جلوهگری با مجوزهای ارشاد
تحلیلی از برگزاری نخستین جشنواره «پوشش مردم ایران»
خارج از فعل رقابت در این جشنواره برای بسیاری خودنمایی و عرض اندام به خودی خود می تواند وسوسه انگیز باشد و از این رو به شکلی واضح گردانندگان جشنواره باید آماده دریافت هرگونه عکس بی چارچوبی از حریم حجاب باشند و این خود مساله ای مهم در ترویج فرهنگ جلوه گری به پیوست شرایط ناگوار فضای مجازی خواهد بود.
به گزارش گلستان24، سال ها پیش در جهت اهداف غرب گرایانه ی حکومت ضد اخلاق گرای پهلوی، برنامه ای با عنوان «دختر شایسته ایرانی» به تبعیت از مسابقه سالیانه بین المللی صورت می یافت که تصاویر حاصل شده از آن گویای بیگانه سازی حریم اصیل مردمان ایران در آن دوران بوده است. حالا به موازات ایامی که هجوم تازیانه های تمدن به ساقه های سنت این دیار آهی جانسوز به بار آورده است، شاهد اقداماتی سوال برانگیز از برگزاری جشنواره ای مُدگرایانه می باشیم. این در حالی است که از سویی با انفعال چندین ساله مسئولین فرهنگی مبنی بر مقابله با پدیده های وارداتی غرب مواجه ایم و از طرفی برخی اقدامات عاریه ای در سال های گذار هم جای تردیدی بسیار از بابت تعقل نهفته در انجام آن عمل دارد. برگزاری نمایشگاه هایی به ظاهر در الگوسازی پوشش اسلامی که دستاوردی کاملا بالعکس یافته و طراحی لباس هایی غیرکارآمد در پذیرش دیدگاه عموم جامعه از جمله این موارد است و حالا خبری دریافت شده مبنی بر این که قرار است نخستین جشنواره «پوشش مردم ایران» با ایده بخش خصوصی و حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شکل یابد و این مساله که به نحوی بی سر و صدا پیش می رود، تاملی بسیار برای پرداخت به همراه خواهد داشت و با وجود ابعاد محدودی که این جشنواره به لحاظ رسانه ای یافته است، نیاز بر این است تا در «سراج24» به عنوان رسالت کاری در نظر یافته به واکاوی جریان فوق بپردازیم.
ماجرا چنین بوده که سایت «مد آنلاین» وابسته به موسسه ای خصوصی با این نام و با مجوز کارگروه ساماندهی مد و لباس وزارت ارشاد به دنبال اجرای جشنواره ای سراسری جهت انتخاب شیک پوش ترین مرد و زن ایرانی به صورت اینترنتی می باشد که طبق برنامه اعلام شده در حوزه بانوان، پوششهای چادر و مانتو و در بخش مردان نیز پوششهای کت و شلوار و لباس اسپرت طبق نظر گروه داوران معرفی و مورد تقدیر قرار می گیرند. در واقع هیچ گونه محدودیتی برای ورود به این جشنواره وجود نداشته و کاربران اینترنتی از طریق سایت اعلام شده می توانند تصاویر خود را ارسال داشته و طبق گفته مسئولین مربوطه در ارشاد، داوری ها به شکلی کاملا تخصصی صورت می پذیرد تا تندیس شیک پوشی به افراد برتر تعلق گیرد. این در حالی است که تاکنون فضای رسانه ای قابل توجهی در این زمینه شکل نگرفته و به غیر از خبری اجمالی، مسئولین مربوطه اطلاع رسانی کاملی صورت ندادند و از این رو لازم است تا پرسش هایی اساسی از مسئولین متولی ارشاد به عمل آید تا شاید پرده از ابهامات موجود برداشته شود. مساله نخست در این باب، چرایی اجرای این جشنواره با حمایت وزارتی است که عنوانی ترکیب یافته از فرهنگ ایرانی و اسلام خواهی دارد و لازم به پرسش می باشد که چه تناسبی میان طرح یادشده و رسالت این وزارت خانه وجود دارد؟ و آیا طرح ارائه شده در بخش خصوصی چنان غربالی کارشناسانه یافته که مجوز اجرا و حمایت لازم را از سوی کارگروه مد و لباس بیابد؟ مساله مهم نَفس برگزاری جشنواره ای با نام شیک پوشی است که اذهان را به سمت مُدگرایی نزدیک می کند و این همجواری وقتی است که جامعه ایران در ملتهب ترین دوران مظاهرگزینی بسر می برد و رشد و شیوع پوشش های ضد فرهنگی نزد بسیاری از جوانان نسل جدید چنان بوده که گاه آدمی را به مرز کابوس و خیال از تصور خواهد رساند. ژست گرایی، تجمل نمایی، بیگانه سرایی و دلربایی های خارج از قواعد زیستی اصیل این دیار، معضلات بسیاری در جامعه پدید آورده که هر گونه مانور در مسیر آن سبب ساز اشاعه فعلیت آن خواهد شد و ساخت تندیس و برگزاری جشنواره و رقابت نهفته در آن دلهره رسیدن به مسیری انحرافی را در زمینه مدپسندی برای مردم در بر خواهد داشت. اگر چه تاکید مکرر دین اسلام مبنی بر پاکیزگی آدمی به موازات زیبایی روح می بایست مورد توجه همگان قرار گیرد، اما به دلیل نبود ساز و کاری روشن در مسیر گزینش زیبامندی و نبود برنامه هایی جهت دار در اصلاح تفکراتی گمراه از فهم موضوع حجاب، وضعیتی ناهنجار را در طی برگزاری این جشنواره رقم خواهد زد. دبیر کار گروه ساماندهی مد و لباس در توضیح جشنواره فوق اشاره به رصد نمایی پوشش های مختلف مردم در راستای الگوهای مطلوب خوش ظاهری در جامعه داشته و این جشنواره را در ادامه برنامه های الگوسازانه خوانده است. در این جا سوالی شکل می یابد که اصولا کارگروه محترم در این مدت از پیدایش چه برنامه های موثری در جهت الگوسازی پوشش برتر و اصلاح وضعیت های زننده غرب گرایی در جامعه داشته و به غیر از برگزاری چند نمایشگاه مورد نقد چه دستاوردی در این خصوص صورت داده است؟ و در این جا لازم است این کارگروه در کنار پاسخ های مربوطه مبنی بر چرایی حمایت از جشنواره شیک پوشی، در خصوص عملکرد این بخش از وزارت ارشاد هم توضیحات مبسوطی به اهالی دغدغه مند فرهنگ این دیار صورت دهد.
سخنگوی کارگروه مد و لباس در خصوص پایبندی جشنواره به پوششی همراستا با فرهنگ ایرانی تاکید داشته که قرار است سامانه ای مستقل از سایت اصلی موسسه برای این جشنواره راه اندازی شود و در صورت مغایرت میان الگوهای معرفی شده با موازین اسلامی، با موسسه فوق برخورد شود. در این مورد لازم به پرسشی دیگر خواهد بود که اولا در دوران سِلفی بازی های رایج که متاسفانه بسیاری از تصاویر زننده آن از طریق فضای مجازی و در راستای ظاهر نمایی عرضه می شود، گسترش اطلاع مردم از وجود چنین بستر آزادانه ای مبنی بر ارسال عکس جهت حضور در پروژه زیباپسندی! چه شرایط افسارگسیخته ای را پدید خواهد آورد؟ در این میان اگر چه صلاحیت و شناسنامه داوران گزینش گر هم نامشخص و از سوی برگزار کنندگان و حمایت گران ناخوانا بوده و در صورت رای دهی از طریق مردم هم جای شبهه هایی بسیار باقی خواهد گذاشت اما خارج از فعل رقابت در این جشنواره برای بسیاری خودنمایی و عرض اندام به خودی خود می تواند وسوسه انگیز باشد و از این رو به شکلی واضح گردانندگان جشنواره باید آماده دریافت هرگونه عکس بی چارچوبی از حریم حجاب باشند و این خود مساله ای مهم در ترویج فرهنگ جلوه گری به پیوست شرایط ناگوار فضای مجازی خواهد بود و از این حیث دیگر نتیجه مهم نیست که در نهایت افراد برگزیده را در راستای ساده زیستی برگزینیم، بلکه آن چه اثربخش خواهد بود گسترش تفکر ژست گرایی در رقابتی جشنواره ای است. از این رو فلسفه برگزاری چنین رویداد نامیمونی جای بحث داشته و نیاز به ورود ناظرین مجلس در جهت بررسی چرایی و چگونگی اجرای آن خواهد بود. مساله ای که مسلما آن را در سایت «سراج24» مورد پیگیری قرار خواهیم داد./سراج 24
ارسال نظر