رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب گرگان تأکید کرد
آگاهی از حقوق قانونی و تکالیف زوجین نسبت به یکدیگر، موجب تداوم زندگی مشترک خواهد شد
رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب گرگان با تأکید بر آگاهی زوجین از قوانین مربوط به ازدواج گفت: آگاهی از حقوق قانونی و تکالیف زوجین نسبت به یکدیگر، موجب تداوم زندگی مشترک و جلوگیری از لغزشهای احتمالی خواهد شد.
به گزارش گلستان24؛ازدواج نخستین سنگ بنای تشکیل خانواده و به تبع آن اجتماع و جامعه است که میتواند با میزان اندیشه و تدبر در پیشرفت و انحطاط جامعه تأثیر بگذارد. ازدواج آثار و نتایج بسیاری از جمله بقای نسل، آرامش خاطر، پاکدامنی و عفاف و بسیاری از موارد دیگر را در پی دارد از این رو اسلام به عنوان یک مکتب اسلامی نه تنها ازدواج را کاری پسندیده و مقدس میداند بلکه مردم و به ویژه جوانان را مؤکدأ به این امر تشویق میکند، در واقع گمان نمیرود از بین مکاتب و ادیان مختلف هیچ مکتبی همچون اسلام درباره ازدواج و قوانین آن بحث کرده باشد با این وجود اگرچه پایداری نظام خانواده در سایه ترویج سنت حسنه ازدواج و عمل به این امر مقدس میباشد اما این مسأله با افزایش دانش حقوقی از این سنت الهی و انسانی محقق میشود.
متأسفانه جوانان امروزی بدون در نظر داشتن قوانین ازدواج با افکاری از پیش خواسته و رؤیایی وارد زندگی مشترک میشوند و تنها میخواهند از راه تصادف و شانس زمینه را برای داشتن یک کانون سالم خانواده ایجاد کنند غافل از اینکه تن دادن به ازدواج بدون آگاهی از قوانین آن هم چون ساخت بنایی بر روی یک زمین سست میباشد که هر لحظه امکان فروپاشی آن بنا وجود دارد.
از آنجایی که خانواده مرکز و کانون مهمی برای ایجاد هر گونه تحول اجتماعی و رشد شخصیتهای جامعه محسوب میشود بنابراین نمیتوان از کنار چنین مسأله مهم و قوانین مربوط به آن در جامعه عبور کرد از این رو در خصوص بحث ازدواج و شروط ضمن عقد گفتگویی با یوسف مؤمنی رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب گرگان ترتیب دادهایم که در زیر میخوانید.
در رابطه با کلیت شکل گیری ازدواج و شرایط عقد ازدواج از منظر قانون توضیح بفرمایید.
مؤمنی: ازدواج با مراسم خواستگاری شروع میشود اما پاسخ مثبت در خواستگاری علقه زوجیت ایجاد نمیکند بلکه باید صیغه عقد جاری و بعد از آن تکالیف هر یک از زوجین به عهده آنها بار میشود.
اما در خصوص نامزدی، باید عرض کنم نامزدی در عرف و در منطقه شمال کشور با هم تفاوت دارد، نامزدی عرفی حالتی است که زوجه به زوج پاسخ مثبت میدهد و خانواده زوجه توافق میکند تا دخترشان با پسر یا مرد مورد نظر ازدواج کنند بدون آنکه علقه زوجیتی از نظر شرعی جاری شود اما در منطقه شمال کشور بازه زمانی از تاریخ عقد تا برگزاری جشن عروسی و شروع زندگی مشترک را نامزدی میگویند در حالیکه در این مدت زوجین زن و شوهر هستند و تکالیف حقوقی نسبت به هم دارند.
در خصوص شرایط ضمن عقد از مبحث قانونی توضیح بفرمایید
مؤمنی: به موجب ماده 1119 قانون مدنی زوجین میتوانند در عقد نکاح برای یکدیگر شرایطی را قائل شوند البته این شروط نباید مخالف با مقتضای خود عقد باشد از طرفی پایبندی به شروط عقد برای هر یک از زوجین الزامآور است در واقع سالهاست که شرط ضمن عقد در نکاح نامه وجود دارد و در صورت تمایل زوجین امکان اضافه کردن موارد دیگر نیز در عقدنامه به شرط آنکه خلاف مقتضای عقد نکاح نباشد وجود دارد.
اینکه گفته میشود یکی از کارکردهای شروط ضمن عقد ایجاد حق طلاق برای زوجه است تا چه حد درست میباشد؟
مؤمنی: هدف ما در چنین بحثهایی آموزش است در واقع ما میخواهیم زمانی که اشخاص به طرف ازدواج میروند از قوانین مربوط به آن آگاهی کافی داشته باشند و مانع از بروز مشکلات و طلاق در جامعه شویم این اطلاع رسانی و آگاهی به افراد جامعه نباید اشتباه تعبیر شود، با این وجود هرگاه هر یک از شرایط ضمن عقد ایجادشود زن به وکالت از زوج میتواند خود را مطلقه کند، موارد دوازدهگانه شرط ضمن عقد در عقدنامه وجود دارد از جمله این موارد اعتیاد زوج، حبس زوج به مدت پنج سال و یا هر محکومیتی که خلاف شأن زوجه است، ترک زندگی مشترک از سوی زوج و ... از جمله مواردی است که در صورت بروز هر یک از آنها زوجه میتواند به وکالت از زوج خود را مطلقه کند.
آیا توجه به شروط ضمن عقد در ازدواج در کاهش ورودی پروندهها و اختلافات خانوادگی میتواند مؤثر باشد؟
مؤمنی: به طور قطع آگاهی اشخاص و زوجین به شرایط ضمن عقد، شرایط قانونی و تکالیفی که نسبت به یکدیگر دارند در تداوم زندگی آنها تأثیرگذار خواهد بود و موجب میشود در امر ازدواج دقت بیشتری داشته باشند و در مواردی که احتمال لغزش وجود دارد جلوی آنها گرفته شود.
/فارس
ارسال نظر