هزینه بالای نگهداری دام و تعطیلی دامداریها
در حالیکه قیمت مصوب سبوس از سوی وزارت جهاد کشاورزی 840 تومان اعلام شده است اما عرضه این محصول با قیمت یکهزار و 250 تومان انجام میشود.
گزارش گلستان ۲۴؛ در حالیکه دامپروری یکی از ظرفیتهای بالقوه استان برای کسب درآمد و اشتغالزایی محسوب میشود اما متأسفانه مشکلاتی از جمله افزایش قیمت نهادهها، نامناسب بودن قیمت خرید شیر و عدم حمایت از دامداران موجب شده تا اکثر دامداران گلستانی با مشکلات عدیدهای مواجه شوند تا جایی که اغلب آنها یا مجبور به تعطیلی واحدهای دامداری خود شدند یا آنهایی که در عرصه تولید ماندند واحدهای دامداریشان به صورت نیمهفعال و با کمترین ظرفیت مشغول به فعالیت هستند.
در کنار تمام مشکلات دامداران، چند ماهی میشود سبوس گندم که جزو یکی از خوراکهای مهم دام محسوب میشود با افزایش قیمت مواجه شده است در حالیکه قیمت مصوب سبوس از سوی وزارت جهاد کشاورزی 840 تومان اعلام شده است اما عرضه این محصول با قیمت یکهزار و 250 تومان انجام میشود.
*هزینه بالای نگهداری دام و تعطیلی دامداریها
در همین رابطه یکی از دامداران گلستانی از جمله مشکلات مهم دامداران را خوراک دام عنوان کرد و در گفتوگو با خبرنگار فارس از گرگان گفت: حدود سه ماهی میشود دامداران با اختلاف قیمت سبوس گندمی که نرخ آن از سوی دولت اعلام شده و قیمتی که کارخانجات به دامداران میفروشند مواجه هستند در حالیکه نرخ دولتی سبوس گندم 840 تومان اعلام شده اما کارخانجات آن را به قیمت یک هزار و 250 تومان به دامدار میفروشند.
علی جعفری تصریح کرد: کارخانجات پول سبوس را از دامدار گرفتهاند اما 30 درصد سبوس را نگه داشتند و آن را تحویل نمیدهند در واقع عنوان میکنند که باید با نرخ یک هزار و 250 تومان سبوس خریداری شود.
وی با بیان اینکه تسهیلات در خصوص بهبود وضعیت واحدهای دام به سختی ارائه میشود، ادامه داد: در حالیکه قیمت خوراک دام افزایش یافته اما قیمت شیر افزایش چشمگیری نداشته از این رو بسیاری از دامداران مجبور به تعطیلی واحدهای دامداری خود شدهاند.
این دامدار گلستانی با گلایه از هزینه بالای درمان دام، تهیه دارو و بحث پیشگیری از بیماریها گفت: به دلیل هزینه بالای درمان دام، برخی دامداران ترجیح میدهند اقدامی برای دام مریض نداشته باشند در واقع هزینه بالای درمان به یکی از معضلات بزرگ دامداران تبدیل شده است و تمامی این مشکلات دست به دست هم میدهند تا دامدار روز به روز ضعیفتر شود چرا که دامدار هر روز شاهد افزایش هزینه فرآوردههای دامی است بدون اینکه هیچ سود و نفعی برای او داشته باشد.
* توسعه دامهای 2 منظوره در گلستان
معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی گلستان در خصوص مشکلات دامداران استان و نحوه ارائه تسهیلات بانکی گفت: حدود سه سالی میشود تسهیلات بانکی در کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید بررسی میشود متقاضیان و دامدارانی که درگیر مسائل و مشکلات مالی هستند برای دریافت تسهیلات باید به سازمان جهاد کشاورزی شهرستان مراجعه کنند درخواست آنها در کارگروه تسهیلات و رفع موانع تولید به دبیری سازمان صنعت، معدن و تجارت تشکیل و طرح موضوع خواهد شد، از طرفی دامدارانی که معوقات بانکی دارند یا میخواهند برای نوسازی تجهیزات در واحدهای تولیدی خود اقدام کنند بعد از پروندهسازی در کارگروه رفع موانع از تسهیلات برخوردار میشوند.
عبدالغفار تخله تصریح کرد: از سال 1397 ارز 4 هزار و 200 تومانی به تمام نهادههای وارداتی تخصیص یافت امسال نیز تا پایان سال ارز 4 هزار و 200 تومانی برای نهادهها در نظر گرفته شده است تمامی نهادههای اصلی از جمله جو،ذرت و کنجالهها، مکمل و داروها در قالب ارز 4 هزار و 200 تومانی تأمین میشود و با قیمت مناسب در اختیار دامداران قرار میگیرد دامداران برای دریافت نهادهها باید به تشکلهای خود مراجعه و از طریق تشکلها نهادهها در اختیار دامداران قرار میگیرد.
وی اضافه کرد: طی سالهای 1390 و 1391 کشور وارد یک بحران اقتصادی شد و تعدادی از دامداریهای ما یا راکد شدند یا به صورت نیمهفعال درآمدند برخی مشکلات به اختلاف قیمتی که نهادهها با قیمت تمام شده داشت بر میگردد از این رو از سال 1391 به بعد طرحی اجرا کردیم که طی آن مشکلات دامداران استان بررسی و نتایجی که از آن حاصل شد نشان داد بخشی از مشکلات مربوط به نوع نژاد است و بخش دیگر مربوط به مدیریت واحدهای دام است.
معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی گلستان با بیان اینکه توسعه دامهای دو منظوره در سطح استان برخی از مشکلات دامداران رفع خواهد شد، گفت: در توسعه دامهای دو منظور دام شیرده و گوشتی در سطح کشور حائز رتبه اول هستیم در راستای توسعه اصلاح نژاد بیش از 40 هزار رأس دام دو منظوره داخل استان تولید کردیم.
*اختلاف نظر وزارت جهاد کشاورزی با کارگروه گندم و آرد در خصوص تعیین قیمت سبوس
تخله با اشاره به چگونگی دریافت تسهیلات دامداران گفت: تسهیلات از محل کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید، صندوق توسعه ملی و ثبت نام در سامانه cita ارائه میشود بعد از تشکیل پرونده به سازمان جهاد کشاورزی ارسال و بعد از تأیید برای دریافت وام به بانک ارسال خواهد شد.
وی در رابطه مشکلات مربوط به قیمت سبوس گندم گفت: وزارت جهاد کشاورزی توزیع سبوس گندم را از طریق سامانه توزیع نهادهها انجام میدهد در سامانه قیمت 840 تومان است وزرات جهاد کشاورزی نیز بر این قیمت اصرار دارد اما متأسفانه کارگروه ملی گندم و آرد در اواخر خرداد ماه سال جاری قیمت سبوس گندم را یک هزار و 250 تومان اعلام کرد این امر بلافاصله مورد اعتراض قرار گرفت و اعلام شد این قیمتگذاری باید در ستاد تنظیم بازار کشور بررسی شود نه کارگروه آرد و گندم.
معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی عدم شفافیت قیمت سبوس گندم را موضوع ملی عنوان کرد و گفت: این موضوع استانی نیست بلکه تمام استانهای کشور درگیر آن هستند طی آخرین مکاتبات صورت گرفته در استان قرار بر آن شد تا سهمیه تیر و مرداد سبوس گندم با نرخ 840 تومان بین دامداران توزیع شود.
براساس این گزارش، در حالیکه وجود مراتع و شرایط اقلیمی مناسب برای پرورش دام، زمینه مناسبی برای توسعه صنعت دامداری در گلستان فراهم کرده است اما وجود مشکلات زیاد در این صنعت چالش های فراوانی برای دامداران ایجاد کرده است تا جایی که در سالهای اخیر تعداد قابل توجهی از دامداران مجبور به تعطیلی واحدهای دام خود در سطح استان شدند. دامداری در کنار کشاورزی یکی از شغلهای مهم مردم گلستان محسوب میشود و میتواند اشتغال فراوانی برای جوانان این استان ایجاد کند بنابراین لازم است حمایتهای لازم به طور جدی از سوی مسوولان امر صورت گیرد تا در سال حمایت از رونق تولید بیش از این شاهد خاموشی واحدهای تولیدی و بیکاری روز افزون جوانان نباشیم.
/فارس
ارسال نظر