علی جنتی قریب به سه سال متصدی وزارتی بود که متولی فرهنگ شناخته می‌شود. عملکرد او در این مدت در حوزه نشر به چه صورت بوده است؟

فراز و فرودهای کارنامه ۳ ساله جنتی در حوزه نشر+ جدول

به گزارش گلستان24، در آن روز که حسن روحانی، رئیس جمهور، علی جنتی را به عنوان وزیر ارشاد کابینه‌اش به مجلس معرفی کرد، کمتر کسی او را می‌شناخت و گمان می‌کرد که رئیس دولت یازدهم در میان گزینه‌های پرقدرت‌تر دیگری مانند حسام‌الدین آشنا، جنتی را انتخاب کند. 

فراز و فرودهای کارنامه ۳ ساله جنتی در حوزه نشر+ جدول

علی جنتی که سابقه کاری‌اش بیشتر او را به عنوان یک دیپلمات و اهل سیاست معرفی می‌کرد، این‌بار بر کرسی‌ای تکیه زد که متولی فرهنگ به شمار می‌آید. او سه سال و اندی بر کرسی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نشست و در این مدت، وضعیت نشر و کتاب، همانند دوره‌های گذشته با فراز و فرودهای متفاوتی همراه بود؛ از نوسانات و افزایش قیمت کاغذ گرفته تا بحران مخاطب و تعطیلی چاپخانه‌ها و ... . هرچند جنتی در مجلس و پیش روی نمایندگان ملت وعده داده بود که وضعیت را بهتر کند و کار را به کاردانان و اهالی هنر بسپارد، اما نتیجه کار چندان مطلوب نبود. به طوری که طبق آمار  خانه کتاب در دوره وزارت جنتی، حوزه نشر وضعیت مطلوبی ندید؛ چنانکه خود او نیز در مراسم روز قلم، در میان جمع اهالی قلم بر این امر صحه گذاشت و در اختتامیه نمایشگاه کتاب سال 95 نیز به نوعی به این موضوع اعتراف کرد. 

گزارش حاضر براساس آمار اعلام شده از سوی خانه کتاب از شش ماهه دوم سال 92 تا شش ماهه نخست سال 95 است. براساس آمار اعلام شده، از ابتدای مهر 1392 تا پایان شهریور سال جاری تعداد 229 هزار و 65 عنوان کتاب منتشر شده که از این میان، 45 هزار و 509 عنوان مربوط به ترجمه و مابقی به تألیف اختصاص دارد. همچنین از کل کتاب‌های منتشر شده در این بازه زمانی، تعداد 135 هزار و 986 عنوان کتاب برای نخستین‌بار به چاپ رسیده است. از سوی دیگر، به نظر می‌رسد وضعیت کتاب کودک نیز در این دوره وضعیت مطلوبی از نظر آماری است. طی سال‌های گذشته همواره تعداد ترجمه در حوزه کتاب کودک، بر تعداد تألیف پیشی گرفته و این امر، نگرانی را در میان خانواده‌ها و اهالی قلم حوزه کتاب کودک و نوجوان ایجاد کرده بود، اما آمارها نشان می‌دهد که در دوره وزارت جنتی، تعداد تألیفات از ترجمه سبقت گرفته و جدای از بررسی کیفیت، در مقوله کمیت با رشد چشمگیری همراه بوده است. 

با مقایسه آمار نشر در همین محدوده زمانی مشخص می‌شود که تعداد شمارگان کتاب با یک سیر نزولی همراه بوده است؛ به طوری که در شش ماهه دوم سال 92، شمارگان کتاب به طور متوسط دو هزار و 439 نسخه اعلام شده که این عدد در سال 93 به دو هزار و 99 نسخه، در سال 94 به یک هزار و 922 نسخه و در نهایت، در نیمه نخست سال جاری به 1619 نسخه رسیده است. 

از سوی دیگر، قیمت تمام شده کتاب نیز به طور متوسط روند صعودی داشته است که این امر می‌تواند متأثر از مسائل گوناگون باشد. بهای متوسط کتاب در نیمه دوم سال 92، 103 هزار و 104 ریال اعلام شده و در سال 93 این رقم به 124 هزار و 562 ریال رسید و در سال 94 نیز 142 هزار و 304 ریال اعلام شد. در نیمه نخست سال جاری نیز این رقم به 150 هزار و 386 ریال رسید.

جدول‌های ذیل تغییرات وضعیت نشر از شش ماهه دوم سال 92 تا پایان شهریور سال جاری را نشان می‌دهد:

آمار نشر در نیمه نخست سال جاری:

انتهای پیام/


منبع : تسنیم

ارسال نظر

آخرین اخبار