر افراد گروه، ارتباط موثر با همه گروهها (بازیگران، جلوههای ویژه، طراحی صحنه و…) در جهت جلوگیری از ناهماهنگی در تصویر و بالابردن کیفیت کار، ارتقای صنعت سینمای ایران با خریداری تجهیزات مدرن، انواع دوربینهای فیلمبرداری، انواع پروژکتور و تجهیزات نورپردازی، انواع تجهیزات حرکتی (تکنوکرین، استدیکم)، دستگاههای مولد برق سیار (سوپرسایلنت) و…، ترکیب تجربه و خلاقیت در ساخت ابزار (همچون فیلترها و چراغها) و دیگر تجهیزات فنی، و ترکیب دانش و تجربه در پدیدآوری تصویر.
بدون شک، همکارى در ایننوع پروژهها موجب نزدیکى و تبادل فکرى بین گروههاى داخلی و خارجى و در نهایت موجب استانداردسازى و بهروزشدن نیروهاى فنى و هنری و تجهیزات مىشود و از آنجا که نیروهاى داخلی به لحاظ خلاقیت و توانایىهاى فردى و جمعى بسیار تأثیرگذارند، دستیابى به تکنولوژى روز بینالمللی، بستر مناسبى را براى ورود ما به سینماى جهان فراهم مىسازد.
حمید خضوعی ابیانه – زاده ۱۴ شهریور ۱۳۴۲ – در تهران
برنده تندیس بهترین فیلمبرداری از هشتمین جشنواره فیلم کازان روسیه برای فیلم یه حبه قند – ١٣٩٢
برنده تندیس زرین بهترین فیلمبرداری از پانزدهمین دوره جشن خانه سینما برای فیلم اینجا بدون من – ۱۳۹۰
برنده تندیس بهترین فیلمبرداری از پنجمین جشن انجمن منتقدین و نویسندگان سینمای ایران برای فیلم یه حبه قند – ١٣٩٠
برنده تندیس بهترین فیلمبرداری از چهارمین جشن انجمن منتقدین و نویسندگان سینمای ایران برای فیلم ملک سلیمان و پرسه در مه – ١٣٨٩
برنده تندیس زرین بهترین فیلمبرداری از چهاردهمین دوره جشن خانه سینما برای فیلم ملک سلیمان – ١٣٨٩
برنده تندیس زرین بهترین فیلمبرداری از یازدهمین دوره جشن خانه سینما برای فیلم پابرهنه در بهشت – ۱۳۸۶
برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری از بیست و پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر برای فیلم پابرهنه در بهشت – ۱۳۸۵
برنده جایزه بهترین فیلمبرداری از بیست و نهمین جشنواره بین المللی فیلم قاهره برای فیلم خیلی دور خیلی نزدیک – ۲۰۰۵
برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری از بیست و سومین دوره جشنواره فیلم فجر برای فیلم خیلی دور، خیلی نزدیک – ۱۳۸۳
برنده جایزه ویژه هیأت داوران بهترین فیلمبرداری از سی و سومین دوره جشنواره فیلم رشد برای اینجا چراغی روشن است – ۱۳۸۲
برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری از بیست و یکمین دوره جشنواره فیلم فجر برای فیلم اینجا چراغی روشن است – ۱۳۸۱
برنده دیپلم افتخار بهترین فیلمبرداری از نوزدهمین دوره جشنواره فیلم فجر برای فیلم زیر نور ماه – ۱۳۷۹
ارسال نظر