گلستان24 گزارش می دهد؛
رعایت اصول ایمنی در ساخت و ساز ها و توجه به مبلمان شهری
یکی از مشکلات عصر حاضر در جوامع شهری ساخت و ساز های غیر مجاز در حاشیه شهر ها و ساختمان سازی غیر متقارن و ناهمگون در معابر اصلی شهر می باشد. در واقع این دو عامل را می توان از عوامل برهم خوردگی توازن ساخت و ساز در جوامع شهری امروز نامید.
به گزارش گلستان24، یکی از مشکلات عصر حاضر در جوامع شهری ساخت و ساز های غیر مجاز در حاشیه شهر ها و ساختمان سازی غیر متقارن و ناهمگون در معابر اصلی شهر می باشد. در واقع این دو عامل را می توان از عوامل برهم خوردگی توازن ساخت و ساز در جوامع شهری امروز نامید. وجود سازه های نا ایمن، کوچک و فاقد هر گونه پروانه ساخت و مجوزهای قانونی در اطراف شهر های کوچک یکی از معضلات حاشینه نشینی است که به سبب ارزانی زمین در اطراف شهر و نبود نظارت جامع در حال توسعه و گسترش است.
بدون شک توسعه بی رویه و غیر اصولی یک شهر، مهمترین عامل افزایش بافت های نامتقارن در مناطق حاشیه نشین آن شهر و همچنین متصل شدن روزافزون روستاها به شهر می باشد. بررسی ها نشان می دهد با توسعه غیراصولی شهر به تدریج محلات نابسامان و سکونتگاههای غیر رسمی بطور کلی در حاشیه شهرهای بزرگ کشور بصورت سرخود شکل گرفته و گسترش می یابند.
محلات حاشیه نشین، که سکونتگاه غیررسمی هم نامیده می شوند و کارکرد اصلی آنها تامین زمین و الگوی ساخت متناسب با توان مالی گروههای کم در آمد است امروزه در اکثر شهر های کشور دیده می شوند که گروه های کم درآمد شامل مهاجران از روستا به شهرها بیشتر در این سکونت گاه ها دیده می شوند.اینگونه سکونت گاه ها سیمای ناپسند، خدمات ناکافی و ساکنان کم توان را در یک جامعه افزایش می دهند و همچنین محیطی را برای پذیرش نابهنجاری های اجتماعی و باز تولید فقر فراهم می سازند که این امر خطر پذیری بالایی در برابر سوانح طبیعی دارند که لزوم نظارت و جلوگیری از این قبیل ساخت و ساز ها بیش از گذشته ضروری به نظر می رسد.
ساخت و ساز در متراژ کم
یکی دیگر از مشکلات جوامع صنعتی ساخت و ساز در متراژ کم و ساخت و ساز های ناهمگون می باشد. در واقع بعد از صنعتی شدن جوامع شهری در اکثر کشورهای دنیا، قیمت زمین، املاک و مستغلات علیالخصوص در شهرهای بزرگ افزایش چشمگیری یافت و ساخت و ساز نیز رونق گرفت.
در کشور ما نیز به دلایل مختلف اجتماعی و اقتصادی، ساخت و ساز – علیالخصوص در چند سال اخیر - رونق بیشتری نیز گرفته است و افراد سعی میکنند با انبوهسازی بیشترین استفاده را از زمینهای تجاری یا مسکونی ببرند.
ساختمانهایی با متراژ کم زمین، به هیچ عنوان فنی و مهندسی ساز نیستند
هر چند استفاده بهینه از زمینهایی که ساخت و ساز در آنها انجام میشود، امری طبیعی و منطقی است ولی گاهی اوقات مشاهده میشود که در نقاطی از شهرهای استان – که آن نقاط از نظر اقتصادی و تجاری نیز مهم هستند و قیمت زمین در آن مناطق بالاست- به دلیل متراژ کم زمینها، ساختمانها و مغازههایی ساخته میشوند که به هیچ عنوان فنی و مهندسی ساز نیستند و توجیه اقتصادی ندارند و عمدتا ظاهر مناسبی نیز ندارند.
به دلایل مختلف مالی و سلیقهای و نبود قانون یکسانسازی نمای خارجی ساختمانها، این ساختمانها به صورت سینوسی ساخته میشوند و اثری از یکنواختی در تعداد طبقات یا ارتفاع ساختمانها دیده نمیشود و حتی اگر دو ساختمان مجاور هم طبقه باشند، باز هم اختلاف سطح در آنها مشهود است.
این مدل ساخت و ساز، علاوه بر اینکه به زیبایی مبلمان شهری آسیب میرسانند، از نظر اقتصادی هم مقرون به صرفه نیست.
عرض کم، نداشتن پارکینگ، کوچک بودن واحدها از جمله ویژگیهای عمومی این سازهها هستند. این ساختمانها عموما دو یا سه طبقه هستند و یک درب ورودی و راه پله دارند که تقریبا یک سوم از زمین صرف ساختن راه پله و درب ورودی شده است. به دلیل عرض کم این زمینها صاحبان آنها قادر به ساخت پارکینگ در ساختمان خود نیستند و ناخواسته به مشکل ترافیک شهر هم اضافه میشود.
ساخت و ساز به صورت اشتراکی راه حل جلوگیری از هدر رفت زمینهایی متراژ کم
یک راه حل برای جلوگیری از هدر رفت زمینهایی است که به لحاظ تجاری قیمت بالایی دارند، ساخت و ساز به صورت اشتراکی است. از عمده مزایای ساخت و ساز به صورت اشتراکی میتوان به مدیریت سرمایه و نیروی انسانی و بهرهوری بیشتر اشاره کرد.
کمک به زیبایی مبلمان شهری، امکان استفاده منطقیتر از زمینهای تجاری، ساخت و ساز اقتصادی و مقرون به صرفه از دیگر مزایای این قبیل ساخت و ساز است. اما به دلایل مختلف اقتصادی و اجتماعی عمدتا توافق بین مالکان این زمینها صورت نمیگیرد و مشکلات حقوقی نیز مزید بر علت میشود تا این امر محقق نشود.
پیشنهاد میشود به منظور جلوگیری از بروز مشکلات حقوقی و اجتماعی و حتی ساختمانی، یک گروه از مهندسین و معتمدین شهرها که سابقه کار اجرایی دارند، با تاسیس یک «شرکت تعاونی ساختمانی» معتبر، با مالکان زمینهایی که صاحبان آنها قصد ساخت و ساز به تنهایی دارند، مذاکره کنند و با تجمیع زمینهایی که در مجاورت هم قرار دارند، اقدام به ساخت مجتمعهای تجاری چند طبقه کنند.
مزایای ساخت و ساز اشتراکی
از مزایای ساخت و ساز اشتراکی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
الف) یکسانسازی نمای خارجی ساختمانها و افزایش زیبایی بصری سازهها
ب) امکان ایجاد ساخت پارکینگ در طبقه زیرزمین
ج) استفاده اقتصادیتر از زمین به دلیل استفاده از یک درب ورودی مشترک و ماشین رو برای تمام واحدها
د) افزوده شدن به فضای داخلی ساختمانها به دلیل دارا بودن دیوار مشترک
ه) استحکام بیشتر بناها به دلیل کلافبندی سازهها با یکدیگر
و) امکان ساخت واحد مسکونی روی واحدهای تجاری به دلیل داشتن درب ورودی ماشین رو
ز) زمینه ایجاد اشتغال برای تعداد بیشتری از جوانان به دلیل افزایش حجم کار و افزایش واحدهای تجاری
ح) تولید ثروت در سایه پیشرفت شهر و جذب بیشتر سرمایهگذاری
ط) کاهش بروکراسی و رفت و آمد کمتر به شهرداری
ی) و ...
البته در مقیاس بزرگتر امکان فروش سهام مشارکت و سرمایهگذاری سایر مردم نیز در طرحهای بزرگتر و مدرنتر در نقاط تجاری شهر ها وجود دارد که نیاز به برنامهریزی و هماهنگی با صاحبان ابنیه موجود در این نقاط دارد.
در پایان ذکر این نکته ضروری است که داشتن شهری زیبا، آباد و رسیدن به توسعه پایدار و پیشرفت در سایه هماهنگی بین مردم و مسئولان و همدلی همه اقشار جامعه حاصل میشود.
به قلم دکتر سمیه اخلی
ارسال نظر