بحران چاقی ایرانیها
60 درصد مردم ایران اضافه وزن دارند
50 میلیون ایرانی به چاقی و اضافهوزن گرفتارند. متخصصان در نشست خبری دومین کنگره جراحیهای چاقی و متابولیک نسبت به این موضوع ابراز نگرانی کردند. بنابر گفته آنها از جمعیت 80 میلیونی ایران 60 الی 65 درصدِ مردم یا چاقند یا اضافهوزن دارند. در این کنگره همچنین به رشد روزافزون چاقی در بین کودکان و نوجوانان اشاره شد. حال با توجه به این آمار، چه آیندهای در انتظار سلامتی 50 میلیون ایرانی خواهد بود؟
به گزارش گلستان24، چاقی و اضافهوزن و روندِ رو به رشد آن نگرانیِ جدیدی نیست. پیشتر از این هم متخصصان حوزه سلامت و مسئولین نسبت به آن هشدار داده بودند. اوایل امسال بود که رئیس اداره جوانان و دفتر جمعیت خانواده و مدارس وزارت کشور گفت 25 درصد یا 20 میلیون نفر از جمعیت جوان کشور چاق هستند.
همچنین روند روبه رشد اضافهوزن، چاقی و کمتحرکی در جامعه ایران مسئلهای است که وزیر بهداشت گاهبهگاه به آن اشاره میکند. دکتر هاشمی معتقد است که این پدیدهها از معضلات اصلی سلامت جامعه ایرانی است. او 50 درصد از افراد جامعه را چاق میداند.
به گفته حسن قاضیزاده هاشمی دیابت، کوری، از کار افتادن کلیه، بستهشدن رگهای قلب و معلولیت از تبعاتی است که چاقی و اضافه وزن برای مردم در پی خواهد داشت.
به زعم مسئولان چاقی و اضافهوزن در بین اقشار مختلف مردم ایران ناشی از تغذیه نادرست و البته کمتحرکی است. چنانچه رشید رمضانی –قائممقام مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت- در همین راستا از کمتحرکی 70 درصد از ایرانیان خبر دادهاست.
با توجه به آمار سهم زنان در چاقی و کمتحرکی بیشتر از مردان است. زنان بیش از نیمی از افرادِ مبتلا به اضافه وزن و چاقی را تشکیل میدهند.
آیندهای پر از بیماری
همچنین کارشناسان تغذیه و متخصصان طب در سالهای اخیر درباره تبعات چاقیِ جامعه ایران بدبین شدهاند. آنها میگویند اگر مردم ایران با همین روال ادامه دهند در سالهای آینده با معضلاتی در حوزه سلامت در همه نسلها روبرو خواهیم بود؛ معضلاتی که عمده آنها از عدمِ کنترلِ چاقی و کمتحرکی ریشه گرفتهاند.
در همین رابطه اسماعیل جعفری –کارشناس طب سنتی- میگوید بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت و انواع سرطانها، بهدلیل چاقی، در آینده در همه جای جهان شدت پیدا میکند؛ "اما وضعیت کشور ما جزو بدترینها خواهد بود. چرا که اضافه وزن و کمتحرکی در ایران هر روز بیشتر میشود".
این کارشناس در ادامه در گفتگو با فرارو درباره تبعات چاقی و اضافهوزن گفت: بسیاری از اختلالات و نارساییهای جسمی ارتباط مستقیمی با میزان ذخیره چربی در بدن دارد. به طور مشخصتر داشتن کبد چرب، پرفشاریِ خون، عوارض مفصلی و استخوانی مانند درد در کمر و پاها، بالارفتن انسولین، کم کیفیتشدن پوست، مشکلات تنفسی و... همگی از عوارض چاقی هستند. مهمتر از همه اینکه در سالهای اخیر انواع سرطانها مانند ابتلا به سرطان سینه و سرطان معده به چاقی نیز ارتباط پیدا کردهاند.
جعفری همچنین درباره عوارض روحی و روانی چاقی و اضافهوزن گفت: اضافهوزن و چاقی تنها به بدن ضربه نمیزند، بلکه تاثیرات روحی و روانی نیز دارد. افسردگی یکی از این تاثیرات است. چرا که فرد مبتلا به چاقی خودش را "زشت" قلمداد میکند و به همیندلیل دچار خود کم بینی خواهد شد. این عارضه در خانمها بسیار بیشتر است.
این کارشناس طب سنتی در ادامه اظهار کرد: زنان چاق یا دارای اضافهوزن بیشتر از دیگر افراد تبعات آن را خواهند دید. مشکلات روحی، کاهش امکان باروری، نامنظمشدن قاعدگی، ابتلا به سرطان سینه و دهانه رحم و تخمدان مهمترین تبعات چاقی بر روی زنان است.
وی در ادامه با اشاره به کمتحرکی زنان ایرانی ادامه داد: اینکه زنان بیشتر از مردان چاق میشوند هم به سیستم بدن و بیولوژیک آنها برمیگردد و هم به اینکه زنان ایرانی کمتحرکاند، که عامل دوم اهمیت بیشتری دارد. علاوه بر این خوردن در بیشتر اوقات برای زنان تبدیل به تفریح و یا واکنشی روانی میشود.
این کارشناس همچنین درباره چاقی و اضافهوزن کودکان و نوجوانان گفت: ما در حال حاضر با معضل چاقی کودکان و نوجوان هم روبرو هستیم. متاسفانه نزدیک به 30 درصد یا در حدود یکسوم کودکان ما به اضافهوزن و چاقی مبتلا شدهاند. در حالی که یک جامعه سالم کنترل چاقی را باید از سنین پایین بر دست بگیرد. قطعا کنترل چاقی در کودکان و نوجوانان راحتتر از کنترل آن در بزرگسالان است.
اسماعیل جعفری گفت: از نظر من اگر درصد و میزان چاقی و اضافه وزن در جامعه کم نشود، در سالهای آینده باید منتظر انواع و اقسام بیماریها از کمردرد و پادرد گرفته تا سرطانها باشیم.
وی در پاسخ به این سئوال که چه عاملی بیشتر از همه بر ناسالمشدن تغذیه ایرانیها نقش داشته گفت: نمیتوان یک عامل را تنها عامل معرفی کرد. به طور کلی سبک زندگی ایرانیها در اضافهوزن و کمتحرکی آنها تاثیر گذاشتهاست. فرهنگِ ورزشکردن، تشویق به ورزش و خوردن مواد غذایی سالم در بین ایرانیها خیلی کم وجود دارد. بهجای آن ایرانیها اگر بخواهند کاری کنند که از آن لذت ببرند به رستوران میروند!
این کارشناس در انتها تصریح کرد: البته نمیتوان مردم را تنها مقصران این سبک از زندگی دانست. متولیان، آموزشدهندگان و مسئولین نیز باید از کودکی روی افراد سرمایهگذاری میکردند تا در آینده جامعه سالمتری داشته باشیم که اتفاقا هزینههای کمتری نیز ایجاد کنند. بنابراین از نظر من کنترل اضافه وزن و چاقی به تصمیم و ارادهای همگانی نیاز دارد.
ارسال نظر