گفتگو با غلامحسن دهگان
دقایقی پای صحبت سازنده و نوازنده سازهای سنتی در گنبد
او میگوید : وقتی ساز با دستگاه های ماشینی ساخته میشود دیگر نمیتواند رسالت خود را به نحو احسن انجام دهد زیرا آنچه چوب ساز در هنگام تراش خوردن دریافت کرده صدای مصنوعی ماشین آلات صنعتی است.
به گزارش گلستان24، سازهای سنتی ایرانی همواره در میان اهالی موسیقی جایگاه خاص خود را داشته اند. در میان این سازهای سنتی، تار هواداران بسیاری دارد.
سید علی کریمیان خبرنگار افتخاری ما به سراغ یکی از سازسازان معاصر ایران در گنبد رفته و گفتگویی کوتاه با وی داشته است.
“غلامحسن دهگان هستم. پسر عموی شهید ظهراب دهگان، مربی و استاد کونگ فو. از پیش از پیروزی انقلاب ورزش را در رشته کنگ فو آغاز و عناوین مختلفی را کسب کردم.
پس از پیروزی انقلاب به آموزش و مربیگری در این رشته پرداختم و بچه های بسیج و سپاه را آموزش میدادم. در دوران جنگ تحمیلی نیز در پادگانهای آموزشی مانند چالوس و منجیل تاکتیک را آموختم و تکنیک را آموزش دادم.
غلامحسن دهگان فعالیت سیاسی و انقلابی خود را قبل از انقلاب آغاز کرد. اولین تجربه اش در مبارزه با رژیم منحوس پهلوی به حماسه ۱۲ دی ماه گالیکش برمیگردد.
این فعالیت ها با شرکت در راهپیمایی های مختلف ادامه یافت و همزمان با آغاز جنگ تحمیلی روانه جبهههای دفاع شد.
مهندس دهگان که اکنون دستی در تجارت در آسیای مرکزی نیز دارد، نوازنده و سازنده انواع سازهای سنتی است.
وی معتقد است که ساز باید به صورت سنتی ساخته شود زیرا ساز قرار است با ما حرف بزند. او میگوید : وقتی ساز با دستگاه های ماشینی ساخته میشود دیگر نمیتواند رسالت خود را به نحو احسن انجام دهد زیرا آنچه چوب ساز در هنگام تراش خوردن دریافت کرده صدای مصنوعی ماشین آلات صنعتی است. روح ساز از طریق ساخت سنتی صیقل داده میشود نه از طریق ساخت صنعتی و ماشینی.
فرایند ساخت یک ساز به صورت سنتی حدود ۳ سال است که در طول این مدت چوب ساز مراحل بسیاری را طی می کند.”
/سلام گنبد
ارسال نظر